Menu

Migrena (drugi dio)

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
U prethodnim brojevima govorili smo o glavoboljama, posebno se osvrćući i izdvajajući fenomen migrene kao njihovog najučestalijeg oblika.
Najčešći uzroci migrena jesu preosjetljivost moždanog debla, nedostatak sna i izlaganje jakom svjetlu. Migrena je češća kod ženske populacije, a također je dokazano kako se češće javlja kod natprosječno inteligentnih, ambicioznih i osjetljivih ljudi.

No, bili IQ genijalci ili tek prosječne osobe, migrena je strašna i opaka glavobolja. Liječenje započinjemo primjenom paracetamola, aspirina i ostalih nesteroidnih antireumatika. Ukoliko se ne postigne željeno dejstvo, prelazi se na specifične lijekove iz grupe tripatana. Također, u prevenciji migrene koriste se i beta-blokatori, antidepresivi i antikonvulzivi. Ti se lijekovi, naravno, propisuju individualno i pod strogom liječničkom kontrolom jer su u nekim stanjima i kontraindicirani. Uvijek se preporučuje i uzimanje vitaminsko-mineralnih suplemenata, poput B kompleksa i magnezija.

Ako ste samo jednom osjetili migrenu, to sasvim sigurno nikada nećete zaboraviti, ali postoje i laki testovi koji će napraviti distinkciju između jake glavobolje i migrene. Ukoliko na dva od postavljena tri pitanja odgovorite pozitivno, najvjerovatnije patite od migrene.

– Da li je glavobolja u posljednja tri mjeseca ograničila vaše aktivnosti za dan ili više?

– Osjećate li tokom glavobolje mučninu i/ili povraćate?

– Smetaju li vam svjetlo i zvukovi tokom glavobolje?

Iako su prethodno navedeni osnovni uzroci nastanka migrene, treba naglasiti da prehrana i prehrambene navike predstavljaju itekako plodno tlo za nastanak migrena. Konzumacija alkohola, ali i duhana dovodi do migrena jer nikotin iz duhanskog dima uzrokuje spazam (stiskanje) krvnih žila koje opskrbljuju mozak.

Također, različite vrste namirnica, kao začini, zreli sirevi, morski plodovi, banane, agrumi, čokolada, mogu biti okidači za pojavu migrene.

Preskakanje obroka, posebno doručka, kao i restriktivne dijete, također su u kategoriji uzročnika migrene. Kada je u pitanju ishrana, poželjno je imati tri glavna i dva međuobroka, ali potrebno je voditi računa i o tome da vrijeme između jela ne bude duže od šest sati.

Vazoamini, kao hemijski spojevi koji uzrokuju sužavanje krvnih žila, također su među vodećim prehrambenim pokretačima migrene. Jedan od njih jest tiramin, koji nalazimo u jogurtu, kiselom mlijeku i sirevima s plemenitom plijesni, jetricama, suhomesnatim proizvodima, zatim tu su crna čokolada, kafa, čajevi, sušeno meso, sušena riba, šljive, ananas, avokado, kikiriki, lješnjaci, bijeli luk, špinat, celer, cvekla, zelena salata...

Iako neka hrana može izazvati migrenu odmah nakon jela, ona se može pojaviti i dan poslije, zbog procesa prerade hrane u jetri.

Najlakše ćete otkriti koja vam hrana smeta i prouzrokuje migrenu tako što ćete pratiti tjelesne reakcije unutar 36 sati nakon konzumacije “sumnjivih” namirnica.

Vaš ljekar će vam preporučiti i vođenje dnevnika migrene zarad lakšeg liječenja u koji biste trebali zapisivati datume pojave glavobolje, iza kojeg obroka ili aktivnosti se javila, koji je period vašeg ciklusa, ukoliko ste žena u fertilnoj dobi, gdje vas je prvi put zaboljelo, koji su sve prateći simptomi. To će pomoći i vama i vašem ljekaru u pronalasku tačnog uzroka glavobolje i u propisivanju adekvatne terapije.

 

(Korištena literatura: Neuroscience: Exploring the Brain, 3rd Edition; Mark F. Bear, B.W. Connors, 2006; Coping with Headaches and Migraine, Alison Frith, 2009; Migraine& other Headaches, Anne McGregor, 2006)