Menu

Reakcije javnosti na smrt muftije Zukorlića

Tema Ummet danasČitanje 8 minuta
"Muftija Muamer Zukorlić, čovjek u kojem su se spojili znanje, hrabrost, elokventnost, odlučnost, etika i moral! Svojom argumentacijom i jasnoćom stavova ostavljao je bez riječi i daha političare, akademike, konkurente i voditelje različitih programa, koji su često željeli poraziti i "prizemljiti" muftiju.
Njegove debate sa različitim rivalima izgledale su kao debate između iskusnog učitelja i učenika početnika. Rivali su završavali na koljenima a da dr. Zukorlić nije upotrijebio nijednu neprimjerenu riječ, uvredu ili da je nekoga ismijao ili prekinuo tokom debate."

(Dr. Safet Kuduzović)

"Islamska zajednica Sandžaka, Srbije, BiH, Balkana i Evrope izgubila je perjanicu žive, neprikosnovene, davetske riječi. Neka se Uzvišeni Allah smiluje Božijem robu koji se tako srčano, ponosno i dostojno nosio sa savremenim problemima muslimana u tako turbulentnom vremenu i prostoru dajući nemjerljiv doprinos islamskoj davi.

Porodici iskrena tazija: "One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: 'Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!', njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravome putu."

(Dr. Muharem Štulanović)

"(...) Muamera Zukorlića poznavao sam skoro dvadeset pet godina, iz vremena kada sam obavljao dužnost savjetnika prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Predsjednik je razgovarao s njim kao otac sa sinom. Vidjelo se da će on imati sjajnu budućnost. Nakon odlaska Zukorlića rekao sam predsjedniku Aliji Izetbegoviću da će on biti više od vjerskog lidera. U tome se nisam prevario. Jer, harizmatično se uvijek vidi, a to sam jasno uočio. Zukorlić se uspio razviti u snažnu političku figuru i on je imao svoj stav. On nije bio 'plastelin', koji se može savijati, kako su neki željeli. Zukorlić je imao jasan stav o svim pitanjima, on je imao politički credo. Nije se mogao kupiti pa vjerujem da su Bošnjaci, ma gdje bili, njegovim izborom za potpredsjednika Narodne skupštine Srbije dobili reprezentativnu ličnost koja se borila za njihova prava. Pogledajte šta je sve uradio u Sandžaku. Samo da je organizirao ovako reprezentativan Internacionalni univerzitet, napravio je ogromno djelo. Da mu se dragi Allah smiluje i uvede ga u bašče Firdevsa!"

(Dr. Adamir Jerković, savjetnik prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića)

"Najbolnija tragedija u životu jeste smrt velikana i heroja koji su svom narodu, svojoj zajednici, ali i čovječanstvu općenito, dali novi život, koji su bili istinski graditelji i dobročinitelji, intelektualne i moralne veličine i harizmatične vođe koji su svom narodu ulijevali snagu, sigurnost i nadu, i učili ih da čovjek, vjernik u jedinog Boga, Allaha, džellešanuhu, ne može i ne smije hodati pognute glave po zemlji, da mora biti moralan, ponosan, a nikako ohol, da mora biti hrabar i jak, a nikako tiranin, da mora biti ponizan, a nikako ponižen, da mora biti povjerljiv i pravedan, a nikako nepravedni varalica, te da cijeli svoj život mora raditi na tome da svijet oko sebe učini boljim, ljepšim, naprednijim, sigurnijim i sretnijim.

Jednom riječju, kraj velikana je kao kraj divnog sna koji se spustio u maštu, najavljujući bolji i sretniji život.

Da, svaka duša će smrt okusiti i svi ćemo sa ovoga svijeta otići, ali, za razliku od odlaska sa ovoga svijeta pokvarenjaka, tiranina i zločinaca, čiji odlazak znači olakšanje za život i sreću svih ljudi, dok njihov ostanak produžava patnju, agoniju i nesreću svih ljudi, najteže pada odlazak onih koji su svoj život poklonili muslimanima, svom narodu i cijelom društvu, koji su cijeli svoj život uvakufili za opće dobro.

Allah se smilovao Svojim robovima kojima se dunjaluk obradovao, jer su ga ukrasili svojim velikim i besmrtnim djelima, i koje zemlja prima u svoju utrobu i dočekuje radosnom viješću za njih od Milostivog Allaha, a iskreno se nadamo da je naš brat, uvaženi muftija i mudžahid do posljednjeg daha, dr. Muamer-ef. Zukorlić, jedan od njih." (...)

(Abdusamed Nasuf Bušatlić)

"Sa tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti bivšeg muftije sandžačkog Muamera-ef. Zukorlića. Kao vjerski poglavar, intelektualni i politički djelatnik sa neponovljivom harizmom i pronicljivošću, Zukorlić je dao izuzetan doprinos u borbi za prava Bošnjaka. Njegova smrt nenadoknadiv je gubitak za bošnjački narod. Njegovoj porodici i prijateljima upućujem iskreno saučešće. Molim dragog Boga da mu podari Džennet, a porodici sabur u ovim teškim trenucima."

(Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović)

"Istinskim velikanima titule i ne trebaju. Dovoljno je kazati njihovo ime, a sve ostalo o njima kažu njihova djela. Živio je 51 godinu, ali je za islam i muslimane uradio toliko mnogo da izgleda kao da je živio 501 godinu. Allah da ti se smiluje, Muftija!"

(Mr. Fahret Kadrić)

"Nemam riječi da izrazim svoju tugu u duši, ali imam riječi da izrazim svoj ponos šta sam na dunjaluku imao brata i prijatelja u osobi muftije Muamera Zukorlića. Ne, muftija Muamer Zukorlić nije umro. On je živ u riječima koje je posijao u srcima ljudi širom svijeta i u djelima koje je podigao na ponos islama i muslimana, na ponos Bošnjaka Sandžaka, Bosne, Balkana i Evrope.

Moje misli su sa roditeljima i porodicom muftije Muamera! Učim dovu da im Milostivi Allah podari sabur. Svi smo Allahovi i svi se Allahu vraćamo prije ili kasnije! Učim dovu Allahu Milostivom da mom bratu i prijatelju Allah podari lijepi Džennet.

Muftija, mi nastavljamo put koji smo zajedno započeli i gradili -- put vjere i slobode Bošnjaka ma gdje bili!"

(Dr. Mustafa Cerić)

"Duboko me je rastužila vijest o preseljenju Muamera-ef. Zukorlića na ahiret. Ovo nije tragičan gubitak samo za porodicu efendije Muamera, nego i za kompletan bošnjački narod. Njegova djela pamtimo i uzimamo ga za primjer borbenosti i hrabrosti. Oštar na jeziku i uvijek na prvoj liniji odbrane, bio je glas Bošnjaka tamo gdje se očekivao naš muk. Muslimanima Sandžaka i porodici efendije Zukorlića izražavam saučešće. Neka mu je vječni rahmet!"

(Federalni premijer Fadil Novalić)

"(...) Akademik Zukorlić posvetio je život najvećim ljudskim vrijednostima -- vjeri i ljubavi prema bošnjaštvu, koju je na svoj sofisticirani i jedinstveni način iskazivao pisanjem, javnim govorima, proklamacijama, intervjuima, nepresušnom energijom i kreativnošću po kojoj će ostati upamćen u najvišim intelektualnim krugovima. Neumoljivi borac za okončanja dvjestogodišnjeg nacionalnog preporoda Bošnjaka i kraj borbe za vlastiti kulturni i duhovni identitet, integritet i suverenitet, Muamer je ostavio najdublji trag na bošnjačkoj sceni, ali i u srcima svih koji su imali čast da ga poznaju. Svoj intelektualni dar spojio je sa ogromnim entuzijazmom za obnovu i promociju bošnjaštva čime je zadužio i nas i buduće generacije. Oštrina njegovog jezika i pera, polemisanje sa neistomišljenicima bez straha i borba za lična uvjerenja do posljednjeg daha, zaista su za poštovanje. Mnogo planova i ideja ostat će neostvareno, njegov prerani odlazak zaustavio je jedan plemeniti put, koji je ostavljen nama u amanet da se nastavi. Preostaje nam da pamtimo vedar duh, ogromnu radnu i poduzetničku energiju, te da s pažnjom brinemo o svemu što je uradio, kao i o onome što je potrebno da se uradi (...)."

(Akademik Mehmed A. Akšamija)