Menu

Zima i imunitet

Tema Naše zdravljeČitanje 5 minuta
Kalendarski smo u još jednoj zimi prilično toplijoj od prosjeka na koji smo navikli. Osim iznimno visokih temperatura i garderobe koju nikako da vratimo u ormare i zamijenimo zimskom, susrećemo se s povećanim brojem akutnih respiratornih infekcija, prehlada, kovida u novim oblicima. Posebno su djeca i stariji na udaru. Svake zime pokrene se ta neka priča o imunitetu, odbrani organizma i kako ga ojačati. Posebno što se većina ljudi ne želi cijepiti protiv gripe, a povećanjem respiratornih infekcija povećava se i upotreba antibiotika, čime činimo još jedan atak i na naš imunitet, a i dovodimo do rezistencije na antibiotike, koji, kako je krenulo i ako ih se krene koristiti nekontrolirano i bez prijeke potrebe, neće biti od koristi i to kad je najpotrebnije. Već postoji toliko bakterija kojima su antibiotici postali praktično hranjive podloge, a to sve zbog neracionalne potrošnje. Da budemo jasni, antibiotici su među najvažnija tri otkrića ljudskog roda i njihova opravdana upotreba je nužna, jer mi kao ljudski rod, iako snažni i jaki i intelektualno nadmoćna vrsta, ne možemo pobijediti bakterije, koje čak i ne vidimo golim okom, bez pomoći antibiotika. Ali, najvažnija stvar kod bakterija jeste da one uzvraćaju udarac, modifikuju se, mutiraju, postaju otpornije i vraćaju nam nokautom. E, stoga se priča o prirodnom jačanju imuniteta vraća na velika vrata, jer ako imamo rezistentne (otporne) bakterije, uzalud nam sva tehnologija i vrste lijekova, liječenje ćemo vratiti na pijavice i puštanje nečiste krvi. I to nije pretjerivanje u izjavi.
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta je i milijarde se ulažu u kampanje za racionalno korištenje lijekova, posebno antibiotika. Pa, kako onda na najbolji način ojačati imunitet, njegov potencijal i čime? Prije svega valja osigurati dovoljnu količinu sna. Spavanje i cirkadijalni ritam (unutrašnji sat koji nam govori kada trebamo biti budni, a kada trebamo spavati) imaju vrlo važnu ulogu u imunološkom odgovoru. Spavanje pospješuje izlazak limfocita-T (odbrambenih stanica) u cirkulaciju i njihovo premještanje u limfne čvorove -- na taj način oni lakše pronalaze mikroorganizme (npr. bakterije, viruse) u krvi i brže dolazi do imunološke reakcije. Odrasli trebaju oko sedam ili više sati sna noću, adolescenti osam do deset sati, a novorođenčad i do četrnaest sati dnevno.

Prehranom možemo unijeti sve potrebne nutrijente za funkcionisanje imunološkog sistema. Zdrava prehrana mora biti raznolika, a to podrazumijeva unos veće količine voća i povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća (maslinovo ulje, riba, chia sjemenke i orašasti plodovi, a postoje i njihovi suplementi koje možete kupiti u apotekama), a ograničen unos šećera i masti. Dodatni šećeri i rafinirani ugljikohidrati pridonose povećanju tjelesne težine i razvoju pretilosti koja povećava rizik za razvoj bolesti i upale. Pretilost potiče upalni odgovor tijela kod odraslih, adolescenata i djece.

Uočena je povećana produkcija leptina (hormona koji proizvode masne stanice) i smanjenje adiponektina koji djeluje protuupalno, stoga dolazi do poremećaja u djelovanju imunoloških stanica. Također, zbog velikog volumena adipocita (masnih stanica) dolazi do hipoksije (manjka kisika), što stimulira upalne medijatore  i aktivira imunološke stanice. Ovo je potvrda da masno tkivo svojim djelovanjem potiče hroničnu upalu u tijelu i slabi imunitet i imunološki odgovor. Bavite se sportom ili tjelovježbom, to potiče leukocite (bijele krvne stanice koje se bore protiv bolesti) da više cirkuliraju krvotokom i tako brže spriječe nastanak bolesti, a i kratkotrajno povećanje temperature tokom i nakon aktivnosti sprečava rast bakterija slično kao i temperatura za vrijeme bolesti. Pijte dovoljno tekućine, poglavito vode, jer limfni sistem funkcionira na temelju limfe -- prozirne tekućine koja se sastoji od 90% vode. Dehidracija smanjuje imunološki odgovor i razine neutrofila te smanjuje izlučivanje sline, što povećava rizik od infekcija usne šupljine i žlijezda slinovnica.

Dakle, za naš imunitet ključan faktor smo mi i naš životni stil. Unaprijedimo ga i poboljšajmo, a u pomoć naravno pozovimo suplemente koje možemo kupiti u svim apotekama (vit. C, vit. D, vit. E , cink, Mg, imunoglukane, med obični i manuka med, preparate noćurka, ehinacee, čurekotova ulja), naravno uz savjet ljekara i farmaceuta.