Menu

Dešavanja u svijetu - broj 90

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

Bogatstvo iranskog vođe Hameneija Amerikanci procjenjuju na 200 milijardi dolara

Ministarstvo vanjskih poslova Iraka zatražilo je 28. aprila od američke ambasade da sa svoje Facebook stranice ukloni “uvredljivu objavu”, koju smatraju kršenjem diplomatskih normi. Uzrok svega je bogatstvo iranskog vođe ajatolaha Alija Hameneija.

Američka ambasada u Bagdadu nekoliko dana ranije objavila je na svojoj Facebook stranici da vrhovni vođa iranske revolucije Ali Hamenei “posjeduje bogatstvo koje se procjenjuje na 200 milijardi dolara”, te da je “korupcija ovladala svim porama iranskog režima, počevši od vrha”.


“Imovina vođe režima Alija Hameneija procjenjuje se na 200 milijardi dolara, dok mnogi Iranci pate od velikog siromaštva, zbog bijedne ekonomske situacije u kojoj se Iran nalazi nakon četrdeset godina vladavine mula”, navedeno je u objavi Ambasade SAD-a.

Iz iračkog Ministarstva vanjskih poslova kazali su kako je neprihvatljivo da “jedna diplomatska misija vrijeđa duhovnog vođu susjedne zemlje”, te da takvo ponašanje predstavlja kršenje diplomatskih normi i pravila ponašanja.

Nakon pada Saddamovog režima, u Iraku dominiraju šiije, na koje iranski režim ima veliki utjecaj, stoga ova uzbuđenost i oštra reakcija iz iračke vlade ne predstavljaju iznenađenje za poznavaoce prilika.

(Izvor: arabicpost.com)

Postavljen kamen temeljac za prvi hinduistički hram u Emiratima

U Abu Dabiju je 20. aprila ove godine postavljen kamen temeljac za prvi hinduistički hram u Emiratima, objavila je novinska agencija WAM, službena novinska agencija Emirata.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su emiratski ministar okoliša i klimatskih promjena Tani ez-Zejudi, ministar za visoko obrazovanje Ahmed el-Felasi, šef Direkcije za razvoj društva Mugir el-Hujejli, indijski ambasador u Emiratima Navdeep Singh Suri, te Mahant Svami Maharaj, duhovni vođa hinduističke skupine BAPS, koja gradi hram.

Hram će se graditi pored autoputa Dubai – Abu Dabi i prostirat će se na površini od 55.000 kvadratnih metara. Osim molitvenog prostora, sadržavat će restoran, centar za posjetioce, prodavnicu hinduističke literature i poklona, salu za edukaciju, dječiji vrtić i druge sadržaje.

Pripadnici više od 200 različitih nacionalnosti žive i rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a procjenjuje se da u Ujedinjenim Arapskim Emiratima živi oko milion ljudi koji slijede hinduističku religiju.

Indijski ambasador prenio je poruku Modija, premijera svoje zemlje, u kojoj je Modi poručio: “Pozdravljam ovaj svečani događaj postavljanja kamena temeljca za hinduistički hram u Abu Dabiju. Kada jednom bude završen, hram će biti simbol civilizacijskih vrijednosti i duhovnog morala koji je zajedničko naslijeđe Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.”

(Izvor: elwatannews.com)

Egipat ponovo zabranio prenošenje teravih-namaza i vjerskih predavanja iz džamija putem vanjskih zvučnika

Egipatske vlasti su pred početak ramazana ponovile odluku da se putem vanjskih zvučnika iz džamija oglašava samo ezan i džumanska hutba, a da se zabranjuje prenošenje teravih-namaza i vjerskih predavanja putem vanjskih zvučnika. Ovo je odluka koja se donosi treći put zaredom pred ramazan, a aktivisti za ljudska prava smatraju je vrstom pritiska na vjernike.

U ponovljenoj odluci Ministarstva vakufa 27. aprila ove godine navedeno je da ministarstvo “potvrđuje ranije donesenu doluku da se putem vanjskih zvučnika oglašava samo ezan i džumanska hutba, prema potrebi i bez pretjerivanja u korištenju zvučnika”.

Iz Ministarstva su, također, naveli da će velike džamije, ukoliko bi zbog mnoštva klanjača u posljednjoj trećini ramazana, željele da prenose teravih-namaz putem vansjkih zvučnika, morati za to imati posebno pismeno odobrenje od nadležnih u Ministarstvu, uz validan pečat i s obavezom da to odobrenje postave na istaknutom mjestu u džamiji.

Ministarstvo vakufa upozorilo je da će “oštro kazniti” svakog imama i odgovorne članove uprave svake džamije u kojoj se prekrše ove odluke, pozvavši sve službenike ministarstva da poštuju odluku, a odgovorne da shodno svojim nadležnostima prate provođenje odluke, što uključuje i nenajavljene inspekcije džamijama od strane inspektora Ministarstva s ciljem da se provjeri poštuju li se odluke u vezi sa korištenjem razglasa.

Ova odluka egipatskog režima izaziva revolt kod Egipćana koji su navikli da se ramazanska predavanja i teravih-namaz prenose putem vanjskog razglasa, a ova odluka naročito izaziva revolt i zbog činjenice da je oprečna obećanjima koje je ministar vakufa Muhammed Džuma dao članovima parlamentarnog Odbora za vjerska pitanja, da će povući tu spornu odluku, nakon brojnih žalbi koje su građani uputili ovom odboru i članovima parlamenta, izražavajući negodovanje što se u ovoj dominantno muslimanskoj zemlji zabranjuje učenje Kur’ana putem vanjskog razglasa tokom mjeseca ramazana.

Isto tako, već četvrtu godinu zaredom, Ministarstvo je donijelo odluku o tome da grupi poznatih egipatskih karija, među kojima je i Muhammed Džibril, zabranjuje predvođenje teravih-namaza.

Pored toga, iz Ministarstva su postavili i nove uvjete za odobrenje itikafa, da će poduzeti zakonske mjere protiv svakog ko ih prekrši.

Mnogi društveni aktivisti smatraju da je cilj ovih restriktivnih mjera protiv muslimana da se minimizira uloga i značaj džamije u egipatskom društvu. U isto vrijeme dok se zabranjuje prenošenje teravih-namaza putem vanjskog ozvučenja, dotle se tokom ramazana dozvoljavaju bučne muzičke zabave, ne samo po klubovima i hotelima, nego i na ulicama i pod šatorima.

(Izvor: thenewkhalij.news)

Više od 270 državnih službenika umrlo u Indoneziji od iscrpljenosti poslom

U nedjelju 28. aprila službenik indonežanske vlade izjavio je kako je više od 270 službenika, koji su bili angažirani na prebrojavanju glasova nedavno završenih izbora, umrlo od posljedica bolesti koje su najčešće vezane za iscrpljenost zbog velikog broja sati koji su proveli prebrojavajući glasačke listiće, nakon dosad najvećih izbora u Indoneziji, javio je Reuters.

Po prvi put su 17. aprila, u zemlji od 260 miliona stanovnika, istovremeno održani predsjednički i opći izbori, a s ciljem smanjenja troškova.

Prema statističkim podacima, na izbore je izašlo 80% od 193 miliona osoba koje su imale pravo glasa, i trebali su ispuniti po pet glasačkih listića u 800.000 izbornih centara.

Ispostavilo se da je održavanje ovakvih izbora tokom svega osam sati, u zemlji koja se dužinom prostire na preko 5.000 kilometara, veoma težak zadatak, koji može koštati života službenike koji rade na prebrojavanju glasova.

Glasnogovornik Izborne komisije Arif Sosanto izjavio je kako su 272 službenika umrla od posljedica bolesti koje su većinom povezane sa isrpljenošću poslom, dok je još 1.878 zatražilo ljekarsku pomoć tokom deset dana od održavanja izbora. Ministarstvo zdravlja naložilo je svim zdravstvenim ustanovama da pruži maksimalnu zdravstvenu njegu službenicima koji rade na prebrojavanju glasova, dok se Ministarstvo finansija obavezalo da će porodicama preminulih isplatiti novčanu odštetu. Očekuje se da će konačni rezultati predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Indoneziji biti objavljeni 22. maja.

(Izvor: arabicpost.com)