Menu

Šta se krije iza bioenergije

Pripremio dr. Hakija Kanurić
Tema AkidaČitanje 15 minuta
U posljednje vrijeme mnogim ljudima nametnulo se sasvim logično razmišljanje o opravdanosti postojanja zdravstvenog sektora u koji se slijevaju ogromna novčana sredstva i u kojem se nastoji ostvariti progres i građanima osigurati adekvatna zdravstvena zaštita. Na ovakvo razmišljanje podstaklo je prije svega medijsko eksponiranje alternativne medicine, tačnije bioenergije kao ''legalne i uspješne metode'' u tretmanu određenih medicinskih oboljenja i stanja. Dovoljan je samo dodir ruke da se otklone svi problemi, štaviše, ne uvjetuje se ni dodir, ''liječenje'' se može obavljati i na daljinu, dovoljno je da ''iscjeljitelj'' usmjeri svoje misli... i nastaje izlječenje, bez ikavih medikamenata i savremenih medicinskih dostignuća. 
Zahvala pripada Allahu, Gospodaru svih svjetova i neka je mir i spas na Njegovog odabranika i miljenika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu porodicu, časne ashabe i sve one koji slijede njegovu uputu do Sudnjega dana.

U posljednje vrijeme mnogim ljudima nametnulo se sasvim logično razmišljanje o opravdanosti postojanja zdravstvenog sektora u koji se slijevaju ogromna novčana sredstva i u kojem se nastoji ostvariti progres i građanima osigurati adekvatna zdravstvena zaštita. Na ovakvo razmišljanje podstaklo je prije svega medijsko eksponiranje alternativne medicine, tačnije bioenergije kao ''legalne i uspješne metode'' u tretmanu određenih medicinskih oboljenja i stanja. Dovoljan je samo dodir ruke da se otklone svi problemi, štaviše, ne uvjetuje se ni dodir, ''liječenje'' se može obavljati i na daljinu, dovoljno je da ''iscjeljitelj'' usmjeri svoje misli... i nastaje izlječenje, bez ikavih medikamenata i savremenih medicinskih dostignuća. Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito. Iako su ljudi svjesni ovih činjenica, ipak su skloni stalnim pokušajima da prečicom stignu do cilja. No, ponekad prečica odvede u ćorsokak. U svemu tome mnogi kao izgovor navode već otrcanu frazu: ''Ništa ne košta probati“, možda ne košta u materijalnom smislu, ali cijena je neusporedivo veća ako se na taj način prodaje vjera i put spasa. Kao što nije neophodno postati sihirbaz da bi se saznalo da je sihr haram, isto tako nije neophodno postati ''iscjeljitelj'' bioenergetičar da bi se upoznalo sa propisom o ovoj vrsti ''liječenja''. Ipak, da bismo donijeli ispravan sud o bilo kojem fenomenu, neophodno je upoznati njegovu stvarnost i suštinu, a zatim  izvagati na mizanu (vagom) šerijata. Na putu upoznavanja sa fenomenom liječenja bioenergijom bacit ćemo svjetlo na historijat te pojave, otkriti čitaocu suštinu bioenergije, ideologiju za koju se veže i način kako se koristi i kako djeluje. Postoje brojne praktične terapije i vježbe koje svoju metodologiju pronalaze u teoriji bioenergije, kao što su: tai chichi kungreikimakrobiotikajogavježbe disanja, vježbe duboke koncentracije i sl. (Hakikatul-iladži bit-taka bejnel-ilmi vel-Kur'ani, Elhakikatuš-Šerije lilbermedžeti ellugavijjetil-asabijje, Sami el- Kudumi i albadeer.maktoobblog.com) Ova studija analizira liječenje bioenergijom uopćeno s posebnim osvrtom na reiki metodu.

S obzirom da je većina informacija o samoj bioenergiji u narednim redovima preuzeta sa internetskog portala, potrebno je naglasiti da se informacije preuzete sa neprovjerenih internetski portala ne mogu tretirati potpuno tačnim, međutim, nekada indicije i okolnosti ukazuju na njihovu istinitost. Kada se radi o portalima na kojima sami bioenergetičari govore o tom fenomenu, za pretpostaviti je da prenose svoju viziju onako kako je doživljavaju, naročito kada se to potpuno podudara sa rezultatima izučavanja do kojih su došli istražitelji ove tematike, poput Fevza bint Abdullatifa Kurdija, Samija el-Kudumija i drugi. 

Nastanak bioenergetske reiki metode  

Liječenje bioenergijom, kako se smatra, u zemljama Dalekog istoka datira od davnina. Jedna od najraširenijih modernih metoda liječenja bioenergijom je takozvana reiki metoda, koju je utemeljio Japanac Mikao Usui 1922. godine. Usui, kršćanski svećenik i rektor japanskog sveučilišta Doshisha u Kyotu, posvetio se izučavanju liječenja polaganjem ruku na tijelo. Ovu vrstu liječenja prvo je istraživao u kršćanskim spisima, ali pošto u njima nije pronašao ništa o ovoj metodi liječenja, posvetio se izučavanju budizma. Nakon dugogodišnjeg izučavanja pronašao je ''čudnu formulu'' staru 2500 godina, koju je želio protumačiti i isprobati. S tom namjerom otišao je na planinu Koriyami gdje je 21 dan meditirao, zadovoljavajući se samo vodom, bez hrane. Po završetku meditacije pojavila se čudna svjetlost koja se usmjerila na njegovo čelo i prodrla u njega, nakon čega su mu se prikazali tajni simboli u obliku raznobojnih mjehurića. Nakon toga Mikao otkriva svoju čudesnu moć liječenja. (reiki-ka.com)  

Šta je bioenergija? 

Možda najbitnije u ovoj studiji je razumjeti suštinu bioenergije. Izraz ''energija'' je poznat i često se koristi na polju eksperimentalnih znanosti. Energija, po definiciji fizičara, je snaga koja pokreće rad nekog sistema ili uzrokuje određene promjene, a pojavljuje se u različitim oblicima, kao što su: potencijalna, kinetička, hemijska, električna, toplotna, nuklearna i sl. Ovu energiju moguće je mjeriti, spoznati, vidjeti njene tragove te manipulirati njenom proizvodnjom poznatim stručnim metodama. Ponekad se izraz energija koristi u prenesenom značenju upućujući na volju i odlučnost za radom i trudom. Bioenergetičari pokušavaju svoj metod liječenja povezati sa klasičnom fizičkom energijom i tako ga zaogrnuti u odoru nauke i znanstvenosti i prilagoditi ovaj pojam razumu čovjeka modernog doba. Tako se djelovanje bioenergije tumači postojanjem vibracija ili elektromagnetnih polja koji su nastali kao rezultat polarizacije na nivou atoma, koju oni usmjeravaju određenim tokovima da bi, kako tvrde, tijelo i njegovi organi normalno funkcionirali. Ipak, ovakva energija nije poznata niti verificirana u znanstvenim krugovima i nema nikakve veze sa fizičkom energijom, stoga je neki zapadni naučnici nazivaju neosjetljiva i nefizička energija (Subtle and non-Physical), a poznata je i po nazivu ''zamišljena energija“ (Putative Energy). (Pogledati: Energy Medicine: An Overview, NCCAM, NIH, nccam.nih.gov, 2005, drfouz.com)

Dakle, nepristrasni znanstvenici odbacuju ovakva tumačenja, ne nude znanstvena objašnjenja ove pojave i tretiraju je pseudoznanstvenom. Prema tome, odgovor na pitanje šta je to bioenergija morat ćemo tražiti kod samih bioenergetičara i utemeljitelja ove vrste liječenja. Prema mišljenju bioenergetičara, ta energija je svuda prisutna, ona popunjava prazan prostor svemira, a nalazi se u svakom fizičkom tijelu pa i u ljudskom. Uz pomoć ove energije sve opstoji i živi. Ona daje život, zdravlje pa i sreću i raspoloženje. Bez nje ne bi ništa ni postojalo. Evo nekoliko citata preuzetih od bioenergetičara koji pokušavaju pojasniti pojam ''bioenergija'':

● ''Reiki u prijevodu s japanskog znači univerzalna energija (rei-univerzalan, ki-energija). U svim narodima za reiki energiju postoje različita imena: u Kini se zove chi, u Indijiprana, a u zapadnim zemljama bioenergija, što u prijevodu znači životna energija (bios – život). Reiki je suptilna energija, koja sve održava na životu i bez koje ništa ne bi niti postojalo. Kada je u nekim dijelovima tijela ponestane, automatski se počinju razvijati bolesti na fizičkom ili na psihičkom nivou. ''Najbolju'' definiciju tremina reiki daje stari sveti spis Chandogya Upanishada: "Postoji svjetlo koje sjaji nad svim stvarima na Zemlji, nad svima nama, nad nebom, nad najvišim nebesima. To je svjetlo koje sjaji u našim srcima." (Chandogya Upanishada, 3.13.7) Kod kršćana to bi bio Duh sveti koji je nevidljiv i nema oblika i nalazi se svugdje isto kao što bi to kod Hindusa bio Brahman. Sve te riječi označavaju istu stvar, ali na drugom jeziku. Reiki ne propagira niti niječe bilo kojeg Boga ili vjeru, on je jednostavno energija koja izlazi iz njega i prodire u sve dijelove univerzuma i održava ga na životu.“ (svjetloiljubav.com)

●  ''Sve metode nastoje crpiti energiju iz jednog zajedničkog univerzalnog izvora koji stoji iza čitave kreacije.“ (aplauz.net)

●  ''To je energija koja pokreće sva živa bića, ona se ne može opisati, ali je prisutna u svemu.“ (reikiorigin.org)

●  ''Usui je rekao da je sve što postoji u univerzumu sazdano od univerzalne energije, i tu suštinu postojanja nazvao je reiki. To je vibracija ljubavi i čista svjetlost koja dolazi iz više dimenzije.“ (gendaiho.blogspot.com)

●  Na televizijskoj debati na satelitskom kanalu El-Džezira, emitovanoj 12. 4. 2001., gošća je bila Meha Nemur, a emisiju je vodio Ahmed Mensur. Gošća je predstavljena kao najistaknutiji specijalista na polju liječenja bioenergijom. Između ostalog, definirajući bolest, kazala je: ''To je odvajanje od Boga, odnosno od univerzuma, cjelokupni univerzum smatra se našim Gospodarom koji nam kao poklon daje tu energiju.“ (aljazeera.net, preneseno iz: Elhakikatuš-Šerije lilbermedžeti ellugavijjetil-asabijje, Sami el-Kudumi, 18.) 

Opasne posljedice ''bioenergije''  

Iz navedenih citata možemo uočiti sljedeće:

●  Bioenergija se poistovjećuje sa samim božanstvom, Uzvišen je Allah od onoga šta Mu pripisuju. Nazivaju je Duhom svetim koji je jedan od tri boga prema ideologiji kršćana, i Brahmom, koji je kod Hindusa jedan od tri glavna božanstva (Elmevsuatul-mujesere, 2/726.) i on je, prema hinduskoj ideologiji, iskonski Božiji duh koji je stvorio stvorenja i o njima se brine. (Fusulun fi edjanil-Hind, Muhammed Dijaud-din el-A'azami, 100/101.)

●  Izvor bioenergije je samo božanstvo, Uzvišen je Allah od onoga šta Mu pripisuju, jer to je ''jednostavno energija koja izlazi iz njega“ i ''crpi se iz zajedničkog izvora koji stoji iza čitave kreacije“.

●  Bioenergiji se pripisuju osobine kojima se opisuje samo Stvoritelj, kao što su održavanje života i univerzuma.

●  Sav univerzum satkan je od bioenergije i on je, ustvari, naš Gospodar, prema tvrdnji specijaliste za bioenergiju Mehae Nemur, Uzvišen je Allah od onoga šta Mu pripisuju.

Ovakvo poimanje bioenergije, dajući joj božanska svojstva i vjerujući u njenu prisutnost u svemu, potpuno se uklapa u koncept ideologije orijentalnih naroda, kod kojih je liječenje bioenergijom i počelo, a čija je suština vahdetul-vudžud (jedinstvo postojanja), odnosno sjedinjenje Stvoritelja sa stvorenjima. Dr. Douglas K. Chung, profesor društvenovjerskih nauka na Univerzitetu u Michigenu, rekao je: ''Mnogi ljudi svakodnevno prakticiraju ši-kungtaj ši švan i kineske igle a da i ne znaju da ustvari prakticirajutaoizam." (El-Mezahibu elfelsefijetul-ilhadijetur-ruhijetu ve tatbikatuhal-muasire, Fevz bint Abdullatif Kurdi, 23.) Prema drevnoj kineskoj vjeri – taoizmu, bog Tao je praosnova svega što postoji, a njegov duh zadire u sve. Tao je sinonim za univerzum, nije odvojen od svemira nego je unutar njega i njegov sastavni element, od njega su nastala sva stvorenja. Stvoritelj i stvorenja su jedno. (El-Mevsuatul-mujessere, 2/737.)

Prema učenju taoizma, osnova postojanja je ''Sveopći'' koji nema oblik niti se vidi, niti ima početak ili kraj, ispoljava se u suprotnim i skladnim parovima, od kojih su nastala sva postojeća stvorenja, a nazivaju ih Jin i Jang. Prvi par koji je nastao je postojeći materijalni tjelesni svijet s jedne strane, a njegov suprotni par ostao je na prvobitnom stanju i to je univerzalna energija. Sva stvorenja su ponovo sazdana od Jina i Janga i taj sklop parova postoji u svemu. Naprimjer, ljudskom kožom prevladava Jang, a unutrašnjošću prevladava Jin i tako svi drugi unutrašnji organi – vanjštinom prevladava Jang, a unutrašnjošću Jin. Sve što se dešava u svemiru može se povezati sa ravnotežom između Jina i Janga. (El-Mezahibu elfelsefijetul-ilhadijetur-ruhijetu ve tatbikatuhal-muasire, Fevz bint Abdullatif Kurdi, 28.)

Hindusi vjeruju da je sav univerzum samo implementacija ''istinskog postojanja“ (Boga). Ljudska duša je, poput Boga, vječna i trajna (nestvorena). Veza između čovjeka i Boga je poput veze između iskre i vatre ili sjemena i drveta. (El-Mevsuatul-mujessere, 2/728.)

Uočljivo je da su promotori bioenergije, svjesno ili ne, uz bioenergiju akumulirali i ideologiju Dalekog orijenta, jer se poimanje svuda prisutne energije, koja posjeduje određena božanska svojstva, a čovjek ima udio u njoj, fantastično uklapa u doktrinu taoizma i hinduizma. Govori se da je ''duhovni vodič'' danas svjetski najpoznatije bioenergetičarke, Barbare Ann Brennan, zvani ''Heyoan'' rekao: "Dakle, draga moja, kada govoriš o iscjeljivanju, znaj da ono otvara vrata percepcije, kako bi se moglo doći do svih svetih i biti jedno sa Stvoriteljem. Ni više ni manje od toga. To je proces koji, korak po korak, vodi u tom smjeru. Prosvjetljenje je cilj; iscjeljivanje je sporedni proizvod."(cetirigospe.blog.hr) Identično poimanje Stvoritelja izraženo je i kod sufijskih fanatika koji vjeruju u vahdetul-vudžud (jedinstvo postojanja), te da su Bog i priroda jedna te ista suština. (El-Mevsuatul-mujessere, 2/783.)

Najudaljeniji od ove ideologije upravo su pripadnici ehli-sunneta vel-džemata koji Allahu potvrđuju sve osobine kojima je Sebe opisao u Svojoj Knjizi i kojima Ga je opisao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u vjerodostojnom sunnetu. Allah čuje, vidi, zna, stvara, odabire, voli, zadovoljan je, srdi se, govori, Svojim bićem se uzdigao iznad Arša, odvojen od Svojih stvorenja itd.

Nakon svega spomenutog može se konstatirati da je bioenergija metafizička sila, koja se u potpunosti razlikuje od fizičke energije. Suština bioenergije je filozofska teorija bazirana na općem poimanju univerzuma, materije i života kod onih koji ne poznaju poslanstvo ili u njega ne vjeruju te otud pokušavaju spoznati gajb – skriveno i protumačiti nevidljivi svijet svojim razumom i maštom. Nazivaju je bioenergija, energija snage i života ili životna energija, i vjeruju da je ona predstavlja izvor života i da život bez nje ne bi postojao. Nazvali su je i univerzalna energija, jer vjeruju da je ona prisutna svuda u kosmosu, popunjava njegove praznine, održava ga u životu i vjeruju da je moguće tu energiju crpiti na posebne načine. Nazivaju je, također, ljekovita energija, jer njoj pripisuju sposobnost liječenja svih bolesti. To je vrhunac do kojeg su njihovi razumi stigli jer nisu prihvatili vijesti iz vjerodostojno sačuvane Objave o početku stvaranja, duši, džinnima, melekima i  tajnama gajba (nevidljivoga svijeta) općenito. Tajne gajba su domene do kojih ljudski razum ne dolazi, a svako istraživanje gajba bez svjetla Objave s kojom su došli poslanici završava u ćorsokaku praznih pretpostavki i nagađanja.

Nastavit će se, inšallah...