Menu

Zanimljivosti broj 43

Tema ZanimljivostiČitanje 9 minuta

BLAGODATI MLIJEKA

Naučna istraživanja potvrdila da je mlijeko jedna od najboljih vrsta hrane zbog sadržaja hranjivih tvari neophodnih za rast, dug životni vijek i preventivu od bolesti. Također, potvrđeno je da djeca koja konzumiraju velike količine mlijeka i mliječnih proizvoda, žive, sa Allahovim dopuston, duže i procenat oboljenja od teških bolesti (kao što je moždani udar) kod njih je znatno niži. Konzumiranje četvrtine litra mlijeka dnevno može, sa Allahovim dopustom, smanjiti rizik od smrti usljed moždanog udara za 60%. Pojedine studije potvrđuju da svakodnevno konzumiranje mlijeka štiti od poremećaja krvnog pritiska i mnogih drugih bolesti. Mlijeko je korisno za cjelokupan organizam,  a naročito za kosti.


Mlijeko sadrži više različitih vitamina koji su neophodni za razvoj i aktivnost tijela, pamćenje i rad mozga. Također, mlijeko štiti od raka, koristi u liječenju upale crijeva, štiti zube od karijesa, liječi rane i ima važne koristi za kožu, kosu i nokte, kao i u jačanju imuniteta. Smatra se potpunom i idealnom hranom za čovjeka jer sadrži brojne vitamine: A, B, C, B12 i E. Dnevno pijenje mlijeka pomaže u prevenciji raka debelog crijeva, raka želuca, čira želuca i pomaže u mršavljenju. Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, istakao je važnost kravljeg mlijeka u vjerodostojnom hadisu u kojem nas je obavijestio da Uzvišeni Allah nije ''spustio'' bolest a da za nju isto tako nije dao lijek. Poslanik je preporučio pijenje kravljeg mlijeka i sugerirao da može pomoći u izlječenju, jer krava jede razne biljke koje su medicini poznate kao ljekovite. (Hadis bilježi Ahmed, Hakim, Taberani i hadis je vjerodostojan i hasen, vidjeti Sahihu Džami'a od Albanija br. hadisa 1808,1810,2929, 4059, i Fejdul-Kadir od Menavija po pitanju komentara hadisa)

Naučnici su potvrdili da je kravlje mlijeko naročito korisno za djecu. U istraživanju objavljenom u British Medical Journalu navodi se da svakodnevno pijenje mlijeka smanjuje alergijske bolesti i bolesti disajnoga sistema kod djece, a u drugoj studiji navodi se da mlijeko može koristiti za liječenje poremećaja u želucu, upale debelog crijeva, da štiti od začepljena arterija, da može zaštititi od raka, te da povećava tjelesni imunitet protiv bolesti, naročito bolesti srca. "Vi imate pouku i u stoci: 'Mi vam dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi – ukusno onima koji ga piju." (Prijevod značenja En-Nahl, 66)

(Izvor: Abdul-Daim Kuhejl, kaheel7.com)

HIDŽAMA

Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podsticao je muslimane da se liječe hidžamom: "Zaista je hidžama najidealniji (lijek) kojim se liječite" (Buhari); "Zaista je hidžama najbolje sa čime ste se liječili, ili (hidžama) je (jedan) od vaših najidealnijih lijekova" (Muslim). Inače, ljudsko tijelo neprestano proizvodi crvena krvna zrnca usljed čega dolazi do njihovog povećavanja i upravo hidžama radi na postizanju ravnoteže u krvi, odnosno izbacivanju nepoželjne krvi iz ljudskoga tijela. Koristi hidžame su sljedeće:

● poboljšanje protoka krvi kroz mozak,

● liječenje starih krvnih zrnaca,

● stimuliranje rada jetre, slezene i želuca,

● liječenje grčenja mišića vrata, leđa i stopala,

● liječenje migrene,

● putem aktiviranja cirkulacije krvi i poboljšanja njenog kvaliteta i podizanja imunog sistema, poboljšava se vid i liječe se bolesti očiju,

● liječenje opće slabosti,

● liječenje bolesti probavnog sistema,

● liječenje bola u nervima,

● reguliranje krvnog pritiska,

● oslobađanje tijela od loše krvi,

● aktiviranje imunog sistema,

● rješavanje od toksina,

● liječenje povišene mokraćne kiseline,

● liječenje oštećenja pamćenja,

● preventiva moždanog udara.

Naučno je dokazano da je hidžama periodični proces pregleda krvi, što dovodi do aktiviranja ćelija i uklanjanja nakupljenih toksina (otrova) i jačanja imunog sistema.

(Izvor: kaheel7.com)

KUR'ANSKA UKAZIVANJA NA KORIST MASLINOVOG ULJA

Nova izučavanja otkrila su da neke namirnice, kao što je maslinovo ulje, mijenjaju način na koji funkcioniraju geni povezani sa pojavom arteroskleroze. Naučnici kažu da je maslinovo ulje bogato sastojcima hemijsko-biljne prirode koji se koriste protiv oksidacije. Također pomažu pri "bojenju" (polyphenols) nekih biljaka. Isto tako maslinovo ulje ima pozitivan utjecaj na trigliceride (trodimenzijalne masti) i na preventivu koronarne bolesti srca. Naučna istraživanja također su ukazala na određene rezultate korištenja maslinovog ulja, tj. da ima pozitivan utjecaj na masti (trodimenzijalne i holesterol) i oksidaciju DNK-a, kao i na otpor tijela na inzulin (koji dovodi do druge vrste oboljenja dijabetesa), na upalu živaca, na nastanak karcinoma i sprečavanje zloćudnih tumora. Naučnici savjetuju zamjenu ulja koja se koriste u prehrani sa maslinovim uljem čije koristi naučnici dokazuju iz dana u dan, zbog njegovih sastojaka koji pomažu protiv oksidacije i obnavljaju, sa Allahovim dopustom, mladost i daruju vitalnost ljudima.

Zaista je Kur'an ukazao na djelotvorne sastojke u maslinovom ulju. Rekao je Uzvišeni Allah u prijevodu značenja ajeta: "...i drvo koje na Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje i začin je onima koji jedu." (Prijevod značenja eL-Mu'minun, 20) "...koje zejtin daje", ove riječi ukazuju na prisustvo korisne masne materije u zejtinu i da je ona zaista jedna od mnoštva blagodati Stvoritelja Allaha, i riječi "...začin (sebg) je onima koji jedu", ukazuju na važnost postojećih boja u zejtinu i njihove koristi za ljude.

(Izvor: kaheel7.com)

MIRAN SAN

Plemeniti Kur'an ukazao je na važnost sna koji pruža odmor tijelu. Da nije sna, život živih bića ne bi mogao opstati na Zemlji. Jeste li ikad razmišljali šta bi se dogodilo ako ne biste spavali? Zaista bi život bio vrlo neugodan, prevladavala bi tjeskoba i bile bi poremećene tjelesne funkcije, te bi se premorili dijelovi tijela do mjere uništenja, oslabilo bi pamćenje, smanjio bi se tjelesni imunitet, i pojavila bi se različita oboljenja, srce bi se umorilo i ne bi bilo odmorno, tjelesne ćelije brzo bi starile i umirale... i kraj bi bio smrt. Zbog toga su savremena istraživanja otkrila važnost sna za život živih bića i nazvali su ga mirnim snom, tj. san koji garantira potpuni odmor tijelu i koji je neophodan za zdravlje tijela i duše. Pojedini naučnici su snimili lica osoba koje nisu spavale 30 sati i primijetili su da su lica postala manje privlačna, a mnoštvo oboljenja se ispoljilo nakon ponavljanja nespavanja u dugim vremenskim periodima. Britanski medicinski časopis objavio je istraživanje koje je potvrdilo da nespavanje u dovoljnim vremenskim periodima dovodi do mnogih poremećaja i slabog zdravstvenog stanja, kao što može dovesti do prerane smrti. Naravno, dugo spavanje nije ništa manje opasno od nedovoljnog spavanja. Plemeniti Kur'an ukazao je da je san "subat" za tijelo, tj. odmor. Rekao je Uzvišeni Allah: "...i san vaš počinkom učinili" (Nebe, 9), a "subat" u jezičkoj terminologiji znači odmor. Također, Uzvišeni Allah rekoa je u prijevodu značenja drugog ajeta: "On vam je noć učinio pokrivkom, san vam je učinio počinkom, a dan da se krećete." (Furkan, 47) Prethodno značenje ajeta potvrdili su naučnici, tj. da je san odmor za organe tijela i da nije njega, tijelo bi se umorilo, onemoćalo i oboljelo. I dan-danas učenjaci su u nedoumici po pitanju pojave sna i nisu mu još našli advekatno pojašnjenje. Čak štaviše, pojava sna ruši iz temelja teoriju "evolucije" u koju su ubijeđeni ateisti. Ukoliko su stvorenja nastala slučajno, putem evolucije i prirodne selekcije, pa kako je priroda znala za potrebu stvorenja za snom? Jer da nije sna, život ne bi nastavio sa postojanjem. Zaista je ovo mudžiza na koju je ukazao Kur'an u prijevodu značenja ajeta: "I jedan od dokaza Njegovih je san vaš noću i po danu, i nastojanje vaše da steknete nešto iz obilja Njegova; to su, zaista, pouke za ljude koji čuju." (Rum, 23) Prethodni ajet je mudžiza i postojanje sna u svijetu živih bića je dokaz Allahove moći i da je On za sve u ovom svemiru postavio precizan sistem. Pa da li ćemo zahvaljivati Allahu na ovoj ogromnoj blagodati?

(Izvor: kaheel7.com)