Menu

Povodom 100. broja časopisa El-Asr

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

Poštovani čitaoci, pred vama je 100. broj časopisa El-Asr, jubilarni broj, koji je rezultat osamnaest godina džematskog rada. Da Uzvišeni Allah voli i pomaže zajednički rad, uvjerili smo se kroz projekat El-Asr, tako da slobodno možemo reći da je ključ svakog uspjeha u zajedništvu i džematskom radu. Džematski rad podrazumijeva uvažavanje različitih ideja i stavova, a različitost mišljenja i ideja ogroman je resurs i neprocjenjivo blago koje muslimani moraju iskoristiti za prosperitet, a nikako za podjele i nazadovanje.


Čuvanje časti i dostojanstva vjernika islamski je princip kojem stremimo i zato ne prozivamo neistomišljenike, već, ako ima potrebe, ukažemo argumentima na dotičnu devijaciju. Smatramo da prenošenje islamskog znanja pisanom riječju ostaje kao osnova do Sudnjega dana, stoga smo se, iako živimo u vremenu digitalizacije i interneta, koji sve više potiskuju štampanu riječ, opredijelili za to da i dalje održavamo tradiciju i da pored digitalne naš časopis nastavimo objavljivati i u štampanoj formi.

Najveća zasluga za kvalitet časopisa El-Asr pripada našim daijama i imamima te ostalim saradnicima, koji, iz broja u broj, stručnim i naučnim pristupom, uspijevaju prenijeti islamsko znanje koje je neophodno svakom muslimanu, bez obzira na nivo stručne spreme i akademskog obrazovanja.

Oni su postavili normu da sve što se objavljuje u El-Asru ima čvrst oslonac u glavnim izvorima šerijata. Da je njihovo zalaganje plodonosno i od velikog značaja, svjedoče brojne reakcije pristigle u redakciju u minulim godinama: od toga da mnogi imami koriste El-Asr za pripremu hutbi i predavanja, da studenti koriste tekstove iz El-Asra za izradu svojih naučnih radova, pa sve do mnogobrojnih primjera o tome da je čitanje El-Asra mnogima bilo podstrek da se vrate Allahu i svoj život usklade sa islamskim principima.

Naše daije i naši imami su prvaci i velikani ummeta, cijenimo ih i uvažavamo kao najveće autoritete. Njihova praksa je najbolji pokazatelj umjerenosti i srednjeg puta kojim je potrebno da hodi svaki musliman. Iako danas najviše trpe i najviše su iznutra napadani, njihov rad i poziv u islam ostao je autentičan, daleko od popuštanja ili pretjerivanja u vjeri. Posvećeni svom časnom radu – pozivu u islam, ne očekuju pohvale niti su opterećeni time hoće li za svoga života vidjeti rezultat svog rada, već nastoje da dostavljaju vjeru na ispravan i autentičan način, stoga je velika čast da El-Asr služi kao platforma preko koje naši učenjaci šire poziv u Allahovu vjeru.

Druga najvažnija karika ovog zajedničkog lanca jesu naši distributeri, koji zaslužuju posebnu pohvalu za svoj rad i doprinos. Svjesni svoje uloge, oni brižno dostave svaki broj, kako do postojećih, tako i do novih čitalaca. Trude se da dadnu svoj doprinos u dostavljanju i širenju Allahove vjere, svjesni da pomaganje Allaha istovremeno znači da će Allah i njih pomoći. Iako u radu nailaze na poteškoće, znaju da su poteškoće sastavni dio rada za islam, pa im to samo još više poveća motivaciju za rad. Nije uvijek jednostavno nekom prići i ponuditi mu da uzme jedan primjerak El-Asra, naročito kad je riječ o osobama koje imaju predrasude i iskrivljenu sliku o islamu i čije reakcije znaju biti neugodne i neprijatne, ali ovi neumorni radnici za islam znaju da je upravo neznanje najveći razlog da se ružno reaguje, pa im to bude razlog više da se trude u širenju islamskog znanja. Poruka ovim vrijednim radnicima za islam jeste da ne posustaju i da nastave još više da se trude, znajući da će doći dan kada će se njihov trud isplatiti: “I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti’” (Et-Tevba, 105).

Čitaoci su počašćena grupa, jer su svi tekstovi, sve poruke i sve pouke njima usmjereni. Podučavanje propisima vjere jedan je od znakova dobra, shodno Poslanikovim, sallallahu alejhi ve sellem, riječima: “Kome Allah želi dobro poduči ga propisima vjere” (Buhari i Muslim). Generacije prije nisu imale znanje nadohvat ruke: ko je želio da nešto nauči, morao je ostaviti kuću i porodicu i daleko otići da traži islamsko znanje. Većinom bi takvo putovanje bilo ispunjeno poteškoćama, iskušenjima i neizvjesnosti. Zahvaljujući ogromnom trudu naših učenih i blagodati tehnologije koja danas postoji, dostupno nam je islamsko znanje koje nijednoj generaciji prije nas nije bilo dostupno na ovakav način i u ovakvom obimu, tako da danas imamo mogućnost, kao niko dosad, da budemo pomagači Istine i da učestvujemo u njenom širenju. Skoro da je svako danas u mogućnosti da pomogne da El-Asr dođe do onih koji su se otuđili od svoje vjere. Zato, ne propusti priliku da znanje kojim obiluje El-Asr dostaviš i drugima, a najpreče je da počneš od svojih najbližih. Ne zaboravi svoje prijatelje, jer koga voliš, tome želiš dobro, a najveće dobro je da se čovjek vrati Allahu i poduči ispravnom vjerovanju.

I na kraju želimo da vam se zahvalimo na vašim porukama, sugestijama i kritici. Nastavite da nam pišete, jer samo na taj način mi možemo ispraviti greške i propuste.

Sva hvala i zahvala pripadaju samo Uzvišenom Allahu i neka su salavat i selam na Njegovog roba i poslanika Muhammeda, na njegovu porodicu, na sve njegove ashabe i sve one koji su ih slijedili i koji ih slijede u dobru do Sudnjega dana.

Molimo Te, Uzvišeni Allahu, da ovaj trud učiniš iskrenim radi Tebe i da podariš da koristi Tvojim robovima! Slavljen i hvaljen neka si Ti! Nema istinskog boga osim Tebe!

Redakcija islamskog časopisa El-Asr