Menu

Dijete i mobitel

Tema Islamska porodicaČitanje 9 minuta

"...i koji o povjerenim im emanetima i obavezama svojim brigu brinu." (El-Mu'minun, 8)

Prije dvije godine pisala sam o utjecaju interneta na mlade i djecu. Međutim, na osnovu svega što se dešava oko nas i koliko telefoni i ostali uređaji, kao što su tablet i televizija, onemogućavaju normalan razvoj djeteta, osjećam potrebu da se opet vratim na tu temu i posavjetujem sebe i sve vas koji imate djecu kako da se nosimo sa novim izazovima u odgoju djece, kada kupiti djetetu telefon i koliko mu dozvoliti da ga koristi.


Mobilni telefon i njegov utjecaj

Danas se pod mobilnim telefonom podrazumijeva smartphone ili pametni telefon, koji imaju skoro svi mladi od 13 do 18 godina. U 2015. godini telefon je imalo 78% djece uzrasta od 10 do 12 godina. Od svih telefona, 97% su bili takozvani smartphone ili pametni telefon, a 83% mladih koristi ga svakodnevno (Boeke, 2015). Međutim, korištenje ovih telefona može imati veći negativan efekat nego pozitivan na socijalne vještine i emocije pojedinca. Mobitel može biti korišten u edukativne svrhe, ali njegova je korist znatno manja nego što se to očekuje.

Beland & Murphy (2015) zaključili su da su šesnaestogodišnji učenici kojima je bilo zabranjeno korištenje telefona u nastavi postigli znatno veće rezultate (u prosjeku 6,4%) na testu od učenika kojima je bilo dozvoljeno da ponesu telefon. Najveći efekat bio je kod učenika sa lošijim ocjenama, oni su imali čak dvostruko bolje rezultate (14,23%) od učenika sa prosječnim ocjenama koji nisu imali mobitel. Utjecaj zabrane mobitela bio je približno jednak satu dodatnih časova sedmično.

GfK istraživački biro u Nizozemskoj ustanovio je da se svaka peta osoba od 18 do 34 godine žali na psihičke poteškoće i da često dobija takozvani burn-out. Jedan od uzroka ovoga jeste korištenje mobilnog telefona. Od 1130 ispitanika njih tri četvrtine reklo je da često noću ostaju budni ili se bude u toku noći kako bi provjerili svoj telefon, a kak 50% njih dobije stres ako telefon izgube ili zaborave kod kuće, u školi ili na poslu.

Carien Karsten, psiholog, trener i savjetnik za firme i pisac knjige Uit je Burn-out, tvrdi da je telefon postao produžetak nas samih. Kad god dobijemo neku poruku istovremeno dobijemo i određeni poticaj odnosno udarac; kada je čitamo, adrenalin raste, odnosno mi smo znatiželjni, budni i osjećamo se dobro. To nije loše ako se to dogodi nekoliko puta, ali takvo kontinuirano stanje je nezdravo. Ona kaže da mobiteli predstavljaju ovisnost. Kako djeca tako i mladi osjećaju potrebu da su stalno u kontaktu sa vanjskim svijetom i u strahu su da će nešto propustiti u slučaju ako ne provjere svoj mobitel.

Kada djetetu kupiti telefon

Najbolje vrijeme kada djetetu pokloniti telefon jeste kada ono krene u srednju školu. Također, zašto djetetu kupiti telefon tek u srednjoj školi ima svoje pozitivne i negativne strane.

Na prvom mjestu jeste dostupnost djeteta. Srednja se škola u većini slučajeva nalazi dalje od kuće nego osnovna i roditelji se osjećaju sigurnije ako je dijete u svakom momentu dostupno i ako znaju gdje se nalazi. Prednost svakog mobitela jeste što ima opciju lokalizacije, tako da roditelj može biti povezan sa njim i vidjeti da li je dijete u školi ili na nekom drugom mjestu.

Međutim, u osnovnoj školi djetetu nije potreban mobitel. Ono je sigurno u školskom okruženju i roditelji djecu dovode i odvode iz škole. Također, škole su zaštićene ogradom i djeca ne mogu izaći izvan školskog dvorišta bez dozvole učitelja ili učiteljice.

Isto tako jedna od pozitivnih stvari zašto tek u srednjoj školi kupiti djetetu mobitel jeste i međusobna povezanost djece i profesora u školama. Djeca često međusobno komuniciraju i samim tim mogu da razmijene informacije koje su im potrebne za zadaću i učenje, i da dobiju dosta informacija o zadanoj temi i da saznaju, ako nisu bili prisutni na nastavi, šta su novo učili.

Naravno, posjedovanje pametnog telefona može da omogući djetetu da igra igrice na njemu, pravi slike ili video nepoželjnog sadržaja, da sluša muziku i da postane i član raznih grupa u kojima može biti i zlostavljano. Stoga je neophodno da roditelji povremeno kontroliraju mobitel djeteta. Svaki roditelj treba da vodi računa o tome kako dijete koristi telefon, s kim se dopisuje i šta piše, koliko vremena provodi uz telefon i šta gleda na njemu, u koje se grupe učlanjuje...

Savjeti

• Ne kupujte telefon djetetu prije srednje škole.

• Ne dozvolite mu da koristi vaš telefon ili telefon nekog drugog na kojem ima mogućnost korištenja interneta (odnosi se na djecu koja idu u osnovnu školu).

• Uvijek kontrolišite šta dijete gleda.

• Prije nego što djetetu kupite telefon postavite pravila kojih se mora pridržavati, a u slučaju da ih se ne pridržava, kaznite ga. Oduzimanje telefona bit će dovoljna kazna.

• Objasnite djetetu da telefon nikad ne smije koristiti ako vozi bicikl ili ako šeta ulicom. Veoma je opasno i može uzrokovati nesreću.

• Objasnite mu da pazi na svoje lične podatke (adresa, ime i prezime...) i da ih nikome ne prosljeđuje i da ne šalje nikome slike, i naravno ne smije svoj broj telefona svakome davati. Također, ne smije ni tuđe slike ili videa dijeliti.

• Razgovarajte sa djetetom tako da ono osjeti da uvijek vama može sve reći i ako bude zlostavljano u školi ili na socijalnim mrežama. Dijete treba da zna da ste vi uvijek uz njega i da mu u svakom momentu možete pomoći;

• Naučite dijete da zna šta su socijalni mediji (WhatsApp, Facebook, Instagram...) i koje su njihove prednosti i mane.

• Kupite mu ultra karticu zbog neželjenih troškova, jer djeca posebno u početku ne znaju kontrolirati korištenje mobitela.

• Posavjetujte se sa stručnjacima koji je telefon najbolje kupiti djetetu, jer kupiti najskuplji telefon nije dobra opcija. Na taj način dijete se izdvaja od druge djece i stvara se ljubomora među djecom, a postoji mogućnost da bude i ukraden. Također, djeca često zaboravljaju svoje stvari, što može uzrokovati da i telefon zaborave.

• Ako ste u mogućosti da kupite djetetu telefon iste marke kao što je vaš, onda je to bolje, tako ćete lakše dijete kontrolirati.

• Ne dozvoljavajte da dijete instalira neke aplikacije bez vaše dozvole i svaki put pregledajte šta je instalirano i koliko je gledano.

• Ne dozvolite da dijete nosi telefon u svoju sobu kad ide spavati, jer je djetetu potreban odmor.

• Napravite limit na telefonu, tako da dijete ne može preći dva sata na dan.

• Ostavite telefon barem sat i po do dva prije nego što dijete krene da spava, kako bi se ono odmorilo od korištenja uređaja.

• Poslije 20 sati navečer dijete ne bi trebalo koristiti telefon, jer je neophodno da se odmori i spremi za naredni školski dan. Svakom djetetu potrebno je da spava od devet do deset sati na dan kako bi bilo odmorno i dobilo željene rezultate.

• Zabranite mu da koristi telefon dok jedete ili dok razgovara s vama ili s nekim drugim. Naučite ga lijepom ponašanju koje podrazumijeva kako i kad koristiti telefon.

• Razgovarajte s djetetom o plaćanju računa za telefon i naglasite da će u slučaju da pređe granicu samo platiti račun.

Kako biste ustrajali u svemu navedenom, imajte na umu riječi doktora Ćatića, koji u svojoj knjizi Porodična pedagogija kaže: "Zašto dijete vrlo brzo nauči da vatra gori? Jer vatra to uvijek čini. Ali mama koja jednom tuče, jednom prijeti, jednom poodmiče, jednom plače, jednom zabrani i zatim odmah dopusti, mama koja ne održi ono čime prijeti, mama koja ne prisiljava na poslušnost nego samo priča, mama, dakle koja jednom riječju 'jednom čini ovo, drugi put čini ono, a treći put nešto treće' -- ona ne posjeduje snažnu odgojnu metodu kakvu ima vatra."