Menu

Glavobolja

Tema Naše zdravljeČitanje 2 minute
U današnjem vremenu brojne su zdravstvene tegobe kojima su izloženi svi ljudi, a jedna od najrasprostranjenijih jeste glavobolja. Sasvim je sigurno da ne postoji nijedan čovjek koji barem jednom u životu nije osjetio glavobolju. Kako je to najzastupljeniji zdravstveni problem među svim starosnim skupinama, potrebno je upoznati se sa glavoboljom i njenim vrstama i dati osnovne upute za njeno lakše podnošenje i otklanjanje.
Devedeset posto populacije svakodnevno ima glavobolje, sedamdeset posto ima epizodne glavobolje, pedeset posto doživjelo je vrlo ozbiljne glavobolje, dvadeset posto ima teške glavobolje koje se vraćaju, dvanaest posto ima migrenske glavobolje i četiri posto populacije ima hronične svakodnevne glavobolje.

Treba reći da je razlika između uvjetno kazano “obične” glavobolje i migrene jednaka razlici između toga da vas udari obično biciklo i avion. To znaju svi oni koji imaju migrene, a ovu usporedbu na jednom seminaru održanom u Londonu naveo je eminentni neurolog prof. dr. Richard Greenwood.

Glavobolja je simptom mnogih neuroloških i vaskularnih bolesti, infekcija, stresa kao mnogih drugih stanja, i predstavlja pojavu boli različitog oblika i intenziteta u različitim lokalizacijama glave. Može se reći da skoro ne postoji osoba koja se nije susrela barem jednom sa glavoboljom u toku svog života.

Iako postoje brojne podjele glavobolja, najčešća je sljedeća:

● Vaskularne – usljed abnormalne reakcije krvnih sudova;

● Tenzione – usljed kontrakcije mišića vratne muskulature (tip glavobolje koja nastaje prilikom stresa);

● Sekundarne – simptomatske (infekcija, ili tumor može biti uzrok ovih glavobolja);

● Idiopatske – kod kojih nema patoloških promjena i ne zna se tačan uzrok.

Novija klasifikacija dijeli glavobolje na jedanaest grupa:

● migrena,

● glavobolja u grupama (klaster),

● glavobolja tenzionog tipa,

● glavobolja u vezi sa povredom glave,

● glavobolja zbog vaskularnih poremećaja,

● glavobolja u vezi sa nevaskularnim intrakranijalnim (unutar lobanje) poremećajima,

● glavobolja uzrokovana različitim supstancama,

● glavobolja uzrokovana infekcijama,

● glavobolja zbog metaboličkih poremećaja,

● glavobolja uzrokovana poremećajima vrata, uha, nosa, sinusa,

● kranijalne neuralgije.

Nakon ovih klasifikacija, detaljnije ćemo se upoznati sa svakom skupinom posebno, sa malo većim naglaskom na migrenu, tenzione glavobolje i klaster glavobolje, zato što su to najčešći tipovi glavobolja s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu.

 

(Korištena literatura: Neuroscience – Exploring the Brain, 3rd Edition; Mark F. Bear, B.W. Connors, 2006; Coping with Headaches and Migraine, Alison Frith, 2009; Migraine& other Headaches, Anne McGregor, 2006)