Menu

Osvrt na knjigu "Osjeti blagodati ramazana"

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

Dr. Hajrudin Tahir Ahmetović,

Osjeti blagodati ramazana,

El-Kelimeh, Novi Pazar, 2021. godine

Broj strana: 176

Ramazan je najbolji i najvredniji mjesec kod našega Gospodara i da bismo iskoristili ovaj mjesec milosti i oprosta, koji dočekujemo sa osjećajem sreće i radosti, moramo imati jasan i dobro pripremljen plan i čvrstu odluku da vrijeme ramazana iskoristimo u činjenju dobrih djela.


Upravo djelo koje imamo pred sobom jeste ono što nam treba u ramazanu i u danima prije ramazana, a mogu slobodno reći i u svim vremenima u našim životima, otuda riječi autora: "Nastoj da u ramazanu, ali i nakon njega, živiš novim životom koji će biti protkan boljim poznavanjem vjere, tako što ćeš više čitati literaturu islamskog sadržaja, više prisustvovati islamskim predavanjima, učiti i proučavati Allahovu Knjigu, i sve to nastojati primijeniti u praksi, koliko si doista u mogućnosti, kako bi tvoj život doista bio novi, drugačiji i bolji, tražeći time samo Allahovo zadovoljstvo, ono što se nalazi samo kod Njega Uzvišenog. Znaj da je samo takav život istinski život! To je džennet na dunjaluku!"

Na značaj ovog djela ukazuje nam uvaženi hfz. dr. Dževad Gološ u predgovoru kazavši: "...Djelo u kojem je autor naveo toliko korisnih i svakom muslimanu potrebnih savjeta i kada bih u jednoj rečenici ili riječi morao da opišem ovu knjigu, onda bih za nju rekao da je -- ahiretska! Čitajući ovu knjigu, čovjek svojim mislima otplovi u vrijeme selefa i kao da mu se srce i duša vinu do ahireta, a tijelo ostane na dunjaluku."

Knjiga se sastoji iz uvoda i trideset kratkih poglavlja, ramazanskih savjeta, kako da doživimo i osjetimo, provedemo i iskoristimo blagoslovljeni mjesec ramazan na najbolji način.

Ovi savjeti odlikuju se sljedećim:

• To su kratki savjeti čijim se čitanjem čitalac neće umoriti, niti će mu biti dosadni.

• Sadrže osnovne informacije o ramazanu i postu s kojima se svaki musliman mora upoznati.

• Svi savjeti proizlaze samo iz šerijatskih tekstova, Kur'ana i sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

• Hadisi koji su spomenuti kroz ove savjete vjerodostojni su ili dobri, po ocjeni priznatih i poznatih učenjaka iz ove oblasti.

• Svaki savjet vezan je za jedan dan ramazana, tako da ima trideset savjeta koliko i dana mjeseca ramazana.

Prvim ramazanski savjetom autor nas podsjeća na vrijednost dočeka mjeseca ramazana i daje nam šest uvodnih savjeta kako da vjernik zasluži nebrojene počasti i blagodati u njemu.

Potom nam ukazuje na to šta smo dužni činiti u mjesecu ramazanu, koje su pohvalne radnje prilikom posta i razloge zbog kojih je dozvoljeno izostaviti post u ramazanu, a zatim ukazuje na značaj ramazanskog posta, mudrosti i odlike propisivanja ramazanskog posta.

U osmom poglavlju upoznaje nas sa vrijednostima noćnog namaza u ramazanu, potom nas savjetuje da čuvamo svoj post i podsjeća nas da je ramazan mjesec Kur'ana i odgojna škola za vjernike.

U nastavku nas upozorava na to da je ramazan prilika koja, ako se propusti, nikada se više ne može nadoknaditi.

Zatim nam u dva poglavlja pojašnjava neka od djela pokornosti u kojima se trebamo natjecati.

Autor nas potom podsjeća na to da je ramazan mjesec strpljenja, pobjede, napredovanja u dobru i mjesec oslobađanja od Vatre.

U posljednjim poglavljima spominje propise vezane za Lejletul-kadr, itikaf, sadekatul-fitr i bajram-namaz, i ukazuje na vrijednost najboljih noći u godini, na vrijednost posta, darežljivosti, bogobojaznosti i pokajanja u mjesecu ramazanu. Također, u dva poglavlja podsjeća nas da su sva džennetska vrata otvorena, a sva džehennemska vrata zatvorena.

U zaključnim razmatranjima autor nas uvodi u realnu pretpostavku o našem kraju boravka na ovome svijetu i mogućnosti "da je možda, doista, ovaj predstojeći ramazan, naš zadnji razmazan! Koliko je naših prijatelja koji su s nama postili prethodni ramazan? Sada su stanovnici svojih kaburova! Smrt dolazi iznenada, i kada dođe i nastupi, ne odgađa se! A povratka na dunjaluk više nema! Dakle, pitanje glasi: Šta ako je doista ovo naš zadnji ramazan?!" A na pitanje nam je dao odgovor u ovoj veličanstvenoj knjizi.

Izvod iz knjige

Mjesec ramazan je mubarek, blagoslovljen mjesec, njegovo je vrijeme dragocjeno, stoga trudi se da ga što više provedeš u pokornosti Uzvišenom Allahu, kako danju tako i noću, a posebno u zadnjoj trećini ramazana čije su noći najbolje noći u godini.

Ramazan je prilika koju onaj ko je propusti nikako ne može nadoknaditi, zato ne budi nemaran u pogledu ramazana. Od prve ramazanske noći budi odlučan i ustrajan! Budi od iskrenih pokajnika i povratnika svome Gospodaru! Budi od onih koji će postojano tragati za spasom od Allahove kazne, koji će žudjeti za Allahovom milošću, Njegovim oprostom i zadovoljstvom! Kloni se svih grijeha: upropaštavajućih, velikih i malih! Svoj jezik i sve ostale organe dobro čuvaj i poštedi svakog zla, i u ramazanu i nakon ramazana! Ne dozvoli da duša i njeni prohtjevi upravljaju tobom, pa da budeš upropašten i na dunjaluku i na ahiretu!

Biti bogobojazan ne znači plakati i svoje oči iscrpiti od plača, već biti bogobojazan znači: ostaviti grijeh kada si u prilici da ga učiniš i kada te ništa drugo osim strah od Uzvišenog Allaha ne sprečava od njegova činjenja, činiti ono što je Uzvišeni Allah naredio, a na činjenje toga ništa te drugo ne podstiče do nagrada koja se nalazi kod Uzvišenog Allaha.

Zato, brate, sestro, neka pokajanje za grijehe bude sastavni dio vašeg svakodnevnog života! Zar ne vidite koliko je Svevišnji Allah milostiv?! Zar ne vidite kako nam daje vremena da se pokajemo?! I zar ne vidite šta nam sve s pokajanjem daje! Zato, često u dovi učimo ono što je učio i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Gospodaru moj, oprosti mi i primi moje pokajanje, jer si Ti uistinu, Onaj Koji prima pokajanje i Koji je milostiv!"

Ovakav bi trebao biti naš zadnji ramazan! Zapravo, ovakav je trebao biti cijeli naš život! Ako nam Uzvišeni Allah odredi da živimo poslije ovog ramazana, ne dozvolimo sebi da nas Allah vidi u narednom mjesecu ševvalu, i poslije, u grijehu!