Menu

Vjernik je poput pčele

Tema AhlakČitanje 6 minuta

Uzvišeni je objavio suru En-Nahl -- Pčele, šesnaestu kur'ansku suru, u kojoj spominje nadahnutost pčela da grade sebi dom na različitim mjestima, ali sa istim životnim principom -- rad na putu dobra uz pokornost Uzvišenom gdje god da se nalazile.


Kaže Uzvišeni: "Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: 'Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!' Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju." (En-Nahl, 68--69)

U ovim riječima Uzvišenog posebno se izdvajaju dva momenta: nadahnuće pčele na fleksibilnost da se nastani na različitim mjestima i djelovanje po principu pokupi što više dobra na Allahovom putu i ne razmišljaj ko će u konačnici biti njegov korisnik, najvažnije je da ti budeš njegov sebeb. Ovaj kur'anski princip jasno opisuje karakterne crte vjernika, vjernika koji svojim djelovanjem u suštini održava red na ovom svijetu iako njegovo djelovanje izgleda beznačajno kada bismo ga posmatrali kao jedinku.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poredi vjernika upravo sa ovim stvorenjem: "Tako mi Onoga u Čijoj je ruci Muhammedova duša, zaista je mu'min -- vjernik poput pčele, koja jede samo ono što je dobro, daje samo dobro i kada sleti (na cvijet), ne polomi niti pokvari." (Ahmed, vjerodostojan)

Savremena nauka posebnu pažnju usmjerava prema pčeli i njenim proizvodima. Naučnici zapažaju da ne postoji insekat čiji je proizvod koristan kao proizvod pčele. Da bi pčele proizvele jedan kilogram meda, treba u košnicu da unesu 3--4 kg nektara, što zavisi od sadržaja vlage u zraku i nektaru. Iz jednog cvijeta pčela usisa oko 0,02 mg nektara. Jedna pčela u minuti posjeti oko 10 cvjetova, a jedan izlet iz košnice traje oko 10 minuta. Za vrijeme jednog leta pčela posjeti oko 100 cvjetova. Izvan košnice pčela radi dnevno 6--7 sati. Za to vrijeme napravi oko 40 letova i posjeti oko 4.000 cvjetova. Ako je paša jedan kilometar udaljena od pčelinjaka, pčele će se s punim tovarom vratiti u košnicu za 3--5 minuta, dok će tri kilometra preletjeti za 20--25 minuta. Za 1 kg meda pčele treba da donesu oko 140.000 tovara nektara. Za preradu jednog kilograma nektara potreban je prostor u koji bi moglo da se smjesti 2,5--3 kg meda. U nektaru ima 40--80% vode koju treba smanjiti na oko 18% koliko je ima u zrelom medu. Pčele odstranjuju vodu tako što kapi nektara raspoređuju na ćelije saća i premještaju ih sa ćelije na ćeliju više puta, sve dok suvišna voda ne ispari. Pčela može odletjeti od košnice skoro 8 km i bez greške će naći put nazad. Pri letu bez tereta pčela razvija brzinu do 65 km na sat. Za jednu minutu preleti preko jednog kilometra. Natovarena nektarom i polenom pčela smanjuje brzinu leta za 18--36 km na sat, zavisno od smjera i pravca vjetra. Na jedan kilometar puta pčela troši 0,43 mg šećera sadržanog u nektaru. Pri letu krilo pčele napravi preko 400 zamaha u sekundi. Prosječna dužina jezika pčele je 6--7 mm. (Još naučnih činjenica pročitati: ovdje)

Ponašanje i djelovanje pčele zaista fascinira. Upravo je takvo i ponašanje i djelovanje vjernika. On ne lomi cvjetove -- srca ljudi, sa kojima je blizak. On ne uzima osim hajr i ne daje osim hajr, a ako se dogodi suprotno, to nije namjerno, nego iz nehata ili zaborava.

Fleksibilnost vjernika koju smo spomenuli na početku možemo okarakterisati kao njegovu glavnu sponu sa ljudima. Nešto slično ponovo nalazimo kod pčele koja ima preko 170 receptora mirisa. Grudi vjernika mogu prihvatiti i više od 170 nacionalnosti, kultura, jezika itd. Zato je vjernik u osnovi voljen. On se lijepo ophodi sa ljudima, plemenit je i susretljiv. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Vjernik voli i biva voljen, i nema koristi u onome ko ne voli i ko nije voljen. Najbolji čovjek jeste onaj koji najviše koristi ljudima." (Darekutni, a šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim.)

Posebna snaga vjernika ogleda se u tome da drugima iskreno želi dobro. Zbog toga što je to veoma teško, velika je i nagrada samo za takav stav prema ljudima, pa makar im nikakvo dobro ne učinio. Džerir b. Abdullah, radijallahu anhu, kaže: "Došao sam dati prisegu Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da ću se pridržavati islama, a on je postavio uvjet da se u činu prisege obavežem da ću svim muslimanima željeti dobro i tek onda je prihvatio moju prisegu." (Buhari)

Željeti drugima dobro je djelo srca koje ne mogu vidjeti ljudske oči, ali ga vidi i za njega zna Gospodar Uzvišeni. A koliko je to sve teško i pored svih neugodnosti sa ljudima oko nas, to zna svako ko se trudi da to Allah vidi u njegovom srcu! A onaj u čijem srcu Allah vidi dobro, On će ga voljeti posebnom ljubavlju i dati mu dobro i na dunjaluku i na ahiretu.

Pčela je oličenje prijateljstva i timskog rada. Nema veće počasti od toga da čovjek ima prijatelja vjernika. Omer, radijallahu anhu, govorio je: "Nakon islama, čovjek ne može imati bolju blagodat od dobrog prijatelja. Ako neko od vas nađe dobrog prijatelja vjernika, neka ga se drži." Budimo mi ova želja, budimo mi prijatelj vjernik. To je jedini način da sebi nađemo prijatelja vjernika, jer ono što smo, privlači da sa nama budu slični.

Još je mnogo poveznica između pčele i vjernika. Završna koju i nauka i razum i vjera čvrsto ističu jeste da bi život na ovom svijetu bez pčela bio upitan! Kakav bi li tek život na ovom svijetu bio bez vjernika! Čuvaj nam, Gospodaru, vjernike i vjernice, oprosti i nama i njima, i nastani nas u društvu dobrih!