Menu

Prijateljstvo u islamu

Tema Ostale temeČitanje 10 minuta

Sva hvala i zahvala pripadaju jedino Uzvišenom Allahu, Gospodaru svih svjetova, Milostivom i Samilosnom. Samo Njega hvalimo i Njega obožavamo, Njemu dove upućujemo i od Njega pomoć i oprost molimo. Svjedočimo da nema drugog boga osim Allaha, dželle šanuhu, i da nema božanstva koje zaslužuje da bude obožavano mimo Allaha, Jednog i Jedinog, i svjedočimo da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i Njegov posljednji poslanik.

Koga Allah uputi na Pravi put, niko ga u zabludu ne može odvesti, a koga Allah Svojom mudrošću u zabludi ostavi, niko mu ne može na Pravi put ukazati. Salavate i selame donosimo na našega poslanika Muhammeda, na njegovu časnu i čistu porodicu, na njegove plemenite ashabe i sve pravovjerne Allahove robove, koji se druže u ime Allaha, Jednog i Jedinog.

Draga i poštovana braćo, uvaženi džemate, danas ćemo nešto kazati na temu prijateljstva u islamu.

Naš životni put na ovom prolaznom dunjaluku umnogome zavisi od toga ko su naši prijatelji i drugovi, ko nas okružuje i s kim provodimo vrijeme. Kao našem uzoru, Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, mi se za svaku temu i za svaki životni problem vraćamo na njegov životopis, odnosno na njegovu siru, kako se on ponašao i kako je on radio u datim situacijama. Tako ćemo vidjeti, ako čitamo historijat ili život posljednjeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada mu dolazi prva objava ili kada postaje Božiji poslanik, on se, nakon Hatidže – svoje supruge, radijallahu anha, prvo obraća svom bliskom prijatelju iz reda muškaraca, svom prijatelju i nerazdvojnom drugu Ebu Bekru, radijallahu anhu, i onda zajedno s njim kreće u postepeno širenje misije islama i pridobijanje svojih prijatelja, istomišljenika, koji su nakon toga prihvatili islam. Taj prijatelj na kojeg se Božiji Poslanik, alejhis-selam, oslonio nakon Allaha, dželle šanuhu, bio je Ebu Bekr, radijallahu anhu. Božiji Poslanik, alejhis-selam, znao je da je on stvarni i istinski prijatelj i zato se njemu prvom obratio, i on je bez pogovora, istovremeno, prihvatio istinu i time postao musliman. Bez zapitkivanja i bez pokazivanja rezerve, i bez sumnje da mu se nešto pričinilo, bez traženja vremena da razmisli, ili tome slično. I taj Ebu Bekr bio je uzrokom da i mnogi drugi ashabi prihvate islam, a među njima su najpoznatiji Osman, Talha b. Ubejdullah, Zubejr b. Avvam, Abdurrahman b. Avf i Sa’d b. Ebu Vekkas, i svi su oni obradovani Džennetom, oni su od deseterice kojima je još za života, preko Allahovog Poslanika, alejhis-selam, Allah obećao da su stanovnici Dženneta, i oni se nazivaju ašare mubeššerun, odnosno deseterica obradovanih Džennetom još za života.


Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike