Menu

Žena muslimanka

Pripremio Semir Imamović
Tema Žena muslimankaČitanje 3 minute
Ovim člankom osvrćemo se (djelimično) na neke šerijatske propise u vezi ukrašavanja žene muslimanke. Islam je vjera koja poziva u čistoću i traži od svojih sljedbenika da maksimalno vode računa o svom izgledu, načinu odijevenja i ukrašavanju. Danas neke naše sestre (svjesno ili nesvjesno) oponašaju nevjernice u njihovom ukrašavanju. Znamo da nam je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, strogo zabranio da oponašamo nevjernike.
 

Obrve žene

Zabranjeno je potpuno ili djelimično uklanjanje obrva, bez obzira na koji način se to čini i sredstvom kojim se to čini. Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je prokleo namisu i mutenemmisu, kao što je prenešeno u hadisu kojeg bilježe imami Buharija i Muslim. Namisa je žena koja nekome čupa obrve, a mutenemmisa je žena koja traži da joj se to čini radi ukrasa. Abdullah ibn Mes'ud, radijjallahu 'anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, prokleo žene koje tetoviraju i traže od drugih da ih tetovriaju, žene koje čupaju obrve i one koje im to rade, žene koje rastavljaju zube radi ukrasa i mijenjaju Allahova stvorenja. U Allahovoj Knjizi stoji: "Ono što vam Poslanik dâ uzmite, a ono što vam zabrani ostavite". (Prijevod značenja El-Hašr, 7.) Veliki broj današnjih žena je iskušan ovim opakim zlom- koje se ubraja u velike grijehe- i na njega gleda kao svakondnevnu životnu potrebu. Ženi nije dozvoljeno poslušati muža ako joj naredi da ukloni obrve, jer bi time bila nepokorna Allahu, dželle šanuhu. Nema pokornosti stvorenju u griješenju prema Stvoritelju. Iz zabrane se može izuzeti slučaj kada obrve, zbog svoje dužine, predstavljaju neugodnost za oči, na osnovu šerijatskog pravila koje glasi: "Šteta se maksimalno uklanja."

 

Rezanje nokata

Žena treba da se pridržava prirodnih obilježja (svojstava) koja joj priliče i vezana su za nju, kao što je redovno rezanje nokata. Rezanje nokata je sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, po konsenzusu (idžma'u) svih islamskih učenjaka. Držanje dugih noktiju se smatra izobličavanjem ljudskog stvorenja, oponašanjem zvijeri i uzrok je gomilanja nečistoće i nedospijevenja vode ispod njih. Neke muslimanke su upale u slijepo slijeđenje nevjernica u zapuštanju nokata i njihovom držanjem dugim, nerazmišljajući kakve štete u tome leže i koliko to odskače od islamskog bontona. Lijepo bi bilo da se odrezani nokti zakopaju, jer se ta praksa prenosi od nekih drugova Allahovog poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem.

 

Lakiranje nokata

Ženi je, u svrhu ukrašavanja, dozvoljeno lakiranje nokata, s tim da je obavezna uklanjati lak svaki put kada se bude abdestila za namaz, kako bi voda mogla doći do nokata. U slučaju da ne uklone lak prilikom abdesta, njen abdest će biti nevažeći, a samim tim nevažeći je i namaz kojeg bude obavila sa tim abdestom.


Djelo: Dragulji iz riznica islamskog prava