Menu

Moždana magla

Tema Naše zdravljeČitanje 3 minute
Iako sama po sebi ne predstavlja zasebno stanje, moždana magla, mentalna omaglica (eng. brain fog) odnosi se na skup karakterističnih simptoma poput problema sa pamćenjem, nemogućnosti koncentracije, razbacanih misli, teškoće u obradi informacija, umora i tome slično. Moždana magla je više nuspojava koja se javlja zbog nekog drugog osnovnog uzroka ili stanja.
Moždana magla vrlo je stvarna i uobičajena pojava koju opisuje niz navedenih osjećaja i može trajati od nekoliko minuta do nekoliko godina. Iako to samo po sebi nije zdravstveno stanje, kao što je već navedeno, može biti znak nekog problema.

Pandemija bolesti COVID-19 potakla nas je da se malo više osvrnemo na ovu temu, jer jedan od simptoma koji se javlja kod onih koji su preboljeli ovu bolest jeste i moždana omaglica ili nešto slično tome, poput rupa u sjećanju.

Treba naglasiti kako nisu sve osobe podložne ovoj problematici, naime, češće pogađa osobe sa određenim zdravstvenim poteškoćama, poput Hashimotovog tireoiditisa, fibromijalgije, depresije, poremećaji iz autističnog spektra, neki neuropsihijatrijski poremećaji, sindrom hroničnog umora. Ali i ukoliko ste žena, različite hormonalne promjene poput menopauze ili trudnoće (razlike u koncentraciji estrogena) mogu utjecati na pojavu simptoma mentalne omaglice. Tu su još nedostatak sna, izloženost stresu (povećan nivo kortizola), anksiozni poremećaji.

Također nedostatak određenih hranjivih tvari može pridonijeti simptomima mentalne omaglice. Ukoliko je to slučaj, dodaci prehrani i promjena načina životnog stila mogu biti od pomoći. Pacijentu treba sugerirati unos omega-3 masnih kiselina, magnezija, vitamina D, C i B kompleks.

Ukoliko uzroci nisu nutritivne prirode, kao što smo na početku naveli, postoje određeni faktori kao preduvjet za ovu pojavu.

Međutim, ako je uzrok vaše moždane magle medicinsko stanje poput tjeskobe, preporučuje se potražiti pomoć psihijatra ili psihologa.

Postoje stvari koje možete učiniti kako biste u svoj život unijeli mentalnu jasnoću i izborili se protiv moždane magle. U nastavku ćemo i o tehnikama koje mogu pomoći u borbi protiv ovog problema. Naveli smo promjene životnog stila, unos određenih nutritijenata, smanjenje stresa. Ali, veoma je popularna i tzv. STOP tehnika.

S -- Stanite ili se zaustavite na trenutak bez obzira na to što radili.

T -- Udahnite nekoliko puta duboko i pokušajte se fokusirati na sadašnji trenutak.

O -- Promatrajte i prepoznajte svoje unutarnje osjećaje, tjelesne senzacije, kao i stvari koje se događaju u vanjskom okruženju oko vas. Pokušajte shvatiti zašto se možda tako osjećate.

P -- Nastavite sa svojim zadatkom nakon što ste se vratili u sadašnji trenutak, uključujući i znanje koje ste stekli promatrajući sebe.

Preporučljivo je uraditi i pretrage vezano za štitnu žlijezdu, jer oslabljen rad ove žlijezde udružen sa još nekim simptomima koje stavljamo pod Hashimoto tireoiditis vrlo su često jedan od vodećih uzroka problema sa memorijom, koncentracijom, učenjem i simptomima moždane magle.