Menu

Dešavanja u svijetu - broj 95

Tema Ostale temeČitanje 8 minuta

U Turskoj otvorena najveća biblioteka: 4 miliona knjiga

Nova i jedinstvena mega biblioteka otvorena je 20. februara 2020. godine u glavnom gradu Turske Ankari. Ova Narodna biblioteka stoji na površini od 125.000 četvornih metara. Ima mjesta za 5.000 ljudi koji istovremeno mogu uživati ​​u kombinaciji seldžučke, osmanlijske i moderne arhitekture.

Zbirka knjiga je ogromna: četiri miliona, uključujući i mnoge rijetke zbirke i rukopise. Ukupna dužina svih polica za knjige veća je od 200 kilometara. Pored toga, moderna biblioteka, koja je otvorena dvadeset četiri sata dnevno, sadrži 120 miliona digitalnih članaka i izvještaja i 550.000 e-knjiga.

“Ova biblioteka ima veliku zbirku knjiga na 134 različita jezika”, rekao je turski predsjednik Redžep Tajib Erdogan tokom svečanog otvaranja pred mnogim visokim gostima iz cijelog svijeta.

Biblioteka također ima posebnu dvoranu nazvanu Cihannuma Hall (Svjetski atlas). U dvorani je 16 stubova koji predstavljaju turske povijesne države. Na kupoli mega biblioteke nalaze se kur’anski citati o vrijednosti čitanja i učenja.


Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike