Menu

Dešavanja u svijetu - broj 72

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta
Faludža umire od gladi; Francuskim vlastima borba protiv hidžaba važnija od rješavanja ekonomskih problema i nezaposlenosti; Stotine prijava protiv njemačkog satiričara; Ruske vlasti na Krimu nastavljaju pritisak na muslimane

Faludža umire od gladi

Broj žrtava u Faludži od početka njene opsade od prije dvije godine, dostigao je brojku od oko 4.000 mrtvih, stradalih od granatiranja iračkih vladinih snaga i provladinih šiijskih milicija, te od gladi i nedostatka lijekova usljed dugotrajne opsade, i oko 6.000 ranjenih. Većina stradalih su žene, djeca i starci, kako navode lokalne humanitarne organizacije.

Irački aktivisti putem društvenih mreža pokrenuli su hashtag “Faludža umire od gladi”. Mahmud el-Kajsi, lider inicijative, kaže kako je cilj da se na taj način skrene pažnja na tragičnu situaciju stanovnika Faludže i da se izvrši pritisak na iračku vladu da dozvoli ulazak humanitarnih konvoja u opkoljeni grad. Kajsi je optužio IDIŠ da stanovnike Faludže koristi kao živi štit, a iračku vladu da stanovnike Faludže tretira kao pripadnike IDIŠ-a. On je pozvao političke predstavnike pokrajine Anbar, kojoj administrativno pripada i Faludža, da “pruže podršku nastojanjima da se stanovnicima opkoljenog grada dostave nužne potrepštine za opstanak, nakon što su desetine građana umrle od gladi.” “Stanovici Faludže”, kazao je “preživljavaju hraneći se stočnim bračnom od kojeg prave kruh.”


Glavni muftija Iraka Rafi er-Rifai na svom Facebook profilu napisao je: “U različitim dijelovima Faludže, u proteklih nekoliko dana zbog gladi je zabilježen niz samoubistava.” Muftija je naveo slučaj majke koja je bacila svoje dvoje djece u Eufrat, a potom se ubila i sama skočivši u rijeku, zatim slučaj porodice koja je izvršila kolektivno samoubistvo trovanjem jer više nisu mogli izdržati glad.

Medicinski izvori iz opkoljenog grada navode da je u proteklim sedmicama zabilježeno trinaest smrtnih slučajeva od posljedica gladi i nedostatka lijekova. Osmero su djeca, a petero osobe starije životne dobi.

Irački novinar Muhammed el-Arab pozvao je Iračane da podrže inicijativu “Faludža umire od gladi” i pomognu u spašavanju stanovnika Faludže od sistematskog izgladnjivanja kojem su ih podvrgle “milicije odane Iranu i teroristi IDIŠ-a”. On je, također, pozvao organizacije za zaštitu ljudskih prava da posvete pažnju tragediji kroz koju prolaze stanovnici Faludže i da aktueliziraju ovaj problem. Arab je kazao da je Faludža nakon američke okupacije ponovo izložena istrebljenju, ustvrdivši da “određene strane planski i smišljeno uništavaju grad granatiranjem i ubijanjem njegovih stanovnika”.

(Izvor: sawalef.com)

Francuskim vlastima borba protiv hidžaba važnija od rješavanja ekonomskih problema i nezaposlenosti

Francuska republika, čini se, uznemirena je fenomenom prisutnosti hidžaba. To je, može se reći, stari-novi fenomen.

Francuski premijer Manuel Valls ne pita se kako riješiti ekonomske probleme zbog kojih su Francuzi sve zabrinutiji, sve veći broj nezaposlenih, problem neefikasnosti državnih aparata, nesposobnost obavještajnih službi da na vrijeme otkriju terorističke ćelije i spriječe stradanje nevinih.

No, ono što stvarno zabrinjava ambicioznog francuskog političara, člana vladajuće Socijalističke stranke, jeste kako francuskim muslimankama skinuti hidžab sa glave. Maunel Valls nedavno je izjavio da je hidžab “sredstvo potčinjavanja žene”, te da je “problem rastuće nezaposlenosti i loše ekonomsko stanje važna tema, ali da je borba za očuvanje kulture i identiteta važnija”.

Ova izjava jasno stavlja do znanja da francuska vlast planira žestoki obračun sa svakom “nefrancuskom” kulturom i identitetom, umjesto da planira rješavanje ekonomskih problema koji ugrožavaju njene francuske građane.

Zdrav razum zaista ne može shvatiti toliko neprijateljstvo prema kulturi i identitetu koje baštini oko šest miliona Francuza, naročito ako uzmemo u obzir da je Francuska prva zemlja potpisnica Deklaracije o ljudskim pravima čija druga tačka glasi: “Svaki čovjek ima pravo da uživa prava i slobode koje se navode u ovoj deklaraciji, bez diskriminiranja po bilo kojem osnovu, kao što je diskriminacija na osnovu etničke, rasne, spolne, jezičke i vjerske pripadnosti, mišljenja ili političkog opredjeljenja.”

(Izvor: huffpostarabi.com)

Stotine

prijava protiv njemačkog satiričara

Potvrđeno da je tužiteljstvo dobilo zahtjev turske vlade koji se odnosi na proces protiv satiričara, kao i odobrenje njemačkih vlasti da se Boehmermann procesuira. Boehmermann, nekadašnji voditelj njemačke televizije ZDF, prije nekoliko sedmica pročitao je pjesmu u kojoj se šali na račun Erdogana. Na adresu tužiteljstva u Mainzu došlo je nekoliko stotina krivičnih prijava protiv Jana Boehmermanna, njemačkog satiričara, koji je ismijavao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Krivičnih prijava je nekoliko stotina, ali ne znamo tačno kada će biti donesena odluka o njima”, kazala je državna tužiteljica Andrea Keller za Rheinische Post. Istakla je da tužiteljstvo prije bilo kakve odluke želi saslušati Boehmermanna. Keller je potvrdila da su dobili i zahtjev Vlade Turske koji se odnosi na proces protiv satiričara, kao i odobrenje njemačkih vlasti da se on procesuira. Navela je da Boehmermann do sada nije odredio advokata koji će ga braniti.

Boehmermann, nekadašnji voditelj njemačke televizije ZDF, prije nekoliko sedmica pročitao je pjesmu u kojoj se ismijava na račun turskog predsjednika. U svojoj emisiji, koja se prikazivala na ZDF-u, recitirao je pjesmu uvredljivog sadržaja o Erdoganu, u kojoj je naveo da turski predsjednik potiskuje manjine u Turskoj, Kurde i kršćane.

Ako bi Boehmermann bio osuđen, prema njemačkom zakonu mogao bi dobiti kaznu do jedne godine zatvora. Tužitelji su pokrenuli i druge istrage protiv njega, nakon što su došli do informacija da je uvrijedio i druge zemlje. Ako bi bio optužen i za te slučajeve, mogao bi biti osuđen na kaznu i do tri godine zatvora. Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke preporučilo je njemačkim turistima koji putuju u Tursku da javno ne kritiziraju tamošnje vlasti.

(Izvor: Al Jazeera i druge agencije)

Ruske vlasti na Krimu nastavljaju pritisak na muslimane

Nakon što su prošle godine zabranile rad tatarske televizije ITR, lokalne vlast na Krimu nedavno su zabranile rad Nacionalnog vijeća Tatara Krima, koje je bilo jedina organizacija na ovom poluostrvu koja predstavlja muslimane.

Ovom odlukom Vijeću je zabranjena svaka promotivna aktivnost, korištenje sredstava sa bankovnih računa Vijeća, organiziranje skupova, pojavljivanje na državnim medijima do donošenja pravomoćne sudske odluke.

Vrhovna tužiteljica Republike Krim, naime, podigla je tužbu protiv Tatarskog nacionalnog vijeća tvrdeći da krši Zakon o zabrani promoviranja ekstremizma, te je zatražila da sud uvrsti ovo Vijeće na spisak ekstremističkih organizacija te zabrani njegov rad shodno zakonu.

Amnesty International osudio je ovu odluku, koju smatra nastavkom ugnjetavanja muslimana na Krimu, opisavši je kao gušenje slobode i “oduzimanje jednog od posljednjih prava koje pripada manjinama, koje bi Rusija trebala štititi, a ne ugnjetavati ih”.

(Izvor: islammemo.cc)