Menu

Dešavanja u svijetu - broj 68

Tema Ostale temeČitanje 8 minuta
Iranska obavještajna služba vrbuje sunnijske vjerske službenike; Zašto tuniski sekularisti vode kampanju protiv glavnog muftije Tunisa; Petina iranskog stanovništva živi ispod granice siromaštva, a šiijske mule posjeduju ogromno bogatstvo; Saudijska Arabija želi ruske rakete Iskander M; Pokrajina Fijum plaća ceh protivljenja vojnom puču

Alžir

Iranska obavještajna služba vrbuje sunnijske vjerske službenike

Alžirski politički analitičar Enver Malik tvrdi da iranska obavještajna služba vrbuje sunnijske vjerske službenike i koristi ih za propagiranje šiizma. Neki od njih to rade zbog novca, a neki prime šiizam, ali se od njih zahtijeva da to drže u tajnosti.

Enver Malik na svom Twitter nalogu napisao je: “Iranski obavještajci vrbuju ljude koji slove za sunnijske vjerske učenjake, privole ih da prime šiizam, ali zahtijevaju da to drže u tajnosti, potom ovi ‘učenjaci’ izdaju fetve čudnog sadržaja da bi naškodili ehli-sunnetu.”

Šiijska sektaška tvorevina zvana Islamska Republika Iran poznata je po prljavim rabotama i na sve načine napada ehli-sunnetsku doktrinu i omalovažava sunnijske autoritete.

Širom svijeta, naročito u zemljama u kojima dominira sunnijska populacija, Iran ima svoje “kulturne” i medijske ekspoziture preko kojih širi šiizam, brani iransku politiku, a napada one koji se ne slažu s njima. Ovome treba dodati i neumornu “vojsku” konvertita u šiizam koji revno šire iransku propagandu putem društvenih mreža.

Ovaj obrazac djelovanja možemo lahko uočiti i u zemljama bivše Jugoslavije.

(Izvor: islmmemo.cc)


Tunis

Zašto tuniski sekularisti vode kampanju protiv glavnog muftije Tunisa

Tuniski listi Es-Sabah izvijestio je kako je ministar za vjerska pitanja, Osman Battih, u društvu glavnog muftije Hamde Suajjeda i delegacije ministarstva, početkom avgusta posjetio nacionalnu aviokompaniju Tunisa kako bi se upoznali s pripremama ove kompanije za predstojeću sezonu hadža. Predsjednica kompanije prilikom susreta sa delegacijom pružila je ruku muftiji, ali je ovaj odbio da se rukuje sa njom, jer islam to zabranjuje.

Ova vijest izazvala je buru rasprava na društvenim mrežama. Sekularisti ovo predstavljaju kao ponižavanje žene, te pozivaju na smjenu muftije protiv kojeg već duže vrijeme vode kampanju optužujući ga da svoju vjersku poziciju zloupotrebljava u političke svrhe. Čini se da je sekulariste naročito zaboljela muftijina izjava da je “terorizam u Tunisu započeo onog trenutka kad je Burgiba zabranio ženama odijevanje hidžaba i omladini zabranio vjersko obrazovanje na Zejtuni i kad je pozvao Tunižane da ne poste ramazan kako bi se oduprli neprijatelju.”

(Izvor: alquds.co.uk)

Iran

Petina iranskog stanovništva živi ispod granice siromaštva, a šiijske mule posjeduju ogromno bogatstvo

Prema oficijelnim statističkim podacima iranskog režima, petina stanovništva u Iranu živi ispod granice siromaštva, Iran ima deset miliona nezaposlenih, a Teheran petnaest hiljada beskućničkih porodica koje lutaju njegovim ulicama.

Iako službena statistika priznaje da petnaest miliona Iranaca, što je oko 20%, živi ispod granice siromaštva, iranske i međunarodne organizacije za ljudska prava sumnjaju u vjerodostojnost tih podataka i smatraju da je stanje mnogo gore.

Ali Rebii, iranski ministar rada i socijalnog blagostanja, u novembru je kazao kako dvanaest miliona Iranaca živi ispod granice siromaštva izjavivši tom prilikom kako te brojke “ukazuju na nužnost da vlada sačini plan razvoja kako bi se smanjili nezaposlenost i siromaštvo”.

Opozicija iranskog režima tvrdi da Hasan Rohani nije riješio loše ekonomsko stanje, dok analitičari tvrde da je razlog tome to što Iran troši ogromne sume novca za finansiranje režima Bešara el-Asada, i šiijskih paravojnih grupa odanih Iranu, poput libanskog Hezbollaha, brojnih iračkih šiijskih milicija i Husija u Jemenu.

Međutim, postoje kontradiktorne informacije o broju nezaposlenih i siromašnih u Iranu. Tako je u oktobru prošle godine ministar Rebii kazao da u Iranu živi oko sedam miliona siromašnih.

Ministar je iznio i zanimljiv podatak o tome da je prosječan prihod u Teheranu sedam puta veći od prihoda u pokrajini Belučistan (u kojoj žive većinom sunnije), koja je i najsiromašnija iranska pokrajina.

S druge strane, prema tvrdnjama opozicije sektaškog režima, šiijski kler posjeduje ogromna bogatstva. Najbogatiji među njima je Ali Hamenei, vrhovni vođa, čije se bogatstvo procjenjuje na 95 milijardi dolara. Njegovo je bogatstvo trideset puta veće od bogatstva koje je posjedovo Muhammed Reza Pahlavi.

Magazin Forbes objavio je 2003. godine članak “Millionaire Mullahs” u kojem otkriva pohlepu šiijskog klera za novcem nakon što su se dokopali vlasti.

Iako se svojski trude da se prikažu kao skromni ljudi koji žive jednostavnim životom, iranske mule su sve samo ne skromni i siromašni. Štaviše, neki od njih su milioneri i multimilioneri. Šiijske mule u Iranu svoj imetak stječu posredstvom monopola nad dobrotvornim društvima i upravljanjem mauzolejima, iskorištavanjem ekonomskog sistema za lično bogaćenje. Najveće investicije izvan Irana u rukama su šiijskih mula.

(Izvor: islammemo.cc)

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija želi ruske rakete Iskander M

Ruska novinska agencija Sputnik objavila je vijest da Saudijska Arabija želi kupiti moćne ruske rakete Iskander M, u okviru sporazuma o nabavci arsenala ruskog naoružanja.

Sputnik prenosi kako je saudijska delegacija na Međunarodnoj vojno-tehničkoj izložbi i forumu Armija 2015., izrazila interesovanje za kupovinu moćnog raketnog sistema Iskander M. Početak prodaje za strana tržišta predviđen je za 2016. godinu.

Iskander M je taktički balistički raketni sistem, jedan od najmodernijih raketnih sistema te vrste.

Maksimalni domet krstareće rakete Iskander M iznosi 500 km, nosi oko 480 kg konvencionalne bojeve glave, a ima mogućnost nošenja atomske bojeve glave. Pogađa metu u prečniku od 30 metara. Opremljena je inercijalnim i optičkim sistemom za navođenje i elektro-optičkim pretraživačem. Moguće ju je koristiti i noću.

Teška je 3800 kg, duga 7,3 m, prečnika 0,92. Brzina njenog krstarenja iznosi 2100 m/s i posjeduje mobilnu lansirnu platformu.

Namijenjena je za uništavanje neprijateljskih aerodroma, komandnih centara, sistema komunikacije, radarskih sistema, protuzračne odbrane i raketa.

Zbog ogromne razorne moći, smatra se adekvatnom zamjenom za atomsko naoružanje. 

(Izvor: arabi21.com)

Egipat

Pokrajina Fijum plaća ceh protivljenja vojnom puču

Konstantne policijske racije u brojnim selima, intenzivirana redukcija struje i vode, opadanje nivoa usluga u državnim administrativnim službama, povećan broj hapšenja, najizraženiji su oblici kažnjavanja pokrajine Fijum, koja se nalazi južno od Kaira, zbog protivljenja vojnom puču i podrške svrgnutom predsjedniku Muhammedu Mursiju.

Stanovnici pokrajine Fijum poznati su po demonstracijama protiv pučističke vlasti.

Posljednja u nizu kazni koje im nameće novi režim jeste postavljanje sigurnosnih punktova u selima pokrajine, a stanovnici smatraju kako ih vlast tretira kao građane drugog reda, poredeći svoju situaciju sa situacijom stanovnika Sinaja koji su decenijama bili izloženi ugnjetavanju režima Hosnija Mubaraka, a sada, pod vlašću pučista, nalaze se u još težoj situaciji.

Hatim Abdulazim, bivši parlamentarni zastupnik i jedan od lokalnih ihvanskih vođa, kaže kako “vojna hunta kažnjava pokrajinu Fijum čiji su stanovnici od januarske revolucije u niz navrata pokazali stavove koji se ne sviđaju pučistima. Pučisti ne mogu oprostiti stanovnicima Fijuma što su masovno glasali za ihvanske parlamentarce, a ni što su u oba kruga predsjedničkih izbora velikom većinom podržali Mursija i dali masovnu podršku na referendumu o novom ustavu 2013.”.

S vremena na vrijeme, Fijum je izložen i medijskoj satanizaciji, a posljednja u nizu je izjava jednog novinara internetskog portala El-Jevmus-sabi da je Fijum “glava iz koje se granaju terorističke grupe i organizacije”.

(Izvor: aljazeera.net)