Menu

Zlatna Obala

Tema Islamski atlasČitanje 9 minuta

Nakon početne slabosti i neodlučnosti, muslimani Gane danas svojim radom i rezultatima pokazuju da su iznašli rješenje za uspješan islamski život i da'vu. Uvidjeli su da međusobno neuvažavanje i nesuglasice, kako daija tako i džemata, vodi u propast, ruši džemat, uništava dobra djela, donosi tjeskobu u prsa i nejedinstvo koje je prezreno kod Allaha. Ujedinili su se oko zajedničkog cilja i stavili vjeru prije svega drugog. Danas u Gani djeluje mreža institucija koje se bave kako predstavljanjem islama nemuslimanima tako i podučavanjem onih koji su se već odazvali i prihvatili islam.


Bivša britanska kolonija Gana, nekada poznata kao Zlatna Obala, je država smještena u zapadnoj Africi. Na jugu izlazi na Gvinejski zaljev, dio Atlantskog okeana, na zapadu graniči s Obalom Slonovače, na sjeveru s Burkinom Faso te na istoku s Togom. Reljef Gane uglavnom je ravan ili brežuljkast. Uzvisine se nalaze samo na zapadu i krajnjem istoku zemlje, uz togoansku granicu (najviši vrh Mount Adjafato, 880 m). Središnja Gana pokrivena je gustom šumom čija se površina posljednih desetljeća smanjuje zbog sječe, a sjeverne dvije trećine zemlje i uski obalni pojas pokriva savana. Privreda Gane temelji se na poljoprivredi i rudarstvu. Glavni izvozni proizvodi su, pored zlata, kakao i drvo. Izvozi se i električna energija proizvedena u hidroelektrani Akosombo na rijeci Volti. Također Gana već duže vrijeme ima reputaciju vrsnog proizvođača kakaa.
Stanovništvo
Kao i u mnogim drugim afričkim državama, stanovništvo Gane je sa 20 miliona stanovnika i 64 različita jezika heterogeno. Engleski, jezik bivših kolonizatora, zadržan je kao službeni jezik međusobne komunikacije. Najbrojnije etničke skupine su Akan (44%), Moshi-Dagomba (16%), Ewe (13%) i Ga (8%). Na posljednjem popisu stanovništva 1993. ustanovljeno je da među religijama najviše sljedbenika ima kršćanstvo, nešto manje od dvije trećine stanovništva. Slijedi islam s oko 16%, a ostatak čine uglavnom tradicionalne plemenske religije čiji elementi prožimaju mnoge kršćanske i islamske obrede. (Muslim-Christian Relations in Ghana, John Azumah)
Dolazak islama
Islam u ove krajeve prvi put stiže krajem desetog stoljeća kada su se muslimanska plemena Alfay iz Nigera pokrenula ka jugu u potrazi za područjima koja su bogata šumom. Zbog teškoće u kretanju neki od njih se se okrenuli prema sjeveroistočnoj Gani i osnovali islamsku državu. Nakon toga značajnu ulogu u širenju islama u Gani imaju trgovačka plemena koja su kroz trgovinu došla u dodir sa berberskim plemenima Gane. Lijepim ponašanjem, povjerenjem i poštenjem ostavili su lijep utisak, tako da su barbari, Almoravids, prihvatili islam. Godine 1075. i tadašnjoj kraljevskoj porodici ponuđen je islam. Nije sigurno kako se to odrazilo na Ganu, međutim smatra se da su se stanovnici Gane pridružili muslimanima i potpomogli dalje širenje islama. (Civilizations in Africa Richard Hooker) Vidimo da gdje god je islam stigao, donio  je dobro, ponudio je kulturu, čistoću, poštenje, poštovanje, pravdu i slobodu, ponudio je istinsku vjeru koja donosi uspjeh na dunjaluku i vječnu sreću na ahiretu. Većina podataka vezanih za islam i muslimane na ovim prostorima izgubila se, a činjenice se uglavnom crpe iz usmenih predanja. Cilj neprijatelja islama i jeste upravo to da se zaboravi porijeklo i historija kako bi sutra neupućenom muslimanu mogli reći kako je on zločinac i terorista, pa da musliman pogne glavu umjesto da se ponosi svojom istinom. Tako će sutra oni koji su činili genocide nad nezaštićenim civilnim stanovništvom predstavljati se kao žrtve onog siromaha muslimana koji je branio sebe, porodicu, imetak i čast. Ovo nam zvuči tako poznato… Također se skriva stvarni broj muslimana. Prema zvaničnim podacima, zastupljenost muslimana je oko 16%, dok sa druge strane sve upućuje na to da je taj broj danas znatno veći i doseže do 45 %. Nigdje se u zvaničnim podacima ne spominje da u Gani postoje četiri kršćanske sekte od kojih su 24,1% pravoslavci, 18,6% protestanti, 15,1% katolici.
Kako to da su za širenje islama u Africi najzaslužniji trgovci?
Ako se osvrnemo na ashabe Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, vidjet ćemo da su oni aktivno učestvovali i u izvršenju dunjalučkih obaveza, dakle, sa jedne strane bili su pobožnjaci, učenici i učenjaci, a sa druge trgovci, zanatlije i zemljoradnici. Musliman u svome životu nije ograničen samo na dunjaluk ili vjeru, tako da možemo imati trgovca hafiza, inžinjera poznavaoca islamskih nauka, doktora medicine hafiza hadisa… Ova vjera nas veže za džamiju i namaz u džematu, podstiče nas na traženje znanja, stoga se odazovimo na predavanja, podučimo se i postanimo daije u svojoj porodici, komšiluku i gradu, možda sutra Allah sa nama potpomogne ovu vjeru.
Savremeni izazovi
Nakon početne slabosti i neodlučnosti, muslimani Gane danas svojim radom i rezultatima pokazuju da su iznašli rješenje za uspješan islamski život i da'vu. Uvidjeli su da međusobno neuvažavanje i nesuglasice, kako daija tako i džemata, vodi u propast, ruši džemat, uništava dobra djela, donosi tjeskobu u prsa i nejedinstvo koje je prezreno kod Allaha. Ujedinili su se oko zajedničkog cilja i stavili vjeru prije svega drugog. Danas u Gani djeluje mreža institucija koje se bave kako predstavljanjem islama nemuslimanima tako i podučavanjem onih koji su se već odazvali i prihvatili islam. Nakon što je islamska da'va bila pojedinačna i sporadična, stvorio se džematski ambijent u kojem je svaki pojedinac dobio odgovarajuću ulogu. Više nego ikad prije islam se prakticira, tako da sada postoji veliki broj mesdžida, islamskih bolnica i škola. Na trenutnu situaciju u Gani sestra Hajia Katumi, vođa Ladies Association of Ghana (Udruženje žena Gane), kaže: “Muslimanke Gane svakim danom sve više uzimaju ulogu koja im pripada u islamu. Odgajaju svoju djecu, potpomažu svoje muževe, a također podižu svoj nivo obrazovanja kroz islamske da'vetske institucije.” (Why Are Women Turning to Islam) Osnivanjem islamskih škola stekli su se uvjeti da svako muslimansko dijete dobije šansu da napreduje kroz školovanje i roditelji mogu poslati dijete u školu bez straha od djelovanja kršćanskih misionara. U kojoj mjeri je islam prisutan u Gani pokazuje i podatak da vlada razmatra prijedlog zakona da se Bajrami proglase državnim praznicima. Sve veći broj kršćana iz svih slojeva društva prihvata islam, tako da ima slučajeva da crkvena lica sa cijelom porodicom prihvate islam. (Christianity and Islam in Ghana)
Problemi sa kojima se suočavaju muslimani Gane
Dolaskom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u Medinu, muslimani su se suočili sa brojnim problemima. Iako okruženi neprijateljima, ekonomski nerazvijeni, opterećeni izbjeglicama, stali su jedan uz drugog i pod vođstvom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, uz sabur i trud, prevazišli iskušenja. Problemi koji su prisutni u Gani i drugim muslimanskim sredinama jesu veliki, ali nisu nerješivi. Govoreći o problemima s kojim se suočavaju muslimani Gane, šejh Halid Hassan, islamski aktivista Gane, rekao je da su neznanje i nedostatak finansijskih sredstava jedni od glavnih problema. (Muslim population worldwide) Nedostatak literature je u većoj mjeri otklonjen tako što se formirao tim za prevođenje koji se finansira iz zajedničkog budžeta, osnovano je nekoliko edukativnih časopisa i više internetskih portala na jeziku manjinskih grupacija. Problemi u školstvu uglavnom se svode na sljedeće:
●  nepostojanje adekvatnih prostorija za održavanje nastave,
●  nedostatak jedinstvenog nastavnog plana i programa,
●  nedostatak kadra,
●  nedovoljan broj učenika u nekim mjestima,
●  opstruiranje od strane vlasti nametanjem dodatnih uvjeta za priznavanje islamskih škola.
Da bi se neki od tih problema riješili radi se na spajanju škola u jednom području i prikupljanju sredstava za izgradnju adekvatnih prostorija i pratećih objekata. Odsutnost zajedničke islamske finansijske institucije (bejtul-mala) otežava prikupljanje sredstava tako da se to svodi na svijest pojedinaca i nekolicinu onih koji se natječu u dobru. Da bi se obezbijedio adekvatan kadar, neke od svjetskih islamskih organizacija stipendiraju školovanje studenata na islamskim univerzitetima diljem arapskog svijeta i tako olakšavaju ovoj siromašnoj zajednici. (Muslim Community in Ghana)
Hvala Allahu koji nas je učinio jednim ummetom. Naša braća u Gani imaju problema kao što ih i mi imamo. Na nama je da se potpomognemo i da se okoristimo međusobnim iskustvima. Sjetimo se naše braće u dovi, posebno u danima ramazana, moleći Allaha da ojača ummet islama i da uzdigne ovu vjeru iznad lažnih nevjera. Amin!