Menu

Čudotvorni vitamin B17

Tema Naše zdravljeČitanje 3 minute
U prethodnom broju govorili smo o vitaminu D, a ovom prilikom smatram da je potrebno nešto više reći o vitaminu o kojem se u farmaceutskim, medicinskim, a posebno alternativnim krugovima dosta polemizira i zna, ali, generalno, javnost je prilično slabo upoznata. Radi se, naime, o vitaminu B17 (laetrile, to jest amygdalin).
Vitamin B17 smatra se čudotvornim vitaminom koji sprečava nastanak kancerogenih oboljenja i neizostavnim elementom u terapiji i liječenju ovih bolesti.

Kako nabaviti laetril ili vitamin B17? Američka FDA učinila je kupovinu laetrila kao dodatka prehrani gotovo nemogućom. Da bi liječnici koristili laetril dodatke, oni ili njihovi pacijenti moraju “priznati” FDA da je liječnik koristio laetril u svojoj praksi. Drugim riječima, laetril suplementi su u stvarnosti ilegalni jer nijedan liječnik ne želi priznati njihovo korištenje. Dakle, ukoliko ilegalno kupite laetril suplemente, kako možete znati da ste kupili dobar i kvalitetan proizvod?

S obzirom na opisanu situaciju na tržištu, logično je da se okrenemo prirodnim izvorima vitamina B17.
Prema dosadašnjim istraživanjima, organizmu je potrebno minimalno 100 mg vitamina. Hrana koja sadrži vitamin B 17 jeste sljedeća:

Koštice ili sjemenke od voća: najveću koncentraciju vitamina B17, osim u gorkom bademu, imaju, jabuka, marelice, nektarine, breskva, kruška, šljiva, sušena šljiva.

Grah: običan (Vicia Faba), burmanski, sitni grah, leća (izdanci), boranija, mung (izdanci).

Orasi: gorki badem, macadamia, cashew.

Bobičasti plodovi: svi divlji bobičasti plodovi: kupina, malina, jagoda, crna ribizla.

Sjemenke: chia, lan, susam.

Trava: bagrem, alfalfa, vodena trava, maslačak, pšenična trava, bijeli golubar, lucerka.

Žitarice: zob, prekrupa, ječam, smeđi pirinač, heljda prekrupa, chia, lan, proso, raž, grahorica, pšenične bobice.

Ostalo: bambusov izdanak, fuschia biljka, proso, tisovina drvo (svježe lišće).

Druge namirnice bogate laetrilom jesu integralne žitarice: proso i heljda.

Sjemenke od bilo kojeg voća, izuzimajući citrusno voće, sadrže laetril. Kao i svaka namirnica, tako i vitamin B17 ima svoje prednosti i nedostatke. Na vama je da se odlučite kako ćete u datim okolnostima primjenjivati određeno saznanje, i, naravno, uvijek se konsultirajte s vašim ljekarom i farmaceutom.

Preventivno, bilo bi dovoljno redovito jesti hranu bogatu vitaminom B17. Primjerice, pojedete li dnevno tri jabuke s košpicama, opskrbit ćete organizam dovoljnom količinom B17 za dnevne potrebe.

(Korištena litertura i izvori: World Without Cancer: The Story of Vitamin B17, G. Edward Griffin, American Media anticancerinfo.co.uk, Underground Health Vitamin B-17 Metabolic Therapy)