Menu

Pozitivna strana ljutog

Tema Naše zdravljeČitanje 3 minute

Ljuto ili volite ili ne, ali nakon saznanja koje su sve koristi konzumacije ljutog, možda ipak malo stisnete zube i pređete na stranu ljutoljubaca. Zasigurno znate da ljuti začini ubrzavaju metabolizam, povoljno djelujući na probavu, što ih čini odličnim saveznikom u borbi protiv viška kilograma. Znate i da su odličan saveznik u borbi protiv infekcija. Za ove i mnoge druge dobrobiti zaslužan je kapsaicin, prirodni alkaloid koji i daje karakterističan ljuti okus. Različite vrste ljutih paprika sadrže i različite vrste kapsaicina, a najviše ga sadrži malena paprika Habanero, koja ima nekoliko stotina jedinica više kapsaicina nego, recimo, kod nas vrlo dobro poznata ljuta mađarska paprika.


Antiupalno dejstvo

. Kapsaicin snažno blokira supstancu P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu.

Sprečavaju bol

. Najnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Potiču zdravlje kardiovaskularnog

sistema. Ljute papričice smanjuju razinu holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Poboljšavaju probavu

. Ljut okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine.

Jačaju imunitet

. Žarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili provitamina A. Nekoliko čili papričica dnevno daje tijelu visoke doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

Potiču mršavljenje

. Povećavaju termogenezu – stvaranje topline u organizmu, što zahtijeva potrošnju dodatnih kalorija i rezultira gubitkom masnih naslaga.

Sprečavaju čir na želucu

. Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čir, nego ga sprečavaju stoga što ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.

Pomažu kod dijabetesa tipa II

. Redoviti unos čilija može spriječiti dijabetes tipa II. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition govori o tome da redoviti unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje razina šećera u krvi nakon obroka.

Sprečavaju rak prostate

. Istraživanja su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubica” ćelija raka. Nakon četiri sedmice terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast kancerogenih ćelija, a veličina tumora značajno je smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta u sedmici.

Najjednostavniji način da jedete ljuto jeste da ljute papričice uvedete u svoj svakodnevni jelovnik. Krenite sa malim količinama i za kratko vrijeme počet ćete uviđati promjene na svom tijelu i organizmu.

(Korištena literatura: Mechanisms and clinical uses of capsaicin – NCBI i Capsaicin- an overview, Science Direct Topics)