Menu

Zanimljivosti - broj 68

Tema ZanimljivostiČitanje 6 minuta
Kršćanski svetac – ministar finansija u Emevijskom hilafetu; Dardanelski top; Shaheen 2; Turci izumili sistem koji sprečava prevrtanje automobila prilikom sudara; Osamljivanje sa atraktivnom ženom može vas koštati zdravlja; Iran je jedina zemlja koja dozvoljava prodaju ljudskih organa

Kršćanski svetac – ministar finansija u Emevijskom hilafetu

Serdžun b. Mensur bio je kršćanin. U nekim izvorima navodi se da potječe iz plemena Taglib, dok se u nekima bilježi da je bio Bizantinac. Služio je kao pisar Muaviji b. Ebu Sufjanu, radijallahu anhuma, Jezidu b. Muaviji i Abdulmeliku b. Mervanu. Položaj koji je obnašao odgovara današnjoj poziciji šefa ministarstva finansija. Serdžun je imao sina Ivana koji je i sam jedno vrijeme služio kao šef finansija, na dvoru emevijskog halife Abdulmelika b. Mervana.

Abdulmelik b. Mervan proveo je reformu administrativnog sistema koji je uključivao arabizaciju dokumenata. Do tada su se registri i administrativne zabilješke vodili na grčkom jeziku, a u dijelu hilafeta koji je pripadao Perziji, na perzijskom jeziku. Nakov ove reforme, Serdžun i njegov sin izgubili su službu.

Zlonamjerni kršćanski pisci navode da su otac i sin izgubili službu jer je Abdulmelik mrzio i progonio kršćane, ignorirajući činjenicu da su određeno vrijeme proveli služeći na njegovom dvoru i primajući ogromne plate, tako da su se veoma obogatili. Po prestanku službe, njih dvojica su se zamonašili na teritoriji hilafeta gdje su zahvalnost islamskom šerijatu, koji im je omogućio da obnašaju visoke dužnosti u hilafetu, pokazali pisanjem spisa protiv poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i islama.

 


U spisima koje je ostavio iza sebe, Ivan je pokazao veliku mržnju prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i islamu. Smatra se prvim čovjekom koji je napisao djelo koje je kompletno posvećeno napadu na ličnost Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i u kojem se kritizira islamsko učenje.

Prema Ivanu, Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, u pisanju Kur’ana pomogao je Behira, a neke je sadržaje prepisao od Vereke b. Nevfela, za kojeg tvrdi da je prevodio neke iskrivljena ili apokrifna evanđelja. Oba ova svećenika Ivan smatra nestorijancima, kojima je bio veliki protivnik.

Zbog navedenog, islam je smatrao jednom vrstom kršćanske hereze. Ivana Damašćanskog kao sveca slave Katolička, Pravoslavna i Anglikanska crkva.

Dardanelski top

U želji da osvoji Konstantinopol, sultan Muhammed ili Mehmed el-Fatih tragao je za oružjem koje bi mu to omogućilo, a jedno od najznačajnijih oružja za čiji je razvoj bio zainteresiran bili su topovi. Tu želju će mu ostvariti mađarski majstor za topove Urban.

Urban je na dvor sultana Mehmeda el-Fatiha stigao nakon što u Konstantinopolu i drugim gradovima Evrope nije uspio pronaći odgovarajući posao za sebe. Urban je napravio nekoliko velikih topova, a najznačajniji je Šahi-top ilii Dardanelski top. Top je bio težak oko 16,8 tona, a topovsko đule teško između 300 i 350 kg bacao je do udaljenosti jedne milje. Za njegovo pokretanje bilo je potrebno angažirati 60 ljudi i 200 volova.

Prvo ispaljeno đule uništilo je zidine utvrde, ali su ih Bizantinci uspjeli renovirati, jer je priprema topa za ponovno ispaljivanje trajala veoma dugo. Sultan Abdulaziz 1866. poklonio je top britanskoj kraljici Viktoriji. Top je trenutno izložen kao eksponat u Fort Nelsonu, u Hampshireu.

(Izvor: islamstory.com/ar)

Shaheen 2

Saudijski superkompjuter Shaheen 2 jedan je od deset najmoćnijih kompjutera u svijetu. Idejni tvorac je Majid Alghaslan, a razvijen je u saradnji sa IBM-om. Napravljen je u IBM-ovom centru Thomas J. Watson Research Center, a za potrebe saudijskog univerziteta KAUST (King Abdullah University of Science and Technology).

Koštao je 80 miliona dolara. Ima 200 povezanih procesora i centralnu memoriju od 17,6 petabajta.

Koristi se za istraživanje energije i resursa na polju bioinžinjeringa, primijenjene matematike, nauke o materijalima, kao za istraživanje rezervi nafte i plina. 

(Izvor: aitnews.com)

Turci izumili sistem koji sprečava prevrtanje automobila prilikom sudara

Studenti Fakulteta za inžinjering na Univerzitetu u Ankari osmislili su sistem koji sprečava prevrtanje automobila prilikom sudara, a sistem su razvijali pod nadzorom profesora Šamiloglua.

Sistem se temelji na principu zračnih jastuka ugrađenih sprijeda, pozadi i sa strana automobila, a djeluje pomoću komjuterskog programa. Sistem funkcionira tako što formira zaštitnu zonu između automobila i tla onog trenutka kad automobil dostigne određe vrijednosti koje ukazuju na to da se počinje prevrtati.

Inovatori vjeruju da njihov sistem može znatno umanjiti štete koje nastaju u sudarima, te se nadaju da će pronaći tvrtke zainteresirane za razvoj njihovog prototipa i njegovu proizvodnju.

(Izvor: telescope-sa.com)

Osamljivanje sa atraktivnom ženom može vas koštati zdravlja

Prema rezultatima istraživanja provedenog na Univerzitetu Valencia, dovoljno je da provedete pet minuta nasamo sa atraktivnom ženom da vam se poveća nivo kortizola, hormona stresa.

Test je proveden na 84 mladića. Njihov je zadatak bio da sjede u prostoriji u kojoj se nalaze dvije osobe, jedan nepoznati muškarac i jedna nepoznata žena i rješavaju Sudoku puzzle.

Nakon što je žena napustila prostoriju, nivo stresa kod testiranih nije se povećavao, ali kada bi sobu napustio muškarac, nivo kortizola kod testiranih bio bi povećan.

Kortizol je hormon koji se proizvodi u stanju psihičkog i psihološkog stresa, a uzrokuje različite srčane bolesti. U malim dozama može biti pozitivan, ali hronična izloženost pojačanom lučenju ovog hormona može izazvati srčane bolesti, dijabetes, hipertenziju i impotenciju.

(Izvor: telegraph.co.uk)

Iran je jedina zemlja koja dozvoljava prodaju ljudskih organa

Iranski zakon dozvoljava prodaju i kupovinu tjelesnih organa. To je jedina zemlja u kojoj legalno možete prodati i kupiti ljudske organe.

Ovaj kontroverzni zakon izaziva rasprave među medicinskim stručnjacima. Dok ga jedni podržavaju, drugi mu se protive. No, činjenica je da su oni koji prodaju svoje organe većinom izuzetno siromašni i neobrazovani ljudi, što znači da nisu dovoljno upoznati sa zdravstvenim posljedicama.

Zbog raširenog siromaštva, prodaja organa u Iranu postala je društveni fenomen. U potrazi za mušterijama, prodavači svojih organa duž ulica koje vode do bolnica lijepe plakate s ponudama. U jednom takvom oglasu možete pročitati: “Bubreg star samo 24 godine, ljekarskim pregledom utvrđeno da je potpuno zdrav. Krvna grupa (...). Cijena je vrlo povoljna, pa ne propustite ovu rijetku priliku. Broj telefona (...).”

(Izvor: akhbar-alkhaleej.com)