Menu

Zika virus

Tema Naše zdravljeČitanje 3 minute
U posljednje vrijeme prisutan je vrlo opravdan strah od Zika virusa, pa iako se nama može činiti vrlo egzotičnim i dalekim, s obzirom na to da najveća epidemija vlada u Brazilu i zemljama Južne Amerike, treba kazati da je prisustvo komarca koji ga prenosi zabilježeno i u susjednoj nam Hrvatskoj. Radi se o tigrastom komarcu, a uz njega prijenosnik Zika virusa je i Aedes Aegypti. Osim komaraca, u nekoliko slučajeva potvrđen je i njegov prijenos seksualnim putem.
Osim širenja Zika virusa, komarci su glavni krivac i za epidemije drugih zaraznih bolesti.

Arbovirusi (engl. Arthropod-borne viruses) prenose se na čovjeka ugrizima člankonožaca – krpelja, komaraca, mušica i drugih – koji se zaraze od drugih zaraženih životinja, uključujući domaće životinje i ptice, kojima kao i čovjeku sišu krv. Virusne bolesti prenosive raznim vrstama komaraca danas su sve prisutnije globalno, što ne čudi kad se avionom svijet obiđe za dan-dva, a za viruse je odavno poznato da su “putnici na svjetskom nivou”. Među bolestima koje se tako prenose, osim Zika virusa, još su malarija, virus zapadnog Nila, žuta groznica, denga groznica i različite vrste encefalitisa.

Sami simptomi osobe oboljele od Zika virusa nisu mnogo različiti od klasičnih simptoma uzrokovanim sličnim virusima. Dakle, oboljeli može imati blagu temperaturu, osip na koži, bol i slabost u mišićima i zglobovima, glavobolju, a navedeni simptomi povlače se za otprilike sedam dana. U tom periodu oboljeli se treba odmarati, unositi dosta tekućine, a prema potrebi uzimati antipiretike – lijekove za snižavanje temperature.

Potvrda za sumnju na Zika virus ne može se potvrditi ovim simptomima ili njihovim odsustvom, već isključivo ciljanim laboratorijskim testovima i pretragama.

Međutim, komplikacije nastale zarazom Zika virusom, iako ne tako česte, jesu ono što je zabrinjavajuće, jer prouzrokuju mikrocefaliju, neurološko stanje zbog kojeg se djeca rađaju sa nerazvijenom lobanjom i drugim teškoćama u razvoju, a postoji povezanost i sa drugi neurološkim komplikacijama.

Iako nema lijeka protiv zaraze Zika virusom, ipak najbolja prevencija jest zaštita od komaraca.

Trebali bismo se opskrbiti dobrim i kvalitetnim repelentima, a to su medicinska sredstva protiv komaraca za lice i tijelo.

U naše domove bilo bi poželjno unijeti mirisne i aromatične biljke poput lavande i ružmarina, kao i eterična ulja. Bilo bi, naravno, lijepo i gotovo idealno moći se osloniti na zaprašivanje komaraca na državnom nivou.

Zemlje u kojima se pojavio Zika virus temeljito zaprašuju komarce i sprečavanju njihovo razmnožavanje.

Također, bitno je uništiti i očistiti sva mjesta u blizini kuće na kojima se mogu razmnožavati komarci, kao što su jame, lokve, kante i gume pune vode, te spriječiti ulazak komaraca u kuće koristeći mreže za komarce na prozorima i vratima. Nužno je nanošenje već spomenutih repelenata, kao i nošenje odjeće dugih rukava i nogavica.

 

(Korištena literatura: Biology of Zika Virus Infection in Human Skin Cells- Journal of Virology, EID Journal, A Review of Zika Virus, Volume 22, Number 7- July 2016)