Menu

Ramazan, mjesec duhovne i tjelesne obnove

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
Islamski post ne predstavlja samo odricanje od hrane i pića, nego i duhovnu vježbu protiv strasti i poriva, kojoj se vjernik prepušta jednom godišnje, a koja opet neminovno mora ostaviti i ostavlja uticaj na njegovu dušu i tijelo.
Mi muslimani bez ikakve sumnje znamo da ono što nam je naš Gospodar propisao i naredio da radimo nije ništa drugo nego samo korist i blagodat za nas, naš život kako na ovom svijetu, tako i na budućem. Lijepo je imati i argumente nauke i medicine na svojoj strani, koji potvrđuju kako islam nije ništa drugo nego istina, i s tim argumentima pristupiti ljudima koji su skeptici ili im pokušavamo približiti našu vjeru.

Svjedoci smo kako se svakodnevno na internetu promovišu različite vrste odricanja od hrane, autofagija, uzdržavanje od hrane četrdeset dana ili tzv. post na vodi... I svaki od njih ima pozitivne učinke, ali ipak zna ostaviti i posljedice čak i kobne ako se provodi bez stručnog nadzora. I onda dolazimo do islamskog posta, i ne postoji nijedan medicinski ili nutricionistički argument koji će govoriti o ugrožavanju nego samo o koristi za ljudski organizam. Ramazanski post, post koji prakticiraju muslimani, jedini je post koji možemo nazvati čudotvornim, po svom trajanju, pravilima i načinu na koji se prakticira. Kao što uvaženi dr. Zalihić reče, to je operacija organizma bez noža.

Medicinski gledano, zašto je povremeno preskakanje obroka, tzv. povremeni post, vrlo zdravo? Zato što dok stalno jedemo, tijelo troši 80% energije na probavu hrane i nije u stanju stići odraditi druge važne poslove, poput detoksikacije i regeneracije naših ćelija. Mi blokiramo mehanizam samoizlječenja na koje je naše tijelo programirano i uvodimo se u stanje bolesti.

Vodeći svjetski stručnjaci preporučuju povremeni post (Intermittent Fasting ili IF), koji se može na različite načine provoditi. To može biti suzdržavanje od hrane ili smanjeni unos hrane. Postoje različite formule IF-a, ali najodabranija je ona 16:8, kada se 16 sati ne jede, a 8 jede. Naziva se i svakodnevni djelimični post. I najbolje ga je prakticirati između 28 i 30 dana.

Istraživanja su pokazala sljedeća blagotvorna djelovanja posta na zdravlje:

• podiže se razina hormona rasta (HGH), koji ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i vitalnosti i sagorijevanju masnoće;

• normalizuje se osjetljivost na insulin i leptin (hormon sitosti) kao i grelin (hormon gladi);

• smanjuje se razina triglicerida u krvi;

• dolazi do lakšeg mršavljenja jer se tijelo prebacuje sa sagorijevanja glukoze na sagorijevanje masnoće neovisne o obrocima (iz masnih zaliha);

• poboljšava se mentalna oštrina i koncentracija;

• poboljšava se sastav crijevne flore;

• poboljšava se kvaliteta sna.

Post se s razlogom naziva čudotvornom terapijom, jer je popis tjelesnih stanja poboljšanih postom dugačak i raznovrstan. Riječ je o alergijama, artritisu, probavnim smetnjama, kožnim tegobama, kardiovaskularnim bolestima, astmi, karcinomu itd. Post donosi brojne prednosti za organizam -- i fizičke i psihičke. Poboljšava čovjekove tjelesne mehanizme ozdravljenja i dovodi do poboljšanja stanja kod bilo koje bolesti. Post zapravo stvara pogodne uvjete za samoizlječenje. Organizam čovjeka se zna se sam izliječiti, a sve što mi trebamo napraviti jeste -- ne smetati mu pritom.

Sretni smo da nam se bliže dani posta -- mjesec ramazan, koji nam donosi olakšice i koristi za naš život, naše zdravlje i našu vječnost kojoj idemo.

Ramazan mubarek olsun!

(Korištena literatura: Joel Fuhrman. The Fasting Cure, Upton Sinclair; Fasting and Eating for Health: A Medical Doctors Program for Conquerting Disease)