Menu

Kutak za mlade - broj 92

Tema Kutak za mladeČitanje 8 minuta

Moj štedni fond za hadž

Navika štednje pohvalna je osobina u svim društvenim zajednicama. Kada se spomene da neko ima naviku štednje, da dobro koristi svoj novac, to se spominje u kontekstu pohvale i lijepe osobine. Učiti se lijepim osobinama još od dana djetinjstva velika je prednost i zato i želimo da podstaknemo našu omladinu da se navikava da štedi. A najbolja štednja jeste za ono što nam donosi ahiretsku korist. Mnogi od nas, kada dođu u godine kada se osjećaju sposobnim da obave petu islamsku dužnost – hadž, nailaze na problem nedostatka sredstava, a to se dešava obično onda kada mlada osoba završi školovanje, nađe posao, oformi porodicu i počinje da odgaja svoju djecu. Potrebe porodice iz dana u dan postaju sve veće, pa i mogućnost da se nešto uštedi za hadž biva sve manja. Zato i želimo da našim mlađim čitateljima predložimo da već od danas oforme svoj štedni fond za hadž. Svakako, mi se nadamo da će u tome imati veliku podršku svojih roditelja. Pa, tako da od svakog džeparca, bajramluka, poklona od tetke iz Amerike, oni jedan dio stave u taj fond za hadž. Samo da zamislimo kakav je to osjećaj da neko od svoje trinaeste ili petnaeste godine počne da štedi za hadž. Počinje jedan ibadet koji traje deset ili više godina. Koliko samo sevapa možemo da zaradimo! I ne samo to, ubijeđeni smo da će svako onaj ko čuje za jedan takav potez našeg mladog čitatelja odlučiti da dā svoj skromni doprinos. Možda uspijemo da i one starije podstaknemo da oni počnu štedjeti za tu namjenu pa i nama od toga bude sevap. A za sve što se odreknemo u ime Allaha imamo nagradu, pa i nekog slatkiša ili izlaska.


“Onaj ko ostavi nešto Allaha radi, zaista će mu Allah to zamijeniti boljim od toga.” (Ahmed)

“…a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći, i opskrbit će ga odakle se i ne nada.”

(Et-Talak, 2–3)

Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, omladina

Dok se širom svijeta omladina odaje zabavom i nekim zapadnim trendovima, nama treba omladina koja će proučavati i izučavati život najodabranijeg poslanika, Allahovog miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Trebamo omladinu koja želi biti poput onih koji su pohvaljeni u suri El-Kehf, omladinu koja će sebe s ponosom opisati Poslanikovom omladinom, koja radi na podučavanju njegovog sunneta. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao nam je: “Prenesite od mene makar i jedan ajet.” U našem je vremenu vrlo lahko širiti sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, putem raznih grupa i društvenih mreža. Mnogo vremena provodimo na internetu radi zabave, pa ako na to još dodamo i vrijeme provedeno uz igrice, shvatimo da smo jedan dobar dio dana potrošili na virtuelne aktivnosti. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, savjetovao nam je da iskoristimo mladost prije starosti i upozorio nas da se na Sudnjem danu nećemo pomaknuti dok ne položimo račun za svoje vrijeme, mladost i druge stvari. Stoga, potrudimo se da makar malo tog vremena iskoristimo u dobro, pa podijelimo jedan hadis, neki detalj iz života Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako bismo se uključili u grupu onih koji svijet upoznavaju sa zadnjim Poslanikom. Koliko će se samo obradovati oni kojima će na Sudnjem danu biti omogućeno da stanu uz svoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem!

Budi dio tima časopisa El-Asr

Svoj doprinos u širenju dobra možemo dati na razne načine. Neko može napisati nešto, a neko može i predložiti kako da sam časopis, u ovom slučaju i rubrika za mlade bude bolja. Možete da nam pišete i predlažete o čemu da pišemo. Možete nam napisati neke probleme s kojima se suočavate kako bismo vam pokušali dati neki savjet. Zato vas pozivamo da budete uz nas i svojim doprinosom unaprijedite naš rad.

Mladi humanitarac

Prisjetite se koliko ste bili sretni onda kada vam je neko kupio dobre patike, školski ruksak i odveo vas u neki zabavni park gdje ste se igrali cijeli dan. Koliko je djece koji ne priželjkuju neke markirane patike, oni žele samo da budu čitave, a ne pocijepane. Neki od njih ne maštaju o poznatim restoranima brze hrane, nego traže obični komad hljeba da utole bol gladnog stomaka. Pored nas žive vršnjaci koji nemaju novca za sendvič dok borave u školi. To je prilika da svi budemo humanitarci i nekome uljepšamo dan. Da bi bio humanitarac, nije uvjet da samo daješ iz svoga džepa. Humanitarac možeš biti tako što ćeš imućnog čovjeka uputiti na nekoga ko je u potrebi, tako što ćeš podstaći da se pomogne tvoj školski drug, komšija ili dječak i djevojčica iz ulice i mahale. Jedan od najboljih vidova zahvalnosti Uzvišenom Allahu na blagodatima koje imamo jeste da pomognemo nekom od Njegovih robova. Lijep je osjećaj leći u svoj krevet znajući da smo danas nekom uljepšali dan, i možda dok se mi umotavamo svojim pokrivačem, iz skromnog kreveta u kojem leži osoba kojoj smo taj dan pomogli izgovara dovu za nas kojoj se otvaraju nebeske kapije i naše se ime spominje među melekima, a toj dovi se odaziva Svemogući Gospodar.

Kupi, pročitaj i pokloni!

Naš i vaš časopis El-Asr donosi mnogo korisnih informacija, iz njega možemo mnogo da naučimo. Međutim, korist će biti manja ukoliko taj časopis dođe do jednog malog broja ljudi, a šteta je veća ako se desi da zbog nezainteresiranosti čitateljstva prestane štampanje ovog korisnog i jedinstvenog časopisa. Da bismo učestvovali u hizmetu dobru i doprinijeli da što veći broj ljudi pročita ovaj časopis, možemo da se sami potrudimo da svaka dva mjeseca od svog džeparca odvojimo i kupimo ovaj časopis, pročitamo ga mi, a potom poklonimo nekom da se i on upozna sa časopisom i motiviramo ga da i on kupuje časopis i redovno ga čita.

Jutarnje šaputanje

Majka. Riječ koja je duža i koja više kaže nego bilo koji napisani roman. Ti si ležao/la u blizini njenog srca. Zajedno ste disali, jeli, pili, spavali... Zbog tebe je mnoge noći budna ostala. Ponekad razmišljamo o velikim stvarima da uradimo za nju, iz zahvalnosti prema njoj, ali mnogo je manjih i jednostavnijih stvari koje joj mogu mnogo značiti. Jedan od prijedloga za mlade asrovce jeste da svako jutro zagrle svoju majku i lagano joj na uho kažu da je ona njihov cijeli svijet, da je mnogo vole i da su sretni zbog nje. I neka taj zagrljaj potraje. Nešto malo i jednostavno, ali u isto vrijeme svakoj majci uljepša dan. Njena dova koju u tom trenutku izgovori može nam otvoriti mnoga vrata dobra.

Učimo arapski

Arapski jezik je jedan od svjetskih jezika koji ima veliko govorno područje. Osim što je to jedan od svjetskih jezika, ono što je bitnije od toga jeste da je arapski jezik jezik Kur’ana i to ga čini posebnim u životu jednog muslimana. S obzirom na to da je mladost velika prilika da naučimo mnogo toga i da unaprijedimo svoje sposobnosti, bilo bi veoma korisno da naučimo taj jezik. Internet nam je uveliko olakšao educiranje i učenje, pa i učenje arapskog jezika. Na tom polju mnogo je uradio mr. Adnan Mrkonjić, koji već godinama uspješno predaje arapski jezik. Stoga, naša je preporuka da samo otvorite stranicu www.nauciarapski.com gdje možete naći knjige u PDF formatu kao i snimljene časove arapskog jezika. Ostalo je samo da čvrsto odlučimo i već danas počnemo sa učenjem arapskog jezika.