Menu

Krpelji i ljeto

Tema Naše zdravljeČitanje 3 minute

Ljeto i topliji dani uz uživanje donose i mnoge neugodnosti i opasnosti. Ne govorimo dakako samo o sunčanici, toplotnim udarima ili dehidraciji, nego i malim napasnicima – krpeljima, kojih se trebamo čuvati i znati neke osnove kako se uspješno obraniti od njih.


Svaki kontakt s krpeljom ne dovodi uvijek do prijenosa zaraznih bolesti. Naime, veći broj krpelja uopće se ne “ugnijezdi” u kožu i spadne s tijela, neki satima lutaju po koži dok ne naiđu na pogodno mjesto gdje se prihvate (obično pregibe, vlasište i druge toplije/vlažnije dijelove tijela).

Na mjestu ugriza krpelja može se pojaviti manje crvenilo i oteklina koja potraje nekoliko dana uz blaže izražen svrbež. Ova promjena nije posljedica infekcije, već iritativnog djelovanja stranih tvari koje se ugrizom krpelja unesu u kožu. Tek manji broj ugriza krpelja rezultira i prijenosom nekih mikroorganizama (ako je krpelj bio zaražen), što u konačnici može rezultirati i zarazom ugrizenog čovjeka te pojavom simptoma bolesti, najčešće tek jednu do dvije sedmice nakon ugriza krpelja. Stoga nije potrebno nakon svakog kontakta s krpeljom zatražiti stručnu pomoć – dovoljno je samo ukloniti krpelja s kože.

Krpelj se može ukloniti s kože pažljivim izvlačenjem uz pomoć pincete kojom se zahvati za gornji dio trupa krpelja, što bliže koži, i lagano izvuče. Ako ste spretni i imate dobar vid (naime, on može biti jako sitan), to možete napraviti i sami. Ako vas je strah, ili se ne smatrate dovoljno spretnim za taj zahvat, obratite se svom liječniku.

Također nemojte koristiti nikakva ulja vjerujući da će krpelj lakše iskliznuti. Potrebna vam je pinceta, dobar vid i koncentracija.

Savjetuje se da prije odlaska u prirodu koristite neko od sredstava protiv insekata, odnosno upotreba repelenata.

No, ukoliko biste primijetili neki od simptoma koji ukazuju na pogoršanje stanja, poput vrućice, bolova u mišićima i zglobovima, opće slabosti (slično gripi), ili glavobolju, mučninu, povraćanje te pojavu kožnih promjena (različitih oblika osipa), potrebno je posavjetovati se s nadležnim liječnikom kako bi se pravovremeno utvrdilo o kojoj se bolesti radi te provelo adekvatno liječenje.

Krpelji ugrizom mogu na ljude prenijeti nekoliko bolesti, koje su uglavnom bolesti životinja (zoonoze), a samo iznimno se prenose i na ljude.

Ugrizom krpelja najčešće se prenose borelioza (lajmska bolest, eritema migrans), krpeljni meningoencefalitis, tularemija, erlihioza, babezioza i neke rikecioze. Sve pobrojane bolesti ozbiljne su i zahtijevaju sistematsko liječenje.

Ljetni period i lijepo vrijeme su periodi koje volimo provesti vani na otvorenom, ali moramo biti svjesni i nekih sitnih napasnika poput krpelja koji nam mogu prouzročiti mnogo nevolja. Stoga u prirodi nosite prikladnu odjeću i obuću, kad dođete kući temeljito provjerite odjeću i provjerite da li na vašem tijelu možda ima neka promjena, poput crvenila ili osipa.

(Korištena literatura: Infectious Diseases in Clinical Practice- LWW Journals; Klinička infektologija, Begovac i suradnici)