Menu

Medicinski aspekt posta

Tema Naše zdravljeČitanje 3 minute
Bliži nam se najodabraniji mjesec od svih mjeseci – mjesec ramazan, stoga smo odlučili u ovom broju reći nešto o medicinskom aspektu posta. Iako mi kao muslimani bez ikakve sumnje znamo da ono što nam je naš Gospodar, dželle šanuhu, propisao i naredio da radimo nije ništa drugo nego samo korist i blagodat za nas i naš život kako na ovom svijetu, tako i na budućem, lijepo je imati i argumente nauke i medicine na svojoj strani, koji potvrđuju kako islam nije ništa drugo nego istina, i s tim argumentima pristupiti ljudima koji su skeptici ili im pokušati približiti našu vjeru.
Čovjek kojeg smatramo ocem medicine, Hipokrat, rekao je: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.” Ta se izreka nije odnosila samo na odabir i vrstu hrane, već i na količinu koja se unosi i prije svega na povremeno suzdržavanje od hrane i liječenje tim putem.

Medicinski gledano, zašto je povremeno preskakanje obroka tzv. povremeni post vrlo zdravo? Dok stalno jedemo, tijelo troši 80% energije na probavu hrane i nije u stanju stići odraditi druge važne poslove, poput detoksikacije i regeneracije naših ćelija. Mi blokiramo mehanizam samoizlječenja na koje je naše tijelo programirano i uvodimo se u stanje bolesti.

Mnogi svjetski stručnjaci preporučuju povremeni post (Intermittent Fasting ili IF), koji se može sprovoditi na različite načine. To može biti suzdržavanje od hrane ili smanjeni unos hrane. Postoje različite formule IF, ali najodabranija je ona 16:8, kod koje se 16 sati ne jede, a 8 jede. Naziva se drugim imenom i svakodnevni djelimični post. I najbolje ga je prakticirati između 28 i 30 dana.

Istraživanja su pokazala sljedeća blagotvorna djelovanja posta na zdravlje:

● podiže se razina hormona rasta (HGH) koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja i vitalnosti i sagorijevanju masnoće;

● normalizira se osjetljivost na inzulin i leptin (hormon sitosti) kao i grelin (hormon gladi);

● smanjuje se razina triglicerida u krvi; 

● dolazi do lakšeg mršavljenja jer se tijelo prebacuje sa sagorijevanja glukoze na sagorijevanje masnoće neovisne o obrocima (iz masnih zaliha);

● poboljšava se mentalna oštrina i koncentracija;

● poboljšava se sastav crijevne flore;

● poboljšava se kvaliteta sna.

Post se sa razlogom naziva “čudotvornom terapijom”, jer je popis tjelesnih stanja poboljšanih postom dugačak i raznovrstan. Riječ je o alergijama, artritisu, probavnim smetnjama, kožnim tegobama, kardiovaskularnim bolestima, astmi, karcinomu itd.

Post donosi brojne prednosti za organizam – i fizičke i psihičke. Post poboljšava čovjekove tjelesne mehanizme ozdravljenja i dovodi do poboljšanja stanja kod bilo koje bolesti. Post zapravo stvara pogodne uvjete za samoizlječenje. Naš se organizam zna sam izliječiti, a sve što mi trebamo napraviti jeste – ne smetati mu pritom.

Mnogo je još koristi posta sa medicinske tačke gledišta. Zato smo sretni da nam se bliži mjesec posta – ramazan, koji nam donosi olakšice i koristi za naš život, naše zdravlje i vječnost kojoj idemo.

 

(Korištena literatura: Fasting: An Exceptional Human Experience, Randi Fredericks, Ph.D., The Fasting Cure, Upton Sinclair, Fasting and Eating for Health: A Medical Doctors Program for Conquerting Disease, Joel Fuhrman)