Menu

Važnost imunizacije

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute

Septembar je, i čini se da je baš pravo vrijeme za progovoriti o imunizaciji, vakcinaciji i cijepljenju. Ako i zanemarimo trenutak u kojem živimo, i doba korone koja nas je paralizirala, septembar je vrijeme polaska naše dječice u škole i vrtiće, vrijeme kad se aktualizira priča o imunizaciji i vakcinama.


Na sreću, postoje vakcine za mnogo drugih virusa, vakcine koje su spasile milione života, vakcine koje su iskorijenile mnoga oboljenja, pa stoga oni koji potpadaju pod nesretne antivakser pokrete često čuju neke argumente tipa da tih bolesti i nema više.

Činjenica je da je vakcina jedno sredstvo koje je svojim uspjehom postalo oružje u rukama neprijatelja. Ali, činjenica je i da su vakcina i proces imunizacije najznačajnije otkriće civilizacije nakon otkrića prečišćavanja pitke vode.

Veliko je i duboko je polje imunologije, infektologije i virusologije da bi stalo u nekoliko redaka jedne stranice, i u te vode ići nećemo. Ali želim dati savjet svakom roditelju, staratelju, molim vas prije ili nakon što poslušate ili pogledate neki senzacionalistički YouTube uradak ili neku emisiju sa kvazistručnjacima i doktorima prirodne medicine (takva titula ne postoji), da porazgovarajte sa svojim pedijatrom, posjetite provjerene stranice koje nude tačne informacije, naučne radove, studije i reference. Posjetite stranicu vakcine.ba, stranice SZO, Unicefa, poslušajte izjave naših ljekara, poput dr. Zalihić Adema, dr. Mulalić Enise i mnogih drugih. Vi ste odgovorni za dobrobit i zdravlje vaše djece i nemojte im nipošto uskraćivati prava na to.

Opet i iznova, vakcinacija/cijepljenje jedno je od najvećih medicinskih dostignuća, skupa sa otkrićem antibiotika i peroralne rehidracijske otopine. Vakcinacija je spasila milione života, eliminirala velike boginje, gotovo u potpunosti eradicirala dječiju paralizu, smanjila učestalost drugih zaraznih bolesti, poboljšala kvalitet i dužinu života.

Vakcinacijom je spašeno više života nego bilo kojom medicinskom intervencijom. Vakcinacija je jedini mogući način sprečavanja zaraznih bolesti i mogućih ozbiljnih po život opasnih komplikacija.

Ukoliko niste na vrijeme vakcinisali djecu, po važećem kalendaru vakcinacije, opet nije kasno. Sa pedijatrima dogovorite nadoknadu vakcina po važećem pravilniku i kalendaru.

Ne dovodite svoju djecu u opasnost i ne čekajte da zakon, iako spor ali ipak dostižan, uzme stvari u svoje ruke, i da vas novčane kazne i nemogućnosti upisa djece u škole i vrtiće na to prisili.

Slovenija je već blizu usvajanja zakona koji će zabranjivati upis u vrtiće, škole i fakultete nevakcinisanoj djeci, čak i u privatnim vrtićima u čijem finansiranju ima državnog udjela.

Svjesni smo činjenica da roditelji zbog različitih (dez)informacija koje se mogu čuti u javnosti, posebno preko društvenih mreža i teorija zavjere o vakcinama, imaju dilemu da li vakcinisati djecu ili ne, jer se u biti plaše posljedica u oba slučaja.

Ali, imajte na umu da svi koji vam govore o benefitima vakcina, o toj temi imaju pravo i stručno znanje, potkrijepljeno činjenicama. I što je najvažnije, svi mi vakcinišemo svoju djecu. Jer je korist vakcine i vakcinacija mnogo veća i daleko ispred neke potencijalne štete.

(Korištena literatura: Richter D Cijepljenje (aktivna imunizacija), WHO Global on Surveillance of Adverse Events Following Immunization)