Za umrlim vjernikom plaču i nebesa i Zemlja

Tema Islamski atlasČitanje 9 minuta

Ponos je biti vjernik i pripadati najvećoj skupini stvorenja koja veličaju Allaha. Jer, sve što je stvoreno, Allahu je pokorno, osim skupine ljudi i džina: “Njega veličaju sedmera nebesa, i Zemlja, i oni na njima; i ne postoji ništa što Ga ne veliča, hvaleći Ga; ali vi ne razumijete veličanje njihovo. On je doista blag i mnogo prašta.” (El-Isra, 44)

Sve što je Allahu pokorno reagira na grijehe nepokornih: “Oni govore: ‘Milostivi je uzeo dijete!’ Vi, doista, nešto odvratno govorite! Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe što Milostivom pripisuju dijete.” (Merjem, 88–91)

A sva ova Allahova stvorenja vole pokornost Allahu, vole vjernika i raduju se i uživaju u njegovom društvu. Ebu Derda, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko izabere bilo koji put da na njemu traži znanje, Allah će mu njime olakšati put do Dženneta. Uistinu, meleki svojim krilima natkriljuju onoga koji traži znanje iz zadovoljstva prema onome što on čini. I, uistinu, za učenjaka sve traži oprosta, pa čak i riba u vodi….” (Ebu Davud; Ibn Madža; šejh Albani ocijenio je hadis vjerodostojnim)


Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike
Tekst Za umrlim vjernikom plaču i nebesa i Zemlja je objavljen u broju 93, 05. novembar 2019. Permalink

Još tekstova na temu Islamski atlas