Menu

Dešavanja u svijetu - broj 81

Tema Ostale temeČitanje 8 minuta
Izrael planira uvođenje zakona kojim bi se nežidovima zabranilo da budu članovi Kneseta; UN upozorava na šokantne posljedice opsade opozicionih područja u blizini Damaska; Turska obučava preko 5.600 Sirijaca za rad u policijskim organima na području sjeverne Sirije; New York Times: Iračke sunnije žive između godina pritvora, raseljavanja i marginalizacije; Oko 68% židova želi izvođenje judaističkih rituala u džamiji El-Aksa; Rusija optužila SAD za činjenje ratnih zločina u...

Izrael planira uvođenje zakona kojim bi se nežidovima zabranilo da budu članovi Kneseta

Vladajuća izraelska koalicija priprema prijedlog zakona kojim bi se onemogućilo da nežidovi budu članovi Kneseta (izraelskog parlamenta), javlja Kuds Press. Predlagač zakona Oded Forer rekao je: “Kneset je postao mjesto gdje teroristi i njihove pristalice sjede bez straha.”

Najmanje 20% stanovnika Izraela su nežidovi i ako se ovaj zakon usvoji, to će biti potvrda da je ova država utemeljena na aparthejdu. 

“Ovo nije ništa novo”, kaže Usama el-Sa’di, bivši član Kneseta arapske nacionalnosti, i objašnjava: “Već je usvojeno nekoliko zakona kojima je cilj otežavanje arapskog prisustva u Knesetu, uključujući i zakon koji omogućava odbijanje kandidata ako ne vjeruje u Izrael kao demokratsku i židovsku državu.”

Sa’di je za Kuds Press rekao da je ovaj zakon usmjeren protiv arapskih građana koji bi se željeli kandidirati. “To je nezakonit, neustavan i nedemokratski zakon”, smatra on.

(Izvor: qudspress.com)


UN upozorava na šokantne posljedice opsade opozicionih područja u blizini Damaska

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’d el-Hussein upozorio je na pogoršanje humanitarne situacije u opkoljenom istočnom predgrađu Damaska. Viši dužnosnik UN-a opisao je situaciju opkoljenog područja kao “šokantnu” i pozvao strane u sukobu da dopuste dostavljanje hrane i lijekova opkoljenim područjima u kojima se nalazi oko 350.000 civila.

“Šokantne slike nedavno su se pojavile u javnosti, a prikazuju djecu na čijem je izgledu vidljivo da pate od akutne pothranjenosti. Ovo je zastrašujući pokazatelj da su stanovnici istočne Gute u izuzetno velikoj humanitarnoj krizi”, rekao je Zeid el-Hussein. 

Visoki povjerenik je izjavio: “Podsjećam sve strane koje izazivaju namjernu glad da to predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i može se smatrati zločinom protiv čovječnosti i ratnim zločinom.”

(Izvor: alkhaleejonline.com)

Turska obučava preko 5.600 Sirijaca za rad u policijskim organima na području sjeverne Sirije

Ahmed Ould Mabrouk najavio je početak turske policijske akademije za Sirijce. Kroz proces obuke proći će 5.631 volontera u pet različitih škola u Turskoj, a nakon uspješnog završetka obuke bit će osposobljeni da rade u policijskoj službi u svojoj zemlji i bit će raspoređeni u područja na sjeveru Sirije. Izvor iz turske policije rekao je da se obuka Sirijaca za rad u policiji provodi s ciljem da se obezbijedi sigurnost na graničnom području između Sirije i Turske, koja je provela opsežnu operaciju “Štit Eufrata”. Sudionici obuke izabrani su na dobrovoljnoj osnovi, a 20% polaznika sudjelovalo je u obuci i specijalnih jedinica, javlja agencija Anadolija.

(Izvor: thenewkhalij.news)

New York Times

: Iračke sunnije žive između godina pritvora, raseljavanja i marginalizacije

Američki list The New York Times objavio je članak u kojem govori o teškom stanju i obespravljenosti sunija pod vlašću šiija u Iraku. Stanje sunija u Iraku pogoršava se iz dana u dan, piše američki list, ističući da je veliki broj sunija u zatvoru, dok su stotine hiljada protjerane iz svojih domova. Štaviše, sunijski političari trenutno su marginalizirani i nemaju nikakav utjecaj u donošenju odluka. 

List ističe da, ukoliko se ne bude utjecalo na trenutnu iračku vladu kojom dominiraju šiije lojalne Iranu, s ciljem poboljšanja stanja sunija, to će vjerojatno imati dugoročne posljedice za stabilnost i sigurnost u zemlji. The New York Times navodi da je još uvijek više od 3,1 miliona Iračana, u velikoj većini sunija, raseljeno iz svojih domova nakon tri godine borbe sa ISIL-om, dok je zabilježen povrtatak 2,3 miliona Iračana koji nisu sunije.

Dok sunijski gradovi stradali u ratu protiv ISIL-a čekaju rekonstrukciju, piše NYT, sunijski lideri nisu u stanju ni da zaštite djecu svoje vjerske zajednice koja je izložena velikoj represiji.

Kada je 2014. Hajder Abadi preuzeo premijersku dužnost, navodi se dalje u članku New York Timesa, sunije su očekivale da će on okončati sektaški način vladavine kojim se rukovodila vlada Nurija Malikija, te da će zaustaviti razdor između sunija i šiija. Umjesto toga, Abadi je odlučio da se još čvršće od svog prethodnika veže za radikalni šiijski režim u Teheranu.

Član iračkog parlamenta Hamid el-Mutlak za NYT je izjavio: “Mi, sunije, sada smo raseljeni i potpuno marginalizirani, a stanje sunijske zajednice pogoršava se iz dana u dan. Imamo korumpiranu vladu u kojoj dominira strani utjecaj (Iran) na štetu sunija.“

Prema pisanju lista, utjecaj sunija uveliko je smanjen ustavnim promjenama usvojenim nakon američke invazije, a koje su uredile podjelu vlasti na način da je šiijama pripala pozicija premijera, ministra unutrašnjih i vanjskih poslova, Kurdima pozicija predsjednika države i ministra finansija, dok su sunije dobile poziciju predsjednika parlamenta i ministra odbrane, ali premijer je generalni zapovjednik vojske i većina vojnih zapovjednika su šiije. Paravojne šiijske formacije, također, imaju veliki utjecaj i moć.”

NYT ističe kako su šiijske iračke milicije lojalne Iranu počinile stravične zločine masovnih razmjera nad sunijskim civilima i objašnjava da, dok Kurdi imaju svoju vojsku u vidu jedinica pešmergi, a šiije sektaške milicije i državnu vojsku i policiju pod svojom kontrolom, dotle sunije nema ko da brani, jer od nacionalnih snaga koje su indoktrinirane šiizmom to ne mogu očekivati, a vlastitih snaga, osim slabo naoružanih i malobrojnih pripadnika plemenskih odreda za borbu protiv ISIL-a, nemaju.

(Izvor: thenewkhalij.news i nytimes.com)

Oko 68% židova želi izvođenje judaističkih rituala u džamiji El-Aksa

Oko 68 posto izraelskih židova vjeruje u status quo u pogledu džamije El-Aksa i da im se treba omogućiti da obavljaju judaističke obrede u ovoj muslimanskoj svetoj džamiji, pokazala je anketa Instituta Jeruzalem za strateške studije (JISS). Osim toga, 72 posto židova smatra da Izrael treba uspostaviti potpuni suverenitet nad Al-Aksom. Više od polovine ispitanika, također, podržalo je zakon kojim bi se ilegalna doseljenička naselja na Zapadnoj obali pripojila općini Jeruzalem, a 64 posto reklo je da Izrael mora kontrolirati cijeli Jeruzalem iz sigurnosnih i ideoloških razloga. Isti broj ispitanika odgovorio je da bi podjela grada na izraelski i palestinski “ugrozila budućnost židovske države”. 

Broj provala u Al-Aksu koji izvode židovski naseljenici sve je veći u posljednjih nekoliko mjeseci, pogotovo od krize u julu. Dok je židovima dopušteno da Izraelci da ulaze u džamiju po volji, muslimani se uvijek suočavaju s teškoćama i ograničenjima.

(Izvor: middleeastmonitor.com)

Rusija optužila SAD za činjenje ratnih zločina u Siriji

Komanda ruske vojne baze u Hamiminu optužila je Sjedinjene Američke Države za ratne zločine protiv sirijskih civila na jugu zemlje.

Igor Konašenkov, glasnogovornik ruske baze, obrušio se i na američku vojnu bazu u gradiću Tenef u blizini sirijsko-jordanske granice, kazavši kako se američke trupe tu nalaze nelegalno. Konašenkov je optužio američke trupe, koje se nalaze u ovoj bazi, da ne dopuštaju dostavljanje ruske humanitarne pomoći civilma u tom području, dok istovremeno sami ne pružaju nikakvu pomoć civilima.

“Zabrana svakog približavanja Tenefu u krugu od 55 kilometara pod prijetnjom potpunog uništenja, desetine hiljada sirijskih izbjeglica ostavilo je bez humanitarne pomoći”, kazao je Konašenkov i dodao: “Ponašanje američkih snaga i takozvanog međunarodonog saveza u ovom području može se opisati jedino kao ratni zločin.”

U posljednje vrijeme intenzivirane su međusobne optužbe Rusa i Amerikanaca za činjenje zločina u Siriji, pa i ovu izjavu iz ruske baze treba sagledavati u tom kontekstu.

(Izvor: eldorar.com)