Menu

Majka

Pripremila Ummu Adila
Tema Dječiji kutakČitanje 8 minuta

“Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ‘Uh!’, i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan, i reci: ‘Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!’ (El-Isrā, 23–24)


“Opet sam se jutros posvađala s majkom. Ona mene još uvijek gleda kao malo dijete kojem treba pomoći da se spremi. Kako god da se obučem, njoj se ne dopada. Ponekad imam utisak da ona baš želi samo da me nervira”, žalila se Selma drugaricama Sari, Amini i Muniri. “I moja je majka ama baš ista. Stalno me opominje da je vakat za spavanje, da trebam pospremiti svoju sobu, da je dosta kompjutera. Uh, samo me zamara, a ja je ionako ne slušam. Dovoljno sam odrasla da sama o sebi mogu odlučivati”, jadala se i Sara. Amina je slušala šta govore njene drugarice i jedva se mogla suzdržati da ne počne žestoku raspravu sa njima. Slušala ih je tako i čekala pogodan trenutak da im na najljepši način pokaže kako griješe i kako su obavezne lijepo se ophoditi prema svojim majkama. “Nakon škole nemam volje da idem kući jer znam da će mi moja majka opet naći neki posao”, nastavila je Selma. “Ja, hvala Allahu Uzvišenom, nemam takvih problema!”, uzviknu Amina. “Draga Amina, mi smo ti drugarice, nama se možeš povjeriti. Zasigurno i ti imaš svađa sa svojom majkom. Bar ponekad”, pokušavala je Sara navesti Aminu da i ona počne sa svojim jadanjima. “Ne, zaista, ja se sa svojom majkom nikada ne svađam niti raspravljam. Moja je majka najbolja na svijetu. Ja s njom pričam o svemu i sve joj svoje tajne povjeravam. To je moja najbolja prijateljica”, oduševljeno je pričala Amina o svojoj majci. “Blago tebi!”, uzdahnu Sara. “Tako bih voljela da i ja sa svojom majkom pričam o svemu, ali ona je uvijek protiv onoga što ja hoću. Uopće me ne razumije.”

“Baš mi je žao što je tako. Ne mogu ni zamisliti kako ti je. Ali, kako da te majka ne razumije sad kad znaš govoriti, a mogla te je razumjeti dok si bila beba?!”, pomalo ironično pitala je Amina. “Zar nije znala kad si htjela jesti, kad spavati iako joj ti to nisi mogla reći? Uostalom, ko te je naučio prve riječi? Ko ti je pomagao sklapati rečenice, raditi domaće zadatke i učio pjesmice? Majka, zar ne?”, pokušavala je Amina da dokaže svojoj drugarici da nije u pravu. “Ja razumijem šta želiš reći, Amina”, pokušavala je Selma da opravda Saru. “Ali, evo, recimo, moja situacija je ovakva: svaki put nakon večere moja majka traži da joj pomognem sa pospremanjem ili da operem suđe. I to baš svake večeri, u vrijeme kad ja želim gledati seriju. Zašto to uopće traži od mene i započinje raspravu i svađu kad zna i sama da tada volim gledati svoju omiljenu seriju?!”, pravdala se Selma. Sa vrlo malo strpljenja slušala je Amina šta Selma govori i jedva se suzdržavala da joj na ovakvim riječima o majci ne uzvrati svađom. “Pa da, Selma, ti si u pravu. Zašto tvoja majka, kad je već mogla cijeli dan prati, pospremati i čistiti dok vi niste u kući, pa još i kuhati ono što volite jesti, ne može sama suđe oprati nakon večere?! Kao da je to, u odnosu na ovo što je cijeli dan radila, nešto teško! Ti treba da sjediš, gledaš serije i uživaš u toploj čistoj sobi sa čašom čaja u ruci koji je, opet, tvoja majka za tebe pripremila. I naravno, da se ljutiš kad god te majka zamoli za pomoć”, ironično je odgovarala Amina. “Dobro, Amina, vidim ja da ti ne dijeliš naše mišljenje”, uvrijeđeno je odgovorila Sara. “Moja majka se, eto, uvijek ljuti što ne pospremam za sobom. Jaknu treba okačiti, cipele složiti, prljave stvari u korpu odlagati… Samo ide za mnom i priča. Ona zaista puno može prigovarati iako vrlo jednostavno i sa malo truda može sama podići tu jaknu s poda i okačiti je. Moja majka ustvari želi da ja stalno imam neki posao. Ali dobro, neću ti se pravdati… Vidim da ti ne dijeliš naše mišljenje”, nastavljala je Sara.

“Ne! Zaista ne mogu dijeliti takvo mišljenje sa vama! Nikada!”, ljuta je bila Amina. Naš Uzvišeni Allah lijepo nam u Kur’anu kaže da nas majka nosi devet mjeseci i veliki bol i teret zbog nas trpi, te da joj zbog toga trebamo biti poslušni. Hajde, reci mi, molim te, Saro, ko je pored tebe noću budan bdio kad si bolesna bila, dok su svi ostali spavali? Ko te je naučio pričati, hodati i trčati? Ko ti je brisao suze, uspravljao te i tješio kad si padala? Ko te pokriva noću dok spavaš? Ko ti sprema jelo, pere odjeću i brine da si uvijek čista i lijepa?! Majka, zar ne?! A kako smo mi nezahvalni i još se usuđujemo s majkom svađati, iako nam i Allah Uzvišeni poručuje da roditeljima ni “uh!” ne smijemo uzvratiti. A Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, lijepo nam savjetuje da je majka najpreča za lijepo ophođenje prema njoj.”

Amina za trenutak zastade. Gledala je u Muniru koja je sve to pomno slušala i suze brisala. Selma i Sara samo su šutjele. “I, tako mi Allaha”, nastavi Amina, “eto, pitajte i Muniru, jer ni ona nema majku, sigurna sam da bi i svi ostali koji nemaju majku sve dali za samo jedan majčin zagrljaj.”

Sara poče plakati. “U pravu si, Amina. Mi smo nezahvalne za sve što naše majke rade za nas. I još prigovaramo svaki put ako majka traži našu pomoć, umjesto da majci olakšamo jer doista su njeni poslovi i obaveze velike.”

“Draga moja Saro, ne možemo se mi našim majkama nikada odužiti za sve što su za nas uradile dok smo mali bili i za ovo što rade i sada kad smo veći. Ono što možemo jeste da im budemo zahvalne i da Allaha Uzvišenog molimo da podari našim majkama najbolje nagrade, kakve one i zaslužuju”, tiho je govorila Amina.

“Nakon ovih tvojih riječi, jako se kajem što jutros opet nisam majku poslušala”, kroz plač reče Selma.

“Meni moja majka puno nedostaje. Sve bih dala da mogu jednom da je zagrlim i da osjetim kako me njene ruke miluju po kosi. Često sanjam kako joj trčim u zagrljaj, i tad sam tako sretna. Ali, kad se probudim, vidim da je to opet bio samo san. Blago vama što imate tu blagodat da svakog dana poljubite i zagrlite vaše majke”, plakala je Munira.

Selma i Sara su se kajale za svoje ružne postupke prema svojim majkama. Uz podršku i savjete Amine i Munire riješile su da svoj odnos prema majkama promijene i zatraže oprost za uvrede koje su majkama upućivale.

A ti, poštovani čitaoče, ne zaboravi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na pitanje: “Ko je najpreči za moje druženje i lijepo ponašanje prema njemu?”, odgovorio: “Tvoja majka, tvoja majka, tvoja majka, a zatim tvoj otac!” (Bilježi Buhari)