Menu

Zanimljivosti - broj 72

Tema ZanimljivostiČitanje 7 minuta
Muslimanske ekspedicije na američkom tlu prije Kolumba; Ebu Bekr er-Razi, veliki liječnik;Nar ili šipak – čudesno voće spomenuto u Kur’anu

Muslimanske ekspedicije na ameri

čkom tlu prije Kolumba

Brojni dokazi upućuju na zaključak da su muslimani Španije i Sjeverne Afrike na tlo američkog kontinenta stigli barem pet vijekova prije Kolumba.

Historičar i geograf Ebu Hasan Ali b. Husejn el-Mesudi (871.–957.) u svom djelu Murudžuz-zeheb ve meadinul-dževher navodi da je u vrijeme vladavine Abdullaha b. Muhammeda (888.–912.) u Endelusu, muslimanski moreplovac i istraživač Hašhaš b. Seid godine 889. iz luke Delba (Palos, Španija) zaplovio preko Atlantskog okeana i da je pronašao nepoznato kopno (na arapskom jeziku ard medžhula), te da se vratio s ogromnim količinama blaga. Mesudi je načinio kartu na kojoj je ucrtao veliki dio te “nepoznate zemlje” iz čega je očito da se radi o američkoj obali Atlantskog okeana. (Al-Masudi, Muruj Adh-Dhahab / Arabic/, Vol. 1, P. 138)


Historičar Ebu Bekr b. Omer el-Gutijja zabilježio je da je tokom vladavine Hišama Drugog (979.–1006.) u Endelusu, drugi muslimanski moreplovac i istraživač Ibn Ferruh, 999. godine, u februaru, isplovio iz luke Kadeš preko Atlantskog okeana i da je doplovio do ostrva Gando (Kanarska ostrva), gdje je posjetio kralja Guanariga, a zatim je nastavio plovidbu u pravcu zapada te je pronašao dva ostrva koja je imenovao Caparia i Pluitana. Vratio se u Španiju u maju 999. (ref. On Manuel Osunay Savinon Resumen de la Geografia Fisica..., Santa Cruz de Tenerife, 1844)

Geograf i kartograf Šerif el-Idrisi (1099.–1166.) u svojoj čuvenoj knjizi Nuzhat el-mushtak fi ihtirak al-afak navodi da je ekspedicija sjevernoafričkih moreplovaca iz luke Lisabon zaplovila u “mračno more” (Atlantski okean) kako bi ga istražili i otkrili gdje završava i šta dolazi iza njega: tokom svoje ekspedicije, piše Idrisi, ovi muslimanski moreplovci došli su na ostrvo čiji je predstavnik s njima razgovarao na arapskom jeziku. (ref. Al-Idrissi, Nuzhat Al-Mushtaq fi Ikhtiraq Al-Afaaq /Arabic/)

Muslimanski izvori spominju i dobro dokumentiranu ekspediciju šejha Zejnuddina Alija b. Fadila el-Mazenderanija, koji je isplovio iz luke Tarfaja (južni Maroko), u vrijeme vladavine Ebu Jakuba Sidi Jusufa Šestog, kralja dinastije Marinida. Sa svojom ekspedicijom Mazenderani se 1291. iskrcao na Green Island, na Karibima. Detalji njegovog putovanja navode se u brojnim izvorima muslimanskih historičara.

U svojoj čuvenoj knjizi El-Ebsaar fi mamālik el-emsār historičar Šihabuddin Ebu Abbas b. Adl el-Umeri (1300.–1384.) detaljno opisuje geografsko istraživanje Atlantskog okeana ekspedicije predvođene vladarom Kraljevine Mali, sultanom Ebu Bakarijem Prvim. (ref. Giles Cauvet, Les Berbers de L'Amerique, Paris 1912, P. 100–101)

Brat i nasljednik sultana Ebu Bakarija, sultan Mansu Kankan Musa (1312.–1337.), čuveni vladar Mandinka naroda, tokom svog putovanja na hadž 1324. ispričao je učenjacima u Kairu da je postao kralj 1311., nakon što se njegov brat Ebu Bakari vratio iz druge ekspedicije u Atlantskom okeanu. (ref. Patrick Huyghe, Columbus was Last, New York, 1992)

Renomirani američki historičar i lingvist Leo Weiner, nekadašnji profestor na Harvardu, u svojoj knjizi Africa and discovery of America (1920.) tvrdi kako je Kolumbo znao da su pripadnici Mandinka naroda (muslimanski narod iz zapadne Afrike) u novi svijet doplovili prije njega, da su obišli Karibe, centralne, južne i sjeverne američke teritorije, uključujući i Kanadu, i da su imali razvijene trgovačke odnose sa Indijancima iz plemena Irokezi i Algonkin (Algonquin). (ref. Weiner, Leo Africa and the Discovery of America, Philadelphia, 1920, Vol. 2 P. 365–6)

(Izvor: Dr. Youssef Mroueh, Precolumbian muslims in the America)

Ebu Bekr er-Razi, veliki liječnik

Ebu Bekr Muhammed b. Jahja b. Zekerijja er-Razi (865.–925.) bio je svestran naučnik. Bavio se medicinom, hemijom, fizikom, filozofijom.

Bio je veliki zagovaravač eksperimentalne medicine. David W. Tschanz nazvao ga je ocem pedijatrije i pionirom oftalmologije. Vršio je eksperimentalne operacije nerva i mozga, te se smatra začetnikom neurohirurgije.

Njemu se pripisuju brojna otkrića u oblasti medicine, bolničke njege i hemije. Otkriće razlike između malih boginja i krzamaka jedno je od tih otkrića. 

Prvi je opisao razliku između malih i velikih boginja. Otkrio je mnoge lijekove za različite bolesti.

Upravljao je bolnicama u Reju (danas Teheran) i Bagdadu. Lično je donosio odluke gdje će se graditi bolnica, a način na koji je odabirao odgovarajuće mjesto izuzetno je zanimljiv. Naime, Razi bi naređivao da se na mogućim lokacijama za izgradnju bolnice zabode koplje na koje bi se onda zakačio veći komad mesa. Kada bi nakon tri dana pregledom ustanovio da je na određenoj lokaciji meso najmanje zahvaćeno kvarenjem, odabrao bi to mjesto za bolnicu, jer je to mjesto osiguravalo najbolje uvjete za iscjeljivanje rana i najbolju zaštitu pacijenata od mogućih komplikacija.

U oblasti hemije, izolirao je brojne hemijske supstance. Otkrio je brojna hemijska jedinjenja i osnovne elemente u hemijskim spojevima, uključujući alkohol i kerozin. U svojim djelima opisao je niz laboratorijskih sprava. Razvio je nekoliko instrumenata koji se i danas koriste u hemijskim laboratorijima.

(Izvor: arab-ency.com)

Nar

ili šipak – čudesno voće spomenuto u Kuranu

Savremena naučna istraživanja pokazuju da konzumiranje nara ima brojne zdravstvene koristi. Konzumiranje ploda i soka od nara koristi u trudnoći, jer pozitivno djeluje na prenatalni rast i razvoj djeteta, posebno njegovog mozga. Brojne studije govore u prilog tome da su preparati na bazi nara od velike pomoći u sprečavanju ili ublažavanju posljedica zloćudnih oboljenja prostate. Dokazano je da permanentno konzumiranje soka nara značajno smanjuje PSA (prostata specifični antigen), marker, vrijednost koja upućuje na to kolika je vjerovatnoća da muškarac ima rak prostate. Nadalje, nar pozitivno djeluje i na libido, ali i pomaže kod manjih problema s erekcijom te poboljšava kvalitetu sperme i plodnost muškarca.

Nar pogoduje kod bronhitisa i tuberkuloze, djeluje protiv čira na želucu i probavnih poteškoća te općenito smanjuje štetne posljedice nastale usljed konzumiranja alkohola, pušenja, UV-zračenja i onečišćenja okoline. Sok i pripravci od nara djeluju protiv upala izazvanih virusima i bakterijama (testira se učinak nara na HIV virus), potiču zacjeljivanje rana te primjerice smanjuju reumatske bolove, poteškoće sa zglobovima, posebno artritis. K tome, nar pogoduje zdravlju sluznice i zubnog mesa. 

S obzirom na to da sadrži i biljne hormone, fitoestrogene, nar dokazano pomaže u slučaju hormonalne neravnoteženosti i ublažava neželjene simptome prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno u razdoblju klimakterija i menopauze.

Između ostalog, ublažava ili sprečava nagle promjene raspoloženja, umor, noćno znojenje, navale vrućine i crvenilo kože i suhoću sluznice te, što je posebno važno, djeluje i u slučaju osteoporoze.

Vjerujem da će naše sljedeće čitanje Allahovih riječi: “u njima će biti voća i palmi i šipaka – pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!”, u svjetlu ovih saznanja biti potpuno drugačije od dosadašnjeg.