Menu

Dešavanja u svijetu - broj 95

Tema Ostale temeČitanje 8 minuta

U Turskoj otvorena najveća biblioteka: 4 miliona knjiga

Nova i jedinstvena mega biblioteka otvorena je 20. februara 2020. godine u glavnom gradu Turske Ankari. Ova Narodna biblioteka stoji na površini od 125.000 četvornih metara. Ima mjesta za 5.000 ljudi koji istovremeno mogu uživati ​​u kombinaciji seldžučke, osmanlijske i moderne arhitekture.

Zbirka knjiga je ogromna: četiri miliona, uključujući i mnoge rijetke zbirke i rukopise. Ukupna dužina svih polica za knjige veća je od 200 kilometara. Pored toga, moderna biblioteka, koja je otvorena dvadeset četiri sata dnevno, sadrži 120 miliona digitalnih članaka i izvještaja i 550.000 e-knjiga.

“Ova biblioteka ima veliku zbirku knjiga na 134 različita jezika”, rekao je turski predsjednik Redžep Tajib Erdogan tokom svečanog otvaranja pred mnogim visokim gostima iz cijelog svijeta.

Biblioteka također ima posebnu dvoranu nazvanu Cihannuma Hall (Svjetski atlas). U dvorani je 16 stubova koji predstavljaju turske povijesne države. Na kupoli mega biblioteke nalaze se kur’anski citati o vrijednosti čitanja i učenja.


U saradnji s turskim ministarstvom vanjskih poslova, u biblioteku su dovezene desetine knjiga iz svake zemlje u kojoj Turska ima diplomatsku misiju. Ove knjige o kulturi i historiji tih zemalja dostupne su u Svjetskoj biblioteci u dvorani Cihannuma Hall.

Mnogi ambasadori i drugi visoki predstavnici iz raznih zemalja nedavno su posjetili predsjedničku biblioteku i donirali knjige koje su kasnije dodane u arhivu biblioteke. Tako je, naprimjer, francuski predsjednik Emanuel Makron poslao posebnog izaslanika i rekao da će turske i francuske nacionalne biblioteke od sada zajedno raditi na polju literature.

Posjetioci će imati priliku saznati više o klasičnoj turskoj historiji zahvaljujući odjeljenjima koja osvjetljavaju historiju, kao naprimjer period Seldžuka i doba Osmanlijskog hilafeta.

Projekt Narodne biblioteke, koji je lično vodio predsjednik Erdogan, osnovan je nakon intenzivnog razdoblja istraživanja i proučavanja u kojem su vodeći intelektualci iz Turske, rukovodioci biblioteka, nevladine organizacije i razne druge grupe radili zajedno kako bi osmislili najbolju modernu biblioteku.

(Izvor: turksemedia.nl)

Avijacija američke vojske dozvolila nošenje brade muškim pripadnicima vojske i hidžaba pripadnicama

Američka ratna avijacija objavila je 13. februara 2020. da je svojim muškim pripadnicima dozvolila nošenje brade i turbana, a pripadnicama nošenje hidžaba, bilo iz vjerskih ili zdravstvenih razloga, sve dok hidžab ili turban “izgledaju elegantno, profesionalno i uredno”, s tim da je dužina brade ograničena na maksimalno dva inča ili 5,08 centimetara. Ova odluka je donesena u sklopu izmjena odluke o profesionalnim standardima koji se tiču vanjskog izgleda vojnika, navodi se u američkom magazinu Air Force.

U odluci se navodi da hidžab ili turban moraju “u velikoj mjeri ličiti na boju uniforme zrakoplovnih snaga”.

Da bi mogao koristiti ovo pravo, novi propisi nalažu da svaki pripadnik američkih zrakoplovnih snaga mora podnijeti pismeni zahtjev u kojem će tražiti da mu se to odobri. Prema ranijim propisima iz 2017. godine, komandanti brigada u američkoj vojsci imali su ovlasti da odobre ili zabrane ovakvu vrstu isticanja vjerskog izgleda, ali su njihove odluke imale privremeni karakter i morale su se obnavljati svakih šest mjeseci, a svaki pojedini slučaj morao je dobiti i pismenu saglasnost ministra odbrane.

Prema statističkim podacima iz 2015., u američkoj vojsci služi 5.896 vojnika i oficira koji su muslimani.

(Izvor: arabicpost.me)

Malezijski halal-proizvodi prodiru na japansko tržište

Malezijska kompanija za proizvodnju hrane My Chef priprema se za plasiranje hiljada porcija gotovih obroka riže i piletine na japansko tržište, gdje će se ove godine održati 32. ljetne olimpijske igre. Očekuje se da će mnoge malezijske kompanije profitirati od masovnog priliva muslimana u japanski glavni grad Tokio, gdje će pratiti olimpijske igre i specijalnu olimpijadu u periodu od jula do septembra 2020. “To je ogromna prilika za nas”, kazao je Ahmed Husejni Hasan, direktor kompanije My Chef, dodavši da namjeravaju ostati na japanskom tržištu i nakon olimpijskih igara. Prošle godine malezijski izvoz halal-proizvoda, poput hrane i kozmetike, dostigao je vrijednost od dvanaest milijardi dolara i Malezija želi da iskoristi olimpijske igre kako bi sa svojim halal proizvodima snažno nastupila na japanskom tržištu. Vrijednost malezijskog izvoza u Japan iz domena halal-proizvoda, u 2018. godini iznosila je 604 miliona dolara, a 90% proizvoda te vrste činili su hrana i kozmetika. Malezija je jedina zemlja koja je sa Tokijom potpisala sporazum o plasiranju halal-proizvoda tokom olimpijskih igara. Malezijska vlada procjenjuje da će vrijednost prodaje njenih halal proizvoda tokom olimpijskih igara u Tokiju dostići cifru od 300 miliona dolara.

(Izvor: thenewkhalij.news)

Sultanat Oman nakon pedeset godina dobio novog sultana

Sredinom januara ove godine umro je dugogodišnji vladar Sultanata Oman, Kabus bin Said, a naslijedio ga je njegov rođak Haitam bin Tarik Al Said, rođen u Maskatu 1956.

Kabus je na vlast došao 1970., vojnim udarom na vlastitog oca. Vojni udar izveo je uz pomoć britanske obavještajne službe MI6.

Vladarska dinastija u Omanu pripada sekti ibadije, kojoj pripada većina Omanaca. (lbadije su jedna od haridžijskih sekti koja je dobila ime po svom osnivaču Abdullahu b. lbadu et-Temimiju. Oni ne spadaju u ekstremne frakcije haridžija, ali se po svom učenju sa haridžijama slažu po mnogo čemu.)

U zemlji vlada sloboda ispovijedanja vjere, te je vlada finansirala izgradnju četiri katoličke i protestantske crkve, kao i nekoliko hinduističkih hramova. Ekonomija zemlje počiva na izvozu nafte i plina, te turizmu.

Kada je Kabus preuzeo vlast, Oman je bio slabo razvijena zemlja s ozbiljnim nedostatkom u infrastrukturi, zdravstvu i obrazovanju, sa samo desetak kilometara asfaltirane ceste, a stanovništvo je zavisilo od naturalne poljoprivrede i ribarstva. Kabus je modernizirao zemlju pomoću prihoda od prodaje nafte, izgradio je škole i bolnice, i modernu infrastrukturu sa stotinama kilometara novih asfaltiranih puteva; uspostavio je telekomunikacijsku mreže, izgradio luke i aerodrome, te je elektrificirao cijelu zemlju.

Politički sistem u Omanu je apsolutna monarhija. Sultanov rođendan obilježava se kao nacionalni praznik. Oman nema sistem kontrole i ravnoteže, a time ni razdvajanje ovlasti. Sva vlast je u sultanovim rukama, koji je i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga i ministar odbrane i ministar vanjskih poslova i predsjednik Centralne banke. Svi zakoni od 1970. godine doneseni su preko sultanskih dekreta, uključujući i Temeljni zakon iz 1996. godine. Sultan imenuje suce i ima pravo da amnestira osuđenike. Njegov autoritet je nepovrediv i očekuje se apsolutna pokornost njegovoj volji.

(Izvor: alkhaleejonline.net)

Najveći val izbjeglica od početka rata u Siriji

Michelle Bachelet iz UN-ove Komisije za izbjeglice, rekao je da se u Siriji trenutno odvija najveći val pomjeranja stanovništva od početka rata. Ona je u izjavi od 18. februara 2020. godine, izjavila da je humanitarna situacija na sjeverozapadu Sirije “zapanjujuća”. I dok traje priča o najvećem valu izbjeglica, u pokrajini Idlib nastavljaju se žestoki sukobi: dok Asadove snage nastoje da osvoje što više područja, Turska je 20. februara započela svoju vojnu operaciju s ciljem da vrati Asadove snage na početne položaje. Istovremeno se odvijaju tursko-ruski pregovori.

Prema podacima UN-a, od decembra prošle godine sa područja Idliba raseljeno je 900.000 civila. Od napada režimskih snaga sa zemlje i iz zraka poginuo je veliki broj civila, među kojima je dosta žena i djece. Napadima su izložene i bolnice, kao i izbjeglički kampovi. Predstavnica UN-a također je ukazala na to da su civili, uglavnom žene i djeca, pogođeni i velikim hladnoćama, te je istakla da veličina humanitarne krize prevazilazi kapacitete UN-a na terenu.

(Izvor: arabicpost.me)