Menu

Dešavanja u svijetu - broj 115

Pripremio Abdullah Nasup
Tema Ostale temeČitanje 8 minuta

Putin odlučio: Oni koji su krivi za spaljivanje Kur'ana služit će kaznu u ruskim muslimanskim regijama

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će svi koji budu proglašeni krivima za spaljivanje Kur'ana morati služiti kaznu u većinski muslimanskim regijama Ruske Federacije, prenosi agencija TASS. Ova izjava stavlja se u kontekstu slučaja Nikite Žuravela iz Volgograda koji je uhapšen u maju ove godine nakon što je osumnjičen da je spalio primjerak Kur'ana ispred džamije. Taj čin, koji je snimljen, izazvao je bijes u zemlji, posebno u većinski muslimanskoj republici Čečeniji, gdje je hiljade ljudi protestiralo protiv skrnavljenja svetog teksta. Žuravel je od tada odveden u istražni pritvor u Groznom, glavnom gradu Čečenije. Advokati i aktivisti upozorili su da odluka da se Žuravelov slučaj ustupi čečenskim istražiteljima dovodi u opasnost od mučenja ili čak smrti. Ranije ove godine, Rusija je osudila spaljivanje primjerka Kur'ana u glavnom gradu Švedske Stockholmu, koje je počinio Rasmum Paludan, čelnik krajnje desničarske stranke, u provokativnom potezu koji je također izazvao osude, pozive na bojkot i proteste širom muslimanskog svijeta. No, neki zapadnoevropski mediji optužili su upravo Rusiju da stoji iza tog slučaja.


(Izvor: Novinske agencije)

Napori Saudijske Arabije u proizvodnji električnih vozila počeli su se isplaćivati

Napori Saudijske Arabije u proizvodnji električnih vozila počeli su se isplaćivati, a očekuje se da će prva saudijska marka električnih vozila Ceer pridonijeti 30 milijardi rijala (7,9 milijardi dolara) bruto domaćem proizvodu do 2034. navodi se u priopćenju Ministarstva industrije i minerala. Tvornica, koja se prostire na više od milion kvadratnih metara, bit će smještena u industrijskoj dolini King Abdullah Economic Cityja. Ministarstvo je priopćilo da će tvornica privući više od 562 miliona rijala izravnih stranih ulaganja i stvoriti do 30.000 izravnih i neizravnih radnih mjesta. Prema agenciji Saudi Press, Jarrah bin Muhammad Al-Jarrah, službeni glasnogovornik Ministarstva, rekao je da će automobilska industrija stvoriti snažan poticaj za prioritetne industrijske sektore kao što su minerali i hemikalije. Glasnogovornik je pojasnio da bi to pomoglo u ostvarenju ambicija Kraljevine da izvozi na susjedna tržišta usred njenih napora za diverzifikaciju ekonomije. Nadalje, sektor će također potaknuti razvoj prijenosa znanja, lokalizacije, lokalnog sadržaja i mogućnosti zapošljavanja. Ceer ulaže velika sredstva u istraživanje i razvoj kako bi proizveo električna vozila koja se mogu natjecati s globalnim markama, a vlada pruža podršku putem poticaja. Cilj je proizvesti oko 300.000 automobila do 2030. godine, što će činiti 50 posto prodaje automobila u zemljama Zaljevskog vijeća za saradnju do 2025. godine.

(Izvor: Saudi Press Agency)

Erdogan prihvata korake koje će poduzeti novi ministar finansija, ali ostaje pri stavu o kamatnim stopama

Turski predsjednik Erdogan rekao je da će njegov novoimenovani ministar finansija Mehmet Simsek poduzeti određene korake, počevši vrlo brzo od Centralne banke, ali da je pogrešno sugerirati da je Erdogan promijenio vlastita stajališta o kamatnim stopama, izvještava Reuters. Nakon pobjede na izborima prošlog mjeseca, Erdogan, koji se protivi kamatnim stopama, imenovao je Simseka za ministra finansija, i novu guvernerku Centralne banke Hafize Gaye Erkan. Ti potezi se smatraju najavom prelaska na strožiju politiku kamatnih stopa. "Neki naši prijatelji ne bi trebali griješiti pitajući: 'Hoće li naš predsjednik ozbiljno promijeniti politiku kamatnih stopa?'", rekao je Erdogan novinarima na povratnom letu iz Azerbejdžana sredinom juna, "Ali, prema mišljenju našeg ministra finansija i trezora, prihvatili smo da će poduzeti korake brzo, u saradnji sa Centralnom bankom." Erdogan je rekao da je odlučan u namjeri da inflaciju, koja je u maju pala na nešto ispod 40 posto, spusti na jednoznamenkastu brojku, dodajući da zadržava svoju politiku "niske inflacije, niske kamatne stope". Erdogan je kazao kako je novoj guvernerki Centralne banke prenio svoja očekivanja, te je zaključio: "Ako Bog da, neće nas osramotiti ni naš ministar finansija ni guvernerka Centralne banke i mislim da ćemo, nadam se, postići pozitivne rezultate."

(Izvor: Reuters, agencije)

Američki grad sa muslimanskim gradskim vijećem zabranjuje paradu ponosa

Prije nekoliko godina grad Hamtramck u blizini Detroita bio je jako popularan u ljevičarskim američkim medijima. Stanovnici su izabrali općinsko vijeće koje se u potpunosti sastojalo od muslimana. Znak različitosti, rekli su. Ali sada kada je isto vijeće izglasalo zabranu parade ponosa, ta ljubav se naglo ohladila. Prvobitno su u Hamtramcku živjeli uglavnom Poljaci, ali se grad u posljednjih nekoliko decenija značajno promijenio. Velike zajednice su dolazile iz Bangladeša i Jemena, između ostalih. Grad je sada jedini većinski muslimanski grad u Sjedinjenim Državama. Gradsko vijeće se trenutno suočava s kritikama bivših "prijatelja". "Osjećam se da sam izdata", rekla je bivša gradonačelnica Karen Majewski, koja je poljsko-američkog porijekla. "Podržavali smo vas kada su vam prijetili, a sada su naša prava ugrožena, a vi ste ti koji prijetite", rekla je. Sadašnji gradonačelnik Amer Ghalib, porijeklom iz Jemena, kaže da samo slijedi volju svojih birača. U svojoj argumentaciji čak je citirao Linkolna, gdje kaže: "Svima služimo jednako, bez diskriminacije, ali bez favorizovanja." Druge zastave, poput onih političkih pokreta i vjerskih grupa, također ne dolaze u obzir što se njega tiče. Želi da vidi samo nekoliko zastava u svom gradu: zastavu države Mičigen, američku zastavu i neke zastave zemalja u kojima mnogi stanovnici imaju svoje korijene. Ostaje da se vidi da li će zabrana potrajati. Prošle godine, vijeće je također odobrilo klanje životinja kod kuće tokom Kurban-bajrama, što je izazvalo bijes među nemuslimanskim stanovnicima grada. Oglašavanje ezana ranije je dovelo čak do sukoba u gradu.

(Izvor: Telegraaf.nl)

Veliki simpozij o hadžu, u organizaciji Ministarstva za hadž i umru

U utorak, 20. 6. 2023, u Džedi je održan 47. veliki simpozij o hadžu pod motom "Olakšavanje jurisprudencije u hadžu". Simpoziju su prisustvovali istaknuti saudijski ministri i učenjaci, učenjaci i intelektualci iz islamskog svijeta, te brojne delegacije iz muslimanskih zemalja. Simpozij je imao za cilj promicanje vrijednosti mira, razumijevanja i saradnje, i nastojao je uspostaviti platformu za raspravu o hitnim i ključnim stvarima koje bi potencijalno mogle utjecati na putovanje hodočasnika dok sudjeluju u ritualima. Kroz ovaj događaj Ministarstvo je pokušalo istaknuti kulturnu i civilizacijsku ulogu koju je Saudijska Arabija imala u služenju hadžijama od osnivanja Kraljevine. Također su istaknuta najznačajnija postignuća, pionirski projekti i razvoj. Na simpoziju su održane četiri panel rasprave, uključujući sesiju pod nazivom "Spremnost usluge i operativni planovi: ključni čimbenici i mogućnosti". Istaknuto je da postoji više od 400 paketa usluga koje nude različite kompanije, a koristi ih više od 1,4 miliona hadžija, 32.000 zdravstvenih radnika pruža usluge tokom hadža kroz četiri regije i 14 zdravstvenih centara kroz kopnene, zračne i morske luke. Osim toga, postoje 32 bolnice i više od 140 zdravstvenih centara, koji uključuju 46 zdravstvenih centara na Arefatu, 26 u Mini, 6 na pješačkim cestama svetih mjesta i 16 na džemretu. Što se tiče tehnologije, najavljeno je uvođenje pametne narukvice za hadžije, koja će služiti u praćenju hadžija i upravljanju gužvama. Sveobuhvatna aplikacija za hadž Nusuk, pomoći će hadžijama da odaberu servis operatera za obavljanje obreda, kao i izdavanje potrebnih dozvola i viza.

(Izvor: Arab News)