Menu

Zdravstvene koristi hidžame

Tema Islam i naukaČitanje 19 minuta

U ovom, četvrtom po redu članku o hidžami, prvenstveno govorimo o zdravstvenim koristima tretmana, pri čemu dajemo kratak osvrt na osnovne upute prije i poslije tretmana, te šta očekivati nakon obavljene hidžame. Vrlo je važno shvatiti da hadžam nije taj koji liječi. Tako se veoma često dešava da osobama s istom dijagnozom hidžama ne djeluje niti blizu jednako. Nekome pomogne, a nekome pokrene cijeli niz procesa u organizmu, te trenutno pogorša stanje, dok nekome ne pomogne. Sve ovisi isključivo o volji Uzvišenog Allaha. Zato hadžam ne može sebi pripisivati uspjeh hidžame, već samo zamoliti Uzvišenog Allaha da osobi podari izlječenje. Sva četiri članka zajedno mogu pomoći kako hadžamima u radu, tako i mnogim neodlučnim ili bojažljivim osobama da se odluče čistiti svoje tijelo od otrova ovim predivnim sunnetom, ali i liječiti sve bolesti, osim smrti, shodno riječima posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.


Zdravstvene koristi hidžame u odnosu na organske sisteme

Živčani sistem. Hidžama pojačava protok krvi i oksigenizaciju unutar moždane kore, leđa i lubanje.

- Centralni živčani sistem – čišćenjem tzv. glikolimfatičnog sistema glave omogućava, s jedne strane, odvod neurotoksina iz limfnog sistema glave, a s druge strane, normalan dotok kisika i otpuštanje neurotransmitera. Hidžama u ovom predjelu omogućava da se nervni završeci doslovno okupaju u plazmi i međustaničnoj tekućini (o čemu smo prethodno već pisali), te tako djeluje na smanjenje boli. Hidžama centralnog živčanog sistema (glave) radi se tek nakon što se unutar nekoliko tretmana (2–3) temeljito očisti cijelo tijelo, s suprotnom se može dogoditi da se toksini iz tijela povuku u glavu, te osoba nakon toga može povraćati, imati nesnosne glavobolje i migrene, čak pasti i u nesvijest. Ovo ne treba miješati s tzv. krizom izlječenja, o kojoj će biti riječi nešto kasnije. Veliku opasnost predstavlja istovremeni rad hidžame tijela i glave, pri čemu može doći do naglog pada intrakranijalnog tlaka, što rezultira gubitkom svijesti, u krajnjem slučaju i komom, zbog nemogućnosti da kisik dopre do moždanih stanica, ali i same glukoze. Osim toga, može doći i do tzv. vazovagalne sinkope, koja kod određenih stanja može jako loše rezultirati. Nerijetko se dešava da hadžam istovremeno radi i tijelo i glavu, ugrožavajući pri tome i svoga pacijenta i sebe. Poznajem pacijente koji su nakon ovakvih hidžama završavali na hitnim prijemima zbog puknuća određenih moždanih lezija za koje nisu znali niti da imaju. Stoga, savjetujemo hadžamima oprez, te da uvijek odvoje rad hidžame na tijelu i glavi, i to barem šest sedmica.

- Periferni živčani sistem čini živce koji izlaze iz mozga i kičmene moždine. Ovdje, zapravo, leži naš cijeli život. Naime, živci iz moždanog dijela izlaze iz mozga i inerviraju naše osjetilne organe (njušni živac, vidni živac, živac lica, ravnotežno-slušni živac, jezično-ždrijelni živac – oni upravljaju radom naših osjetila i mimikom lica). A moždinski živci izlaze iz leđne moždine i odlaze do tkiva i ostalih organa tijela čovjeka. Kada se radi hidžama duž cijele kralježnice, krenuvši od vratne, pa sve do lumbalno-sakralnog (trtičnog) dijela, mi osobi čistimo sve neurotoksine koji se tu talože godinama. Stoga, ovaj vid i pristup sistematičnog rada hidžame doprinosi rješavanju cijelog niza bolesti.

Imunološki (odbrambeni) sistem. Hidžama povećava broj bijelih krvnih zrnaca, te potiče jače imunološke odgovore organizma, i jača otpornost organizma na određene bolesti i djeluje protuupalno. Ovaj mehanizam je detaljno opisan u prethodnom, trećem članku.

Kardiovaskularni sistem. Hidžama otklanja otrove, stagniranu krv i mijenja pH-vrijednost krvi iz kisele u alkalnu ili neutralnu, odstranjuje iz tijela faktore upale, te omogućuje da u krv dospiju veće količine kisika i nutritivnih sastojaka koji dalje hrane tijelo. Na taj način pomaže u liječenju povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, povišenog holesterola te ostalih bolesti srca i krvnih žila. Mehanizme smo, također, objasnili u prethodnom članku.

Respiratorni sistem. Hidžama povećava krvni optok oko srca i pluća te omogućava da svi organi dobiju jednaku količinu kisika (ovisno o potrebama). Posljedica toga je puno lakše disanje, micanje “pritiska” s prsa (a koji mnogi navode), te dobivanje puno više energije.

Endokrinološki sistem. Hidžama revitalizira sve žlijezde s unutarnjim izlučivanjem, a čiji disbalans u produkciji hormona danas predstavlja jedno od vodećih oboljenja. Hidžama omogućava pravilnu produkciju hormona navedenih žlijezda, ojačanjem sistema povratne sprege. Osnova svake hidžame je pacijenta dovesti u ravnotežu, a što se potiče svakom hidžamom. Koliko će ta ravnoteža trajati ovisi isključivo o samom pacijentu i njegovom ponašanju nakon tretmana.

Limfni sistem. O ovome smo detaljno pisali u prethodnom članku. Zaključak je da hidžama odvodi stagniranu krv, ali i limfu van iz organizma i omogućava daljnju pravilnu limfnu drenažu, kao i otjecanje zadržane vode van iz tijela.

Mokraćni i spolni sistem. Hidžama pojačava normalnu funkciju bubrega. Ona je svojevrsna dijaliza, te jako pomaže osobama oboljelim od cijelog niza bubrežnih oboljenja, te oboljenja mokraćnog mjehura. Hidžama otklanja podlogu kojom se hrane mikroorganizmi i gdje se talože, te i na taj način detoksicira tijelo. U spolnom dijelu važno je napomenuti da pomaže u izlječenju brojnih nespecificiranih neplodnosti, kako žena tako i muškaraca, otklanjanja cističnih tvorbi (jajnici, dojke žene), polipa, mioma i slično. Također, pomaže u liječenju erektilne disfunkcije kod muškarca, ali pojačava i libido kod žena, te obostrano.

Probavni sistem. Hidžama pomaže u liječenju zatvora, balansira simptome iritabilnog kolona crijeva i zaustavlja proljeve različite etiologije.

Mišićni sistem. Hidžama dovodi do širenja krvnih žila u mišićnim vlaknima. Posljedica toga je da oni postaju opušteni, tonizirani i ojačani; oslobađa tijelo spazma grča, nakupina mliječne kiseline koja nastaje kao posljedica grčevitog mišićnog rada (miogeloze). Iz ovog razloga, nevjerovatno pozitivan učinak hidžame primjećuje se na sportašima, čije je tijelo prenapučeno mliječnom kiselinom i slobodnim radikalima. Iz tog razloga tijelo profesionalnih sportaša u određenoj fazi dođe do zamora, te koliko god energije ulagali u rad, rezultati padaju. Hidžama na njihov organizam djeluje poput legalnog dopinga: u potpunosti nahrani mišiće kisikom i revitalizira organizam. Zato osobe koje imaju redovnu tjelesnu aktivnost s redovnim hidžamama doslovno dišu svim stanicama svog tijela.

Skeletni sistem. Hidžama pomaže u liječenju bolnih i upalnih stanja kostiju kao što je artritis. Hidžama iz tijela odstranjuje toksičnu krv, a koja je podloga i u kojoj se i dešava upala koljena, zglobova, laktova i tako dalje; omogućava normalnu produkciju sinovijalnih tekućina, te osobe koje za ove tegobe rade redovne hidžame osjete znatno poboljšanje već nakon prvog tretmana. Zato se pravilnim i redovnim izvođenje hidžama trajno riješe problemi poput smrznutog ramena, teniskog lakta, otečenih, bolnih i napunjenih vodom koljena, artritisa brojnih uzroka, te oticanja zglobova kao posljedica upalnih procesa, ali i uganuća i prijeloma. Također, pomaže u liječenju karpalnih sindroma.

Koža. Kao najveći ljudski organ, koža je stalno izložena cijelom nizu otrova izvana. Međutim, ona je ogledalo rada naših brojnih organa, pa su brojne alergije, osipi i slično, samo pokazatelj zakrčenosti našeg tijela otrovima. Stoga se pravilnim hidžamama može riješiti cijeli niz kožnih oboljenja. Ovdje posebnu opasku moramo staviti na psorijazu, o čemu će biti riječi nešto kasnije.

Ostala stanja. Hidžama ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju. Ona treba da je poticajna metoda za mijenjanje prehrane i stila života. Ne možemo očekivati da na sebi osjetimo neke promjene ukoliko nismo spremni hraniti tijelo nutritivno ispravno i voditi računa da imamo redovitu tjelesnu aktivnost. Hidžama treba da bude poticaj na potpunu promjenu stila života. Hidžama pomaže u liječenju cijelog niza mentalnih stanja tako što omogućava pravilnu neurotransmisiju i produkciju hormona.

Hidžama, dakle, predstavlja prirodni detoks koji omogućava da se tijelo očisti od otrova, gnoja, mokraćne kiseline, mliječne kiseline, retencijske vode i ostalih štetnih tekućina u tijelu. Ma koliko nekada uzimali dodataka prehrani, ukoliko je vaše tijelo nakrcano otrovima i stagancijama koje se oslobode hidžamom, teško da će se išta apsorbirati. Zato se hidžama i smatra kraljicom detoksa!

Paziti na sljedeća stanja

Uzevši sve ovo u obzir jasno je da hidžama pomaže u liječenju cijelog niza bolesti, pri čemu posebno valja skrenuti pažnju na sljedeća stanja:

Trudnoća. Iako mnogi hadžami rade hidžamu trudnicama, naša je preporuka da se to ne radi. Nerijetko se dogodi da hidžamom izazove spontani pobačaj (pogotovo u prvom tromjesečju trudnoće). Razlog je detoks koji se dešava nakon hidžame, a gdje se u prva četiri dana nakon tretmana u tijelo oslobodi velika količina otrova koji mogu naštetiti plodu. U kasnijim tjednima trudnoće mogu dovesti do prijevremenog porođaja ili da plod naglo ostane bez kisika. Stoga je naša preporuka da ne riskirate i ne radite hidžamu trudnicama. Postoje iskustva koja i pomažu trudnicama kada im se radi hidžama, no rizik za tuđa dva života ipak je prevelik da bi se nosio na savjesti. U ovom slučaju hidžamu je najbolje raditi četrdeset dana nakon poroda, kada je prošao period babinja.

Menstruacija. Najbolje je izbjegavati raditi ženama hidžamu kada su u menstrualnom ciklusu. Naime, tada je tijelo žene pod povećanim naporom i sama menstruacija jako je crpi. Hidžamu je najbolje raditi nekoliko dana nakon što menstruacija završi.

Teški predmenstrualni sindromi, bolne menstruacije i menopauza. Sve su to stanja za koja se preporučuje hidžama i doslovno instant rješava ove tegobe. Kod žena koje inače imaju jako bolne menstruacije, nakon hidžame bolnost drastično pada. Kod žena koje imaju jake simptome menopauze oni postepeno iščezavaju, kao i simptomi jakih predmenstrualnih sindroma u smislu jakih nervoza, depresivnih stanja, povećane želje za konzumacijom slatkog, svadljivost i slično.

Psorijaza. Radi se o bolesti kod koje (još uvijek iz nepoznatog razloga) dolazi do razaranja DNK molekule kože. To uništenje dovodi do karakterističnog oštećenja kože, a prema nekim teorijama, rezultat je izrazito velike opterećenosti tijela otrovima (osobito jetre i crijeva). Ova teorija se u holističkom pristupu liječenja pokazala jako dobrom, pošto promjenom stila prehrane psorijazni bolesnici zaista imaju drastične promjene stanja kože. No, postoji jedno stanje kod psorijaznih pacijenta, osobito onih kod kojih su zahvaćeni i zglobovi, a to je psorijazni artritis, gdje hidžama napravi još veću štetu. To je tzv. Koebnerov fenomen, koji se javlja kada trauma na koži izaziva leziju kože. Potrebna trauma može biti vrlo mala, ponekad samo trljanje kože može izazvati nastanak lezije. To znači da se psorijazni osip proširi na svim mjestima traume kože, a u slučaju hidžame na sva mjesta rezova, što može izgledati nekada i zastrašujuće, i zato osobe koje imaju psorijazu prije tretmana treba upozoriti na ovo i pitati da li reagiraju širenjem osipa na ubod komarca, neku ranicu i slično. Ako da, nikako ne raditi hidžamu. Ona se u ovakvim slučajevima može raditi samo ako osoba uzima neka imunogene biljke koje će zaustaviti reakciju imuniteta da tako reagira, no i to nije sigurno da reakcija neće izostati. Savjetujemo veliki oprez kod tretiranja ovakvih pacijenata.

Ostale autoimune bolesti. Potrebno je, također, sagledati ih anamnestički, s oprezom, pošto se u nekim slučajevima pogoršalo stanje bolesti (npr. proširenje impentiga, lupusa prije, a drastično poslije hidžame).

Karcinom i ostala tumorska stanja. Treba ih tretirati s velikim oprezom. Nikako se ne preporučuje raditi hidžamu oboljelima od karcinoma malignog karaktera. Naime, usljed stvaranja novih krvnih žila nakon hidžame (angiogeneze) može doći do poticanja metastaze i širenja tumorskih stanica. Dakle, osobe koje imaju karcinom moraju biti pod strogom kontrolom pravilne ishrane, te uzimanja dodataka hrani koje će zaustaviti daljnje širenje stanica raka, pa tek onda, upoznavši oboljelog sa svim rizicima, napraviti hidžamu.

Koje tačke stavljati za koju bolest?

Radi se o jednom od najčešćih pitanja. Možda bi bilo bolje sagledati gdje nije preporučljivo staviti čašu. Naime, kada hadžam zna osnove anatomije ljudskog organizma, ali i etiologiju bolesti oboljelog, onda je jednostavno zaključiti na koji način tretirati. Preporuka je, a kako smo već naveli, da se na prvom tretmanu uvijek prvo tretiraju svi unutarnji organi, kao i sva bolna mjesta. U sljedećem tretmanu (s razmakom od četiri do šest sedmica) tretirati periferni živčani sistem, kombinirati ruke i noge u idućim tretmanima, a na kraju u sljedećem tretmanu centralni živčani sistem (glava).

Postoje i tzv. sunnetske tačke koje treba da se rade u svakom od tretmana i da budu neizostavne zato što ih je radio i preporučivao naš poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. To su:

Kahil – tzv. tačke 1 i 55, koje se nalaze između 7. vratnog kralješka i 7. torakalnog kralješka. Savjetujemo da se vodi računa da se ova sunnetska tačka uvijek uvrsti u tretman. U prošlom članku objasnili smo važnost čišćenja ovog dijela tijela, a što je potkrijepljeno i brojnim hadisima.

Jefūh – sunnetska tačka gdje se čaša stavi na vrh glave.

El-Ahdaain – mjesta karotida, tj. jugularnih vena na vratu.

Kamahduva – centralno na sredini glave. Ovdje moramo napomenuti da se hidžama nikada ne smije raditi u okcipitalnom režnju, pošto radom hidžame u tom predjelu može doći do gubitka pamćenja. Nažalost, zabilježeno je nekoliko slučajeva.

• Područje repnjače, oba kuka, u sredini lista na nogama, unutarnja strana gležnja i stopala (područje ispod malog prsta). Ove tačke se, zapravo, kombiniraju sukladno položaju određenog organa, te same prirode bolesti. Svaka škola hidžame ima svoj pristup, pa ne bismo ulazili u detalje ovog segmenta.

Kada i koliko raditi tretmane hidžamom?

Preventivno, hidžamu bi trebalo raditi svaka tri mjeseca, najbolje na prijelazu između godišnjih doba, kako bi se organizam očistio od prethodne sezone i krv pripremila za novo godišnje doba. U svrhu tretiranja određene bolesti, najbolje je napraviti tri ili četiri tretmana u razmaku od šest sedmica. No, to je sve individualno.

Kako se pripremiti za tretman

Svaki hadžam trebao bi svog klijenta upoznati sa sljedećim uputama pripreme za hidžamu kako bi se tretman izveo u najboljoj mogućoj mjeri:

• Okupajte se prije hidžame kako biste potaknuli cirkulaciju.

• Nemojte ništa jesti dva i po do tri sata prije tretmana.

• Popijte dva litra vode ili biljnog čaja bez sladila prije tretmana.

• Obucite udobnu pamučnu odjeću, radi sprečavanja iritacije nakon hidžame.

Nakon hidžame, klijenta treba upoznati sa svime što može očekivati nakon hidžame i te upute dati u pisanom obliku. Donosimo pregled uputa nakon hidžame, s činjenicama koje se dešavaju u tijelu nakon tretmana.

Važne upute o ponašanju, životnim i prehrambenim navikama nakon hidžame

Upute nakon detoksikacije organizma putem hidžame

• Popijte vodu s medom i pojedite tri datule (hurme) odmah nakon tretmana. Osjećat ćete priličnu glad narednih nekoliko dana, stoga jedite zdravu i uravnoteženu hranu.

• Incizije (rezovi) na koži će vam se povući kroz tri do deset dana. Na te dijelove kože možete aplicirati čurokotovo ulje (ulje crnog kima) ili maslinovo ulje kako biste spriječili iritaciju. Najbolje je da u iduća dvadeset četiri sata svakih četiri do pet sati nanosite maslinovo ulje. Mjesta rezova nemojte izlagati suncu sve dok kraste ne otpadnu (četiri dana), kako vam na tim mjestima ne bi ostali trajni ožiljci.

• U iduća četiri dana pijte dva litra vode ili biljnog čaja, kako biste tijelu olakšali da savlada krizu cijeljenja.

• Nemojte se kupati niti tuširati dvadeset četiri sata nakon hidžame.

• Poželjno je da se odmorite nakon tretmana. Nemojte se izlagati psihičkom stresu, kao ni tjelesnim aktivnostima (naprimjer, sportu). Nakon tretmana najbolje bi bilo da spavate koliko god možete (“osluškujte” svoje tijelo).

• Naredna dvadeset četiri sata nemojte ulaziti u spolne odnose, pošto je vaše tijelo bilo i trenutno je pod izrazitim naporom. Dva sata nakon tretmana nemojte pušiti cigarete, niti piti kafu.

• Možete imati laganu šetnju od trideset minuta.

• Dvadeset četiri sata nakon hidžame nemojte jesti crveno meso, mlijeko i mliječne proizvode. Poželjno je konzumirati svježe cijeđeni voćni sok, biljne proteine, datule, med, čurokotovo ulje (ulje crnog kima) i maslinovo ulje.

• Sljedećih nekoliko dana možete osjetiti promjene u vašim crijevnim i urinarnim navikama, navikama spavanja, te promjene raspoloženja i apetita.

• Možete iskusiti: kožne promjene, jak umor, opću slabost, pojačanu nadutost, pojačano otpuštanje tjelesnih tekućina (znoja, gnoja, suza, mokraće i tako dalje).

Ukoliko iskusite jednu ili više gore navedenih stvari, nemojte paničariti, niti se brinuti. Vaše tijelo se sada bori s cijelim nizom promjena izazvanih hidžamom kroz fizička/tjelesna, mentalna, psihička i emotivna stanja. Vaše tijelo se nalazi u do sada nepoznatim okolnostima nego što je uobičajeno kod bola, bolesti i neudobnosti. Osjećat ćete se puno bolje četiri dana nakon hidžame, a naročito nakon drugog tretmana.