Menu

Trinaestogodišnja Merjem Sofić iz Holandije završila učenje hifza časnog Kur’ana

Tema Ummet danasČitanje 2 minute
Merjem Sofić, kćerka Asmina i Amire, rođena je 3. oktobra 2002. u Vlaardingenu u Holandiji. Uspješno je završila osnovnu školu i trenutno pohađa prvi razred gimnazije. Allahovom, dželle šanuhu, voljom, uspješno je završila učenje napamet časnog Kur’ana i uskoro joj predstoji i polaganje hifza pred komisijom u Njemačkoj.
Ova uporna djevojčica odlučila se na memoriranje Kur’ana kod dva hafiza iz Turske, Kenana Aslana i Mustafe Yucea, koji rade u Yildiz Egitim Merkezi institutu za hifz Kur’ana pri turskoj džamiji u Schiedamu. Završivši hifz, dobila je i nagradu od navedenog instituta u vidu dvije umre. Između jedanaestero djece koja uče hifz, Merjem je jedino bosansko dijete, a uz to i prvi hafiz iz tog centra. Uz svakodnevne napore, naučila je Kur’an za osamnaest mjeseci, a s obzirom na njen uzrast, dobijenom diplomom će vrlo vjerovatno postati najmlađa bošnjačka hafiza u dijaspori. Uz to, mlada Merjem niže sjajne rezultate u školi i vannastavnim aktivnostima i voli sport.

Naučiti čitav Kur’an napamet predstavlja ogromnu odgovornost, ali i sigurnu nagradu od Allaha, dželle šanuhu. Abdullah b. Amr, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, kazao: “Reći će se hafizu Kur’ana: ‘Uči onako kako si ga učio na dunjaluku. Tvoja će deredža biti kod posljednjeg ajeta koji proučiš.’” (Tirmizi)

Čak i roditelji čije dijete bude hafiz dobit će nagradu: “...a njegovi roditelji bit će ogrnuti plaštom čija ljepota nadmašuje dunjaluk i sve što je na njemu. Oni će reći: ‘Gospodaru, kako smo ovo zaslužili?’ Bit će im rečeno: ‘Tako što ste svoje dijete podučili Kur’anu.’” (Bilježi Taberani od Ebu Hurejre, radijallahu anhu)

Iz ovih primjera jasno se zaključuje da naši prioriteti na dunjaluku trebaju biti usmjereni ka ahiretskim plodovima, jer samo su oni vječni, a sve što je na dunjaluku prolazno je, pa tako i nagrade stečene na njemu. Zato, odgajajmo sebe i svoju čeljad onako kako zapovijeda Uzvišeni Stvoritelj, koji doista zna šta je najbolje za nas.